Blamaža, ki bo odmevala: ferski malček pohrustal blede zmaje

Evropa 26. Okt 202320:39 4 komentarji
Foto: Uroš Skaza

Tretja tekma v evropski jeseni, tretji poraz, tretja tekma brez doseženega gola. In pa velik, velik črn madež za slovenski nogomet. To je povzetek gostovanja Olimpije na Ferskih otokih, kjer je Ljubljančane potolkel tukajšnji Klaksvik, ki se za razliko od zeleno-belih veseli zgodovinske prve zmage v evropskih tekmovanjih. Zmaga državnega prvaka Ferskih otokov s 3:0 je blamaža, karkšnih prav veliko, če sploh, slovenski nogomet ne pomni.

Opozorila pred tekmo, da je ferski malček doma izjemno neugodna ekipa, so očitno povsem preplašila nogometaše Olimpije. Tako zelo, da so očitno povsem pozabili, da na drugi strani igrišča stojijo fantje, ki morajo poleg igranja nogometa hoditi tudi v službo in med katerimi je kar nekaj takih, ki so imeli kakšen kilogram ali dva preveč. Strateg Olimpije Zoran Zeljković je sicer v začetni enajsterici ponudil nekaj presenečenj in v obrambi stavil na Justasa Lasickasa ter v napadu na Mustafo Nukića.

In že v tretji minuti se je po hitrem protinapadu ravno Olimpijini ‘devetki’ ponudila krasna priložnost za vodstvo. Na sredini igrišča je dvoboj z nasprotniki zdržal Saar Fadida in v ogenj poslal Ruija Pedra. Portugalec je nato sijajno pripravil priložnost Nukiću, ki pa malce s strani ni najbolje zaključil in domači vratar Nils Johansson je njegov strel z nogo odbil v kot. Kaj bi bilo, če bi bilo in bi Ljubljančan izkoristil zlato priložnost za vodstvo? Na to vprašanje nikoli ne bomo dobili odgovora.

Verjemite, nihče izmed nogometašev Olimpije te fotografije jutri ne bo objavil na svojih družbenih omrežjih. Foto: Uroš Skaza

Naslednje minute so bile zelo izenačene, ekipi sta izmenjaje prevladovali v posesti, ne eni ne drugi pa niso našli navdiha (pa tudi kvalitete), kako nasprotnika pritisniti pred svoja vrata. Kar se tiče domačih, smo bili nad njihovim tokratnim pristopom kar malce presenečeni. Namesto nenehnega obstreljevanja kazenskega prostora Olimpije z dolgimi žogami so domači skušali pred gol Ljubljančanov priti z igro po tleh. To jim v prvem delu polčasa ni uspevalo in Denis Pintol v vratih zmajev je bil popolnoma brez dela, v ferskem mrazu je moral pogosto z vajami poskrbeti, da je ostal kolikor toliko ogret.

A Pintolu je hitro postalo vroče. Prvič je moralposredovati v 29. minuti, ko je s strani poizkusil Arni Frederiksberg, a je Primorec žogo brez težav ujel. A to je bilo le opozorilo za to, kar je sledilo v naslednji akciji. Gostje so izkoristili popoln padec v igri Olimpije, ravno Frederiksberg je podal s strani, na to pa je bil pripravljen ferski reprezentant Rene Joensen, ki je prišel do žoge pred branilci zmajev in jo z močnim strelom pospravil pod prečko.

Klaksvik Olimpija
Veselje navijačev Klaksvika ob vodstvu domačih. Foto: Uroš Skaza

Obramba zmajev je bila spet premagana že tri minute kasneje. Po kotu domačih je žoga preletela Pintola in pristala na glavi branilca Denija Pavlovića, ki pa jo je neoviran z vsega dveh metrov poslal prek vrat Ljubljančanov. Veliko sreče za zmaje, a niti ta jim ni več pomagala v 44. minuti. Veteran Pall Klettskard se je sprehodil med popolnoma neodzivnimi branilci Olimpije in z natančnim strelom premagal Pintola.

Z izjemo prve akcije na tekmi, ko je Nukić zapravil stoodstotno priložnost, v uvodnih 45 minutah niso na igrišču pokazali praktično ničesar.

Slab začetek, ravno tako slab konec

Vstop v drugi polčas je bil dober. Zmaji so se zapodili proti domačim vratom in po podaji Nukića je nevarno sprožil Rui Pedro. A vratar Johansson je bil na to pripravljen in predvsem dovolj dobro postavljen. A če je bilo že vreme precej bolj prijetno, kot smo pričakovali, so hladni tuši deževali na igrišču. V 53. minuti so domači zadeli tudi s tiste prvine, na katero so vsi najbolj opozarjali – s prekinitve. Po kotu je bil najvišji v kazenskem prostoru kapetan Jakup Andreasen. Klaksvik 3, Olimpija 0.

Klaksvik slavi najlepši večer v svoji evropski zgodovini. Foto: Uroš Skaza

V zaključnih vrsticah boste zaman iskali bolj pozitivne novice s Ferskih otokov. Zaključek tekme je bil s strani Olimpije takšen, kakršen vtis so v celoti pustili zmaji. Bled, neodločen, prestrašen, porazen. Najbolj razočarani pa so bili zagotovo člani navijaške skupine Green Dragons, več kot 50 jih je prepotovalo krepko več kot 2000 kilometrov, da so v ‘zahvalo’ dobili to, kar so danes na igrišču oziroma česar niso pokazali njihovi ljubljenci.

Dolg zagovor je bil še najmanj, kar so si danes zmaji zaslužili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje