Upor ali revolucija: se obeta kolesarska superliga?

Kolesarstvo 26. Okt 20239:48 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Številne največje kolesarske ekipe naj bi raziskovale možnost ustanovitve nove kolesarske lige, ki bi konkretno posegla v šport, poroča Reuters.

Ljubitelji kolesarstva smo vajeni sezon s tremi velikimi tritedenskimi dirkami, petimi spomeniki in še številnimi ostalimi dirkami z bogatimi zgodovinami, na katerih lahko spremljamo tudi najboljše slovenske kolesarje. A ta sistem na zadovoljuje kolesarskih moštev, za katere kolesarijo Tadej Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič in drugi športniki.

Nov sistem tekmovanja bi najboljšim ekipam lahko prinesel večjo finančno moč, poroča Reuters. Z morebitnim novim projektom si kolesarska moštva prizadevajo za drugačno razporeditev denarja v športu. V takšnem formatu, ki ga imamo zdaj, največ sredstev poberejo organizatorji, ekipe pa živijo skoraj izključno od sponzorskega denarja.

V pogovorih za nov sistem tekmovanja naj bi bilo pet velikih evropskih ekip, med drugim tudi Jumbo-Visma in Ineos Grenadiers. Predstavnika obeh ekip sta sicer zanikala udeležbo v pogovorih o kolesarski “superligi”.

Kuss Jumbo Visma
Foto: Guliverimage

Projekt bi sofinancirali številni zunanji investitorji. Združili bi obstoječe dirke z nekaterimi novimi.

Številne kolesarske ekipe se pogosto znajdejo v finančnih težavah. Šport je namreč odvisen skoraj izključno od sponzorskega denarja, ki pa ga ni na pretek. S težavami pri iskanju sponzorja se je nenazadnje pred kratkim soočala celo najboljša ekipa v glavnini Jumbo-Visma, ki se bo v prihodnji sezoni imenovala Visma-Lease a bike. Čeprav je kolesarstvo izjemno priljubljeno, ob trasi največjih dirk lahko vidimo nepregledne množice gledalcev, pa vseeno moštva od njih ne dobijo velike finančne pomoči. V nogometu ima vsaka ekipa svoj stadion, tudi denar od prodaje vstopnic lahko predstavlja velik odstotek finančne pogače kluba. Takšne sreče kolesarske ekipe na cestah nimajo.

Reuters poroča še, da se za projekt zanima tudi podjetje CVC Partners, ki je imelo včasih v svoji lasti formulo ena.

To ni prvi podoben načrt v kolesarskem svetu. Leta 2012 se je “odcepiti” želelo osem ekip svetovne serije, ki so ustanovili projekt World Series Cycling (WSC), načrta pa na koncu niso uspeli materializirati.

Spomin na nogometno superligo

Spomladi leta 2021 so podoben projekt želeli izpeljati najboljši evropski nogometni klubi. Dvanajsterica se je želela odcepiti od Uefe in njene lige prvakov s svojim evropskim tekmovanjem, ki so jo poimenovali superliga.

Lastniki klubov so si želeli večjo finančno moč v evropskih tekmovanjih, menili so namreč, da jim Uefa z ligo prvakov preprečuje dodatno rast klubov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!