Benjaminu Šešku se je življenje čez noč obrnilo na glavo

Nogomet 2. Avg 202219:00 > 19:10 0 komentarjev
Benjamin Šeško je v zadnjem tednu močno pridobil na vrednosti. FOTO: Guliveirmages.

Benjamina Šeška je v zadnjih dneh spoznal dobršen del nogometnega sveta. Najprej povezovanje z nekaterimi velikani, potem še sijajna predstava na tekmi proti Liverpoolu, sta poskrbela, da se je življenje 19-letnega napadalca RB Salzburga in slovenske reprezentance praktično čez noč postavilo na glavo.

O Benjaminu Šešku, “stroju” za gole, kot so ga v svojih beležkah številni opisali, so že nekaj let nazaj slišali skavti skorajda vseh večjih evropskih klubov.

Toda razen v Sloveniji do pred enim letom zanj ni vedelo prav veliko nogometnih navijačev.

V zadnjem letu ga je spoznala tudi Avstrija, v tednu, ki je z nami, pa še ves svet.

Manchester United in plaz, ki je sledil

Že interes Manchester Uniteda, ki zares obstaja, je napadalcu, ki je pred enim mesecem dopolnil komaj 19 let, prinesel veliko publiciteto.

Potem je sledil gol in odlična predstava na tekmi proti Liverpoolu, začinjena z vratolomnim preigravanjem, s katerim je na tla spravil enega od zaščitnih znakov velikana z Anfielda, Jamesa Milnerja. Navijači Manchester Uniteda so “ponoreli”, z njimi pa tudi številni drugi.

Na nevsakdanjega, 195 centimetrov visokega, nenormalno hitrega, močnega in tehnično sposobnega nogometnega talenta je postal pozoren celoten nogometni svet. Njegovo ime se je začelo pojavljati v največjih svetovnih nogometnih medijih, ki so rezervirani za največje nogometne zvezdnike.

Pojavile so se takšne in drugačne, resnične in neresnične, nove govorice o zanimanju Chelseaja, Real Madrida, Bayerna Münchna in še mnogih drugih klubov. Povezujejo ga celo s PSG, ki ima z Lionelom Messijem, Kylianom Mbappejem in Neymarjem enega najboljših napadov v zgodovini nogometne igre.

Na prvih treh uradnih tekmah nove sezone je zabil dva gola in prispeval asistenco. FOTO: Guliverimage

Velik preskok na družabnih omrežjih

Kakorkoli se bo zgodba že razpletla, je jasno, da je Šeškova prepoznavnost v zadnjem tednu močno poskočila. Objave o njem na Twitterju in preostalih kanalih dosegajo na tisoče delitev, imajo pa še nekajkrat toliko dosega.

Zlahka merljiv skok njegove popularnosti najdemo tudi na družabnem omrežju, ki ga Šeško najbolj redno uporablja. Na Instagramu je imel še v začetku prejšnjega tedna približno 25 tisoč sledilcev. Danes jih je 44 tisoč in rastejo iz ure v uro. Pod zadnjo objavo ima skorajda 2.000 komentarjev.

Največ interakcij je prinesel tisti, ki ga je tam pustil Šeškov (občasni) reprezentančni soigralec Blaž Kramer. “Pridi v Manchester United!” je zapisal novopečeni napadalec varšavske Legie.

Tudi cena je zagotovo poskočila v nebo

S prepoznavnostjo je seveda visoko poskočila tudi Šeškova cena. Na Trasfermarktu, največkrat citiranem viru vrednosti nogometašev, njegova tržna vrednost še vedno znaša okroglih deset milijonov evrov, kar ga uvršča na deseto mesto med nogometaši, rojenimi v letu 2003.

Toda nazadnje je bila Šeškova cena tam osvežena pred dvema mesecema. Ko bo postavljena naslednjič, bo precej višja. Nenazadnje je samo v zadnjem tednu poskočila za vsaj dvakrat, verjetno pa še več.

Na koncu pa bo Šeško, ki se glede svoje prihodnosti še ni odločil, vreden natanko toliko, kolikor bodo snubci, ki uradne ponudbe Salzburgu zanj še niso poslali, pripravljeni ponuditi. Zdi pa se, da je vreden veliko. Zagotovo precej več, kot je bil še pred tednom dni.