Tarča na Benjaminu Šešku: Največji klubi resno merijo vanj

Nogomet 25. Jul 20229:00 > 15:07
Benjamin Šeško. FOTO: Guliverimages.

Benjamin Šeško je sijajno vstopil v sezono, v kateri naj bi se dokončno izstrelil v svetovno nogometno orbito, toda komaj 19-letni biser slovenskega nogometa je nekaterim velikim evropskim klubom zanimiv že zdaj. Med njimi so zagotovo tudi Manchester United, Milan in Newcastle United. Kaj se dogaja okoli napadalca RB Salzburga in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo?

Benjamin Šeško je iz Domžal v prestopu, ki je podrl vse rekorde domžalskega kluba in bi v prihodnosti utegnil preseči mejo petih milijonov evrov, v RB Salzburg odšel s 16 leti. Pri taki starosti je tudi zaigral za Liefering, Salzburgovo podružnico v drugi avstrijski ligi.

V prvi članski sezoni je v 15 nastopih dosegel en gol. Že v naslednji sezoni je pri Lieferingu eksplodiral in v 29 nastopih dosegel kar 21 golov, prispeval pa še šest asistenc.

Poleti 2021 je s Salzburgom podpisal novo, dolgoročno pogodbo do leta 2026, bil priključen članski ekipi in medtem postal tudi članski slovenski reprezentant.

V prejšnji sezoni je za Salzburg kljub nekaj težavam s poškodbami, ki jih je imel, v 36 nastopih v vseh tekmovanjih dosegel 10 golov in zbral sedem asistenc. Debitiral je tudi v ligi prvakov.

Primerjava z Erlingom Haalandom

Erling Haaland, verjetno najbolj znani nogometaš, ki ga je med zvezde lansiral Salzburg, je v Mozartovo mesto prišel januarja 2019, ko je bil star 18 let in v drugi polovici sezone v 2018/19 zbral vsega 147 minut igre. Do poletja, ko je dopolnil 19 let, je za Salzburg odigral vsega pet tekem in dosegel en gol.

Erling Haaland v dresu RB Salzburga. FOTO: Guliverimages.

V tem pogledu ga je Šeško, ki ga mnogi vidijo kot Norvežanovega naslednika, svojega slovitega predhodnika prehitel. Pred dopolnjenim 19. letom, ki ga je praznoval zadnji dan maja letos, je bil slovenski napadalec v Salzburgu pri učinku 10 zadetkov v 36 nastopih.

Haaland je potem že v prvi polovici naslednje sezone pri Salzburgu povsem eksplodiral in za Salzburg v 22 nastopih v vseh tekmovanjih dosegel neverjetnih 28 golov. Osem v šestih tekmah skupinskega dela lige prvakov. Že januarja 2020 je za 15 milijonov evrov prestopil v Borussio Dortmund, tam pa postal eden najboljših nogometašev na svetu in po 85 golih v vsega 88 nastopih letos poleti za 60 milijonov evrov prestopil v Manchester City.

Na radarju največjih klubov je že dlje časa

Letos je Salzburg, ki je v zadnjem desetletju poskrbel za kar nekaj velikih prodaj, v Borussio Dortmund za 31 milijonov evrov prodal mladega Karima Adeyemija in Šešku odprl vrata do popolne uveljavitve, ki jo od njega v sezoni 2022/23 pričakujemo.

Načrt Šeška in ljudi, ki skrbijo za njegovo kariero (v prvi vrsti je to agent Elvis Bašanović), je bil, da v Salzburgu ostane še vsaj eno sezono, če ne celo dve, potem pa drugam odide kot povsem uveljavljen in izdelan nogometaš, kar zdaj seveda še ni.

Stvari so se zakuhale že letos poleti

Toda stvari so se medtem zapletle. Šeškov talent, ki je v današnjem modernem nogometu z raznoraznimi parametri veliko lažje marljiv, so številni skavti največjih evropskih klubov opazili že pred časom.

Na petkovem derbiju z dunajsko Austrio se je izkazal z golom in asistenco. FOTO: Guliverimages.

Kar 194 centimetrov visoki, ekstremno hiter, telesno zelo močan, tehnično nadvse sposoben, samozavesten in mentalno za svojo starost zelo zrel. Napadalec z občutkom za igro in gol, o katerem sanja marsikateri klub.

Številni veliki evropski klubi so pozorni nanj in tipajo teren že dlje časa. Nekateri med njimi so zdaj očitno ocenili, da se približuje zadnji vlak, ko bodo zanj lahko odšteli precej manj denarja, kot bo stal čez leto dni ali celo pol. Na njegova vrata zato v zadnjem času trkajo nekateri veliki, bogati evropski klubi.

Milan, Man Utd in Newcastle se resno zanimajo zanj

V javnosti so zaokrožila predvsem imena sedemkratnega evropskega in aktualnega italijanskega prvaka Milana, Newcastle Uniteda, ki je s prihodom arabskega kapitala postal morda celo plačilno najbolj sposoben evropski klub, ter trikratnega evropskega in 20-kratnega angleškega prvaka Manchester Uniteda.

Predvsem zanimanje velikana z Old Trafforda, ki je eden najbolj priljubljenih klubov v Evropi, je zbudilo precej zanimanja. Včeraj ga je namreč z zapisom, ki ga je v dveh urah po objavi delilo več kot tri tisoč uporabnikov Twitterja, potrdil kralj informiranja o dogajanju na nogometni tržnici, Italijan Fabrizio Romano. Toda daleč od tega, da bi bil posel blizu sklenitve, o čemer so se razpisali nekateri avstrijski in tudi otoški mediji.

Po naših informacijah bi nekateri klubi, ki ga snubijo, med njimi tudi Manchester United, Šeška res želeli pripeljati že letos poleti. Obstaja tudi opcija, da bi ga kupili, potem pa za eno leto posodili nazaj v Salzburg, kjer bi se še naprej kalil. Ta možnost se zdi zelo zanimiva, a pot do tja je še dolga.

Preden bodo šli Šeškovi snubci v akcijo in uradno ponudbo dejansko poslali, bodo potipali tudi pri Salzburgu. Pri tem pa nad tako zgodnjo prodajo bojda niso navdušeni. Prepričani so, da bodo zanj že poleti 2023 lahko iztržili vsaj dvakrat toliko, kot se jim obeta zdaj. Ali pa bi ga za nižji znesek poslali v svoj bratski klub pod Red Bullovim okriljem, RB Leipzig, kjer bi potem lahko naredil še en preskok.

Za Slovenijo je do zdaj odigral 13 tekem in dosegel 2 gola. FOTO: Guliverimages.

Skorajda zagotovo bo podrl slovenski rekord

Zanimivo, prav tam zdaj igra nogometaš, ki je že nekaj let lastnik najdražjega slovenskega nogometnega prestopa. To je seveda Kevin Kampl, za katerega je Leipzig Bayerju Leverkusnu leta 2017 odštel okroglih 20 milijonov evrov.

Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, bo Šeško ta rekord v prihodnosti zagotovo krepko presegel in postavil nov slovenski rekord.

Že zdaj naj bi bila njegova cena na nogometni tržnici okoli 30 milijonov evrov. Čez eno leto ali dve bi bil lahko vsaj dvakrat toliko, če ne celo več. Prav zaradi tega potencialni snubci o njem razmišljajo že danes.

Trenutno je najbolj vroč slovenski nogometaš

Medtem pa si Šeško v nogometnem svetu, v katerem je tudi med številnimi laičnimi navijači že nekaj časa označen za čudežnega dečka, dviguje ugled.

Na začetku nove sezone je za Salzburg v dveh nastopih, v katerih je zbral 138 minut igre, dosegel dva gola in bil tudi asistent. Zadel je tudi na prijateljski tekmi proti Ajaxu in se znašel na novem, ožjem seznamu za nagrado zlatega dečka za najbolj nadarjenega nogometaša leta 2022 na svetu.

Šeško je ob dejstvu, da je Jan Oblak vprašanje glede svoje prihodnosti očitno že razrešil, v svetu trenutno najbolj zanimiv slovenski nogometaš, o katerem se bo na nogometni tržnici v prihodnosti pisalo veliko.

Vprašanje je le, kdaj se bo kaj zgodilo. Čez nekaj tednov, mesecev, leto ali dve? Že zdaj pa je jasno, da bo za Šeška zelo vroče tudi poletje 2022. Pa ne zaradi visokih temperatur v zraku …