Blamaža, kakršne Barcelona ne pomni tri desetletja

Foto: Guliverimages

V evropski nogometni javnosti danes še kako odmeva velika zmaga madridskega Reala na včerajšnjem el clasicu, ko so galaktiki na povratni tekmi polfinala kraljevega pokala Barcelono, ki je prvo tekmo dobila z 1:0, odpravili s kar 4:0. Tako visokega poraza Madridčani večnemu tekmecu niso zadali že vse od leta 1995.

Potem ko je Barcelona dobila zadnje tri el clasice, so navijači Kataloncev sinoči na stadionu Camp Nou pričakovali nov uspeh svojih ljubljencev in uvrstitev v veliki finale španskega pokala. A to je bil račun brez Viniciusa Juniorja in Karima Benzemaja, ki sta zrežirala izjemen večer Madridčanov. Real je katalonsko prestolnico zapustil z veliko zmago 4:0 in s tem več kot izničil Barcelonin zadetek prednosti s prve polfinalne tekme na Santiago Bernabeu.

Pred tridesetimi in celo pred šestdesetimi leti

V zadnjih letih je sicer visoke zmage na španskem velikem derbiju praviloma beležila Barcelona. Slednja je denimo s 4:0 Real v prvenstvu nazadnje premagala lani marca. Na drugi strani Madridčani svojih gorečih rivalov s tako izdatno razliko niso premagali vse od januarja 1995, ko so v 16. krogu La Lige Katalonce na Bernabeu ugnali s kar 5:0. Takrat so v polno merili Luis Enrique, Jose Amavisca in Ivan Zamorano, ki je mrežo nasprotnika stresel trikrat.

Da pa bi se Barceloni tako hud poraz, kot je bil včerajšnji, zgodil na Camp Nouu, pomnijo zgolj zares podrobni poznavalci zgodovine španskega večnega derbija. 27. januarja leta 1963 je Real Katalonce na njihovem domačem “dvorišču” premagal s 5:1. O tem, kako daleč v preteklost moramo v iskanju takšnega rezultata, največ pove dejstvo, da je takrat hat-trick za Madridčane dosegel legendarni Ferenc Puškaš, v polno pa je meril tudi ravno tako nepozabni Alfredo di Stefano.

Zadnja Realova generacija, ki je na Camp Nouu tako ponižala Barcelono. Foto: Guliverimages