Ribiči, serviserji in amaterji so letos evropska nočna mora

FOTO: Profimedia

Nogometaše Olimpije danes na Ferskih otokih čaka tekma za biti ali ne biti, ko govorimo o nadaljnji usodi zmajev v letošnji sezoni konferenčne lige. V 3. krogu tega tekmovanje s bodo zmaji udarili s ferskim malčkom Klaksvikom, ki je senzacija letošnje evropske sezone. Polamaterska ekipa iz negostoljubnega otočja sredi Atlantika bo resen zrelostni test nove Olimpije Zorana Zeljkovića.

“Širša javnost je mnenja, da so ekipe iz takšnih držav nekonkurenčne, nekateri Fercem pravijo celo ribiči, vendar tej časi so mimo. Samo po sebi v nogometu ne gre. Sploh na umetni travnati površini, saj ostali evropski klubi niso navajeni na omenjene razmere.”

Tako je v razmisleku za spletno stran ljubljanske Olimpije razmišljal njen nekdanji kapetan Branko Ilić, ki je na Ferskih otokih gostoval dvakrat, obakrat pa je gostovanje opisal kot edinstveno izkušnjo na divjem severu, kjer vladajo dež, mraz in veter.

FOTO: JaKo

Domačini na gostujočem terenu

Vremenski pogoji so ob umetni travi v resnici najmočnejše orožje teh razmer vajenih ferskih ekip. Otočje, na katerem sicer živi okrog 50.000 prebivalcev, je noro na nogomet, v praktično vsakem kraju, ki so v tem okolju včasih sestavljeni le iz nekaj hiš, je nogometno igrišče. Z umetno travo, kakopak.

Tako je tudi v Klaksviku, ki domuje na stadionu Við Djúpumýrar. A ne takrat, ko igra evropske tekme, saj nogometno prizorišče z le nekaj več kot 2000 sedeži še zdaleč ne zahteva Uefinim standardom za tekme te ravni. Pravzaprav minimalne kapacitete 8000 sedežev ne dosega niti nacionalni stadion Tórsvøllur (6.500 mest), a ker večjega nogometnega objekta na Ferskih otokih pač nimajo, je domovanje državne reprezentance vendarle dobilo zeleno luč Evropske nogometne zveze.

FOTO: Profimedia

Klaksvik od prestolnice Torshavn sicer loči približno 40 kilometrov, kopenske povezave med mestoma pa ni. Rešitev so Ferci našli v tu značilnih podvodnih tunelih, po katerih se bodo danes iz svojega kraja v glavno mesto Ferskih otokov pripeljali nogometaši tukajšnjih državnih prvakov.

“Pripeljali se bodo po službi na ribiški ladji ali v avtomehanični delavnici,” bi ob tem zlobno pripomnil kakšen navijač Maribora, ki nič kaj radostno ne spremlja dejstva, da je Olimpija trenutno slovenski predstavnik v Evropi. In deloma bi imel prav.

Naprej jih žene zmagovalna mentaliteta

Zasedbo Klaksvika namreč res sestavlja mešanica domačih fantov iz Ferskih otokov in tujcev, ki v ekipi predstavljajo dodano vrednost. Večina nogometašev v resnici poleg igranja nogometa hodi v službo, a v tej sezoni so svoje bančne račune pošteno oplemenitili z bogatimi finančnimi nagradami, ki so jih prejeli za svoje nastope v Evropi.

FOTO: Profimedia

Klaksvik je letos postal prva ferska ekipa v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Vse to je del načrta, ki so si ga na severu Evrope zadali že pred desetletjem, izpolnjujejo pa ga v tej sezoni. V domačem prvenstvu namreč četa, ki jo od januarja vodi Norvežan Magne Hoseth konkurence nima. Z desetimi točkami naskoka so krog pred koncem državnega prvenstva nogometaši Klaksvika znova osvojili naslov prvaka, ob tem so v domači ligi izgubili eno samo tekmo.

Klaksvik pa redko izgublja tudi v Evropi. Natančneje, v evropskih tekmovanjih doma sploh še ne pozna poraza. Ne Ferencvarošu ne Häcknu ne Moldeju na šerifu iz Tiraspola in ne velikemu francoskemu Lillu v Torshavnu še ni uspelo zmagati. Naključje? Zagotovo ne.

Malček iz Ferskih otokov namreč pomanjkanje kvalitete namreč izvrstno nadomešča z borbenostjo. Kot vse ekipe s severa tudi Klaksvik odlikuje odlična igra ob prekinitvah, v kombinaciji s hitrimi prehodi v napad in direktno igro proti nasprotnikovim vratom pa so pogosto nočna mora za nasprotnika, ki si ob dominaciji v polju praktično ne sme privoščiti nobenih napak. Te pa, vemo, so Olimpijo v tej sezoni nekajkrat že drago stale. Ključno orožje domačih pa je zmagovalna mentaliteta. Ko tako redko izgubljaš, kot to počne Klaksvik, potem si vselej izredno neugoden nasprotnik.

FOTO: Profimedia

Za Olimpijo šteje samo zmaga

Klaksvik je ekipa, sestavljena iz nogometno zelo povprečnih posameznikov, ki pa skupaj tvorijo nadvse neugodno zasedbo, ki je torej težko premagljiva. S 300.000 evri je najdražji nogometaš po nogometni bibliji Transfermarktu pri Fercih danski Brazilec Patrick da Silva, na čelu s kapetanom Jakupom Andreasnom za državno reprezentanco igrajo štirje nogometaši serijskih prvakov Ferskih otokov.

V napadu je največja nevarnost 33-letni veteran Pall Klettskard, ki v Evropi zaradi poškodbe še ni veliko igral, v prvenstvu pa je na 21 tekmah zabil kar 17 golov in dodal 7 asistenc.

Pod potegnjeno črto torej Olimpijo resda čaka nogometni zmenek s polamaterji, a slednji so v tej sezoni polomili zobe že nekaterim večjim in bogatejšim ekipam, kot je slovenski državni prvak. Toda če zaključimo z besedami novega trenerja Olimpije Zorana Zeljkovića: “To je nasprotnik, ki ga Olimpija mora premagati.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!