Benjamin Šeško: Zanima me predvsem naslov, a tudi strelska lovorika

Nogomet 24. Apr 202318:00 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza

Benjamin Šeško je po težavah z začetka leta spet v sijajni formi in eden glavnih nogometašev Salzburga, ki lovi nov naslov avstrijskega prvaka. Morda odločilen korak na poti do desete prvenstvene lovorike v nizu je naredil včeraj, ko je premagal graški Sturm. Tudi po zaslugi mladega, 19-letnega slovenskega reprezentanta. Po tekmi smo se, skupaj s preostalimi slovenskimi novinarji, pogovarjali z njim.

Prišli ste do zmage, po kateri je nov naslov avstrijskega prvaka precej bližje, kot je bil.
Da, to je bila morda najpomembnejša tekma v sezoni, zato sem zelo vesel in ponosen na vso ekipo, da nam je uspelo. Na vse, trenerja, strokovni štab, podporne ljudi v klubu, igralce … Ne morem opisati, kako zelo sem te zmage vesel.

Ste zadovoljni tudi s tem, kar ste pokazali na igrišču?
Če damo vse od sebe in se približamo naši ravni, v Avstriji nimamo konkurenta. Danes smo pokazali, da je tako. Čeprav je bilo za nami slabše obdobje, se je na koncu izšlo tako, kot se je moralo.

Malce so nam nagajale številne odsotnosti, imeli smo nekaj poškodovanih igralcev, a smo spet pokazali, da ima Salzburg širok kader, ki lahko nadomesti manjkajoče. Če smo pravi, smo boljši od Sturma, ki je sicer vrhunski, ampak mi smo boljši.

Pred tem Sturma na zadnjih štirih medsebojnih tekmah niste uspeli premagati. Je bilo zaradi tega čutiti kaj živčnosti?

Niti ne, saj smo vedeli, da smo dobri. Seveda pa je bil to, da jih zdaj končno premagamo, velik motiv. Kar te ne uniči, te ojača. Hvala bogu smo jih danes premagali.

Zabili ste nov, izjemen gol.
Če si ga želiš, pride. Dobro sem sprejel žogo, potem pa dobro udaril. Drugače se ni moglo končati.

To je bil vaš 14. prvenstveni gol sezone. Trenutno najboljši strelec avstrijskega prvenstva jih ima 16. Si ga želite do konca sezone prehiteti in priti do prestižnega priznanja?
Seveda bi bil tega vesel, a se s tem ne obremenjujem. Imam določene cilje, ampak najbolj pomembno je, da bomo na koncu prvaki. Da lovimo nov naslov. Če bomo igrali dobro, bodo prišli tudi goli. Fokusiran sem predvsem na zmage in na vsako naslednjo tekmo.

Vse kaže, da bo Salzburg osvojil deseti zaporedni naslov. Kako mu, čeprav po vsaki sezoni dodobra prevetri zasedbo, uspeva?
Očitno znajo graditi. Vsak, ki pride na novo, ima motiv, da nadaljuje zmagoviti niz. Tisti, ki prihajajo na novo, želijo zmagovati. Mi, ki smo tukaj, pa skušamo narediti vse, da pridejo v zmagovito ekipo. Držati v rokah lovoriko po koncu sezone je nekaj najlepšega.

Med tistimi, ki bodo odšli po koncu te sezone, ste tudi vi. O Leipzigu, kamor odhajate, že razmišljate? Ste v stikih s kom iz Nemčije?
Ne, ni še čas. Trenutno sem fokusiran le na Salzburg. Do konca sezone bo tako, potem pa bo čas za nove zgodbe.

FOTO: Guliverimages.

V Salzburgu ste zelo priljubljeni med soigralci. Boste Salzburgovo garderobo pogrešali?

Zelo. Soigralci me imajo res radi. Ko zabijem gol, me imajo seveda še raje. (smeh, op.p.). Tako je z napadalci vedno. Smo pa zelo mlada ekipa, ki se zelo dobro razume med seboj.

Priljubljeni ste tudi med navijači. Tako v Salzburgu kot v reprezentanci. Zakaj?
Ne vem. Verjetno zato, ker navijači vidijo, da sem super fant. Ni se mi težko ustaviti za avtograme, fotografije … Po tekmah in tudi izven igrišč. V mestu, kjerkoli. Ni mi problem. Nogometa brez navijačev ni. Tudi, če jih ni veliko, so vedno v pomoč. Vesel sem, da jih imamo.

Bi Avstrijo priporočali mladim slovenskim nogometašem?

Bi. Mislim, da je to dobra liga za razvoj. Lep korak, če prideš iz slovenske. Ob tem moram povedati, da avstrijska liga iz leta v leto napreduje.

Ste presenečeni, koliko slovenskih novinarjev je prišlo na današnjo tekmo?
Tega nisem pričakoval. Zelo lepo je, da prihajate. Dajete nam tudi zagon. Veste pa, da vedno rad kaj povem. Sploh, če imam opravka s slovenskimi novinarji.

Reprezentanco imate v mislih?
Ne, ne. Trenutno ne. Fokusiran sem le na klub. Ko je konec reprezentančne akcije, do naslednje razmišljamo le o klubskem dogajanju in o naslednjih tekmah, ki nas čakajo.

No, ampak pogled na lestvico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija na prvem mestu, je pa lep, mar ne?
Da, seveda. Super je, da smo tam, kjer smo. Upam, da bomo v podobnem slogu tudi nadaljevali. Da bomo pokazali, kar moramo in bomo končno prišli na veliko tekmovanje. Tega se res zelo veselim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!