Poškodba Tadeja Pogačarja pod strokovnim drobnogledom

Kolesarstvo 24. Apr 202315:57 0 komentarjev
Tadej Pogačar in Anže Kristan. Foto: Profimedia/Althea

Diagnozo Tadeja Pogačarja, ki jo je skupil ob padcu na dirki Liege-Bastogne-Liege, nam je v laični jezik prevedel priznani travmatolog Anže Kristan, ki ima bogate izkušnje s številnimi znanimi športniki.

Šampionski pohod Tadeja Pogačarja je v nedeljo zaustavil padec. “Glede na nor padec, sem lahko vesel, da sem jo odnesle le z zlomljenim zapestjem,” je dan po padcu in operaciji zapisal dvakratni zmagovalec francoskega Toura ter se zahvaljeval za podporo. Ob čakanju na klubsko naznanitev postopka vračanja v kolesarsko karavano pa smo se o naravi poškodbe (zloma skafoidne in lunarne kosti) pozanimali pri slovenski stroki. Za idealnega sogovornika na to temo se je izkazal travmatolog Anže Kristan, sicer vodja medicinske ekipe centra Althea.

“Zapestje, za katerega pravimo, da še zdaleč ni enostaven sklep, je sestavljeno iz osmih koščic, med njimi pa so vezi. Med tistimi, ki so bližje podlahtnici, sta tudi skafoid in lunatum. Slovenska izraza sta čolniček in lunica. Nahajata se pri palcu. Do poškodb prihaja predvsem tedaj, ko se človek lovi na zapestje ali stisnjeno pest. To se je očitno zgodilo tudi v Tadejem primeru,” je uvodoma pojasnil dr. Kristan.

Kot pravi, je oteževalna okoliščina ob takšnih poškodbah relativno slaba prekrvavljenost kosti. To velja predvsem za skafoid. “Če bi se odločili za neoperativno zdravljenje, kar se zgodi v večini primerov, bi sledilo celjenje osem, deset ali celo dvanajst tednov. Pa še ob snemanju mavca celjenje ne bi bilo povsem zanesljivo. Zato menim, da je bila operacija najbolj varna rešitev. A popolnih zagotovil o celjenju ni,” pravi nekdanji vodja urgentnega kirurškega bloka v UKC Ljubljana.

Tadej Pogačar. Foto: Uroš Skaza

In kaj je operativno osebje  storilo med posegom? “Z operacijo se naravnajo odlomki. Z vijaki se stisnejo. Ta postopek poveča verjetnost za celjenje v dobrem položaju. Odlomki so zdaj stisnjeni in povsem imobilizirani. Ponavljam, tovrstne operacije niso stoodstotne. Je pa dejstvo, da bo ob dobrem celjenju hitreje nared. A ne glede na to, da gre za vrhunskega športnika, se njegova kost celi enako hitro kot pri zdravem 24-letniku. Le pri športnikih se gre v fazi rehabilitacije hitreje na limit,” odgovarja Kristan.

Naš sogovornik predvideva, da se bo Pogačar dokaj hitro vrnil na kolo. “Sprva prav gotovo s kakšno opornico. Vprašanje pa je, v kolikšni meri se bo lahko naslanjal na roko. Kolesarstvo je vendarle šport, ki se v veliki meri ‘dogaja’ tudi na rokah. Zato kakšnih treningov na vzponih verjetno še nekaj časa ne bo. So pa ocene, ki krožijo in pravijo, da bi se lahko vrnil po štirih tednih, dokaj realne,” je pogovor zaključil travmatolog, ki ima bogate izkušnje s športniki pod okriljem SZS in OKS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!