Bo Kek ostal selektor Slovenije? Besedo ima predsednik NZS

Nogomet 19. Dec 20237:00
Foto: Uroš Skaza

V dneh po uvrstitvi Slovenije na Euro 2024 v Nemčiji se v slovenski nogometni javnosti sprašujemo, ali bo Matjaž Kek tudi po evropskem prvenstvu še sedel na klopi naše izbrane vrste. Zadevo je v oddaji Pod prečko pokomentiral predsednik NZS Radenko Mijatović.

S tem, ko je Slovenijo še drugič odpeljal na veliko tekmovanje, je Matjaž Kek še enkrat več svoje ime z velikimi črkami zapisal v zgodovino našega nogometa.

Euro 2024 bo spektakel brez primere, tudi z vidika slovenskih navijačev, ki bodo množično zasedli stadione, na katerih bo igrala naša izbrana vrsta. In te tekme so zagotovo tisto, na kar se že osredotoča slovenski selektor Matjaž Kek.

Matjaž Kek
Matjaž Kek je imel v zadnjih mesecih ogromno razlogov za zadovoljstvo. Foto: Aleš Fevžer

Kek: Biti moraš dovolj moder, da veš, kdaj je dovolj

Hkrati pa se ob prihajajočem evropskem prvenstvu pojavlja tudi vprašanje, kakšna bo po Euru prihodnost slovenskega selektorja. Slednjemu se mu pravzaprav v teh dneh izteka pogodba z Nogometno zvezo Slovenije, v kateri pa je aneks, da lahko vodenje izbrane vrste podaljša še do evropskega prvenstva.

Kaj bo potem počel Matjaž Kek? V nedavnem pogovoru za hrvaško televizijo Nova je Mariborčan namignil na to, da se njegovo obdobje na klopi slovenske reprezentance počasi izteka, v včerajšnji oddaji Pod prečko pa pustil odprta vrata glede svoje prihodnosti. Predvsem pa poudaril, da bo odločitev o njegovem morebitnem novem mandatu na čelu izbrane vrste sprejelo vodstvo Nogometne zveze Slovenije.

“Pet let je dolgo obdobje. Tu moram biti dovolj moder. Nihče si ne želi, da bi me septembra spet ‘obešali’. To je tema, ki jo želim najprej razčistiti z odgovornimi, potem pa boste mediji vse izvedeli. Kaj meni pomeni biti selektor, to pa sem že večkrat povedal. To je velika čast. Moraš pa biti dovolj moder, da pravi čas odideš, ker s tem narediš več dobrega kot slabega,” poudarja slovenski selektor.

Matjaž Kek
Matjaž Kek. Foto: Uroš Skaza

Ker ga v teh dneh predvsem hrvaški mediji selijo na klop njihovih klubov, pa poudarja tudi: “Rijeka je Rijeka in ima vedno prednost pred Dinamom in Hajdukom. To, da te želijo takšni klubi, je priznanje, da si nekaj naredil. Na Rijeko me veže šest let lepih spominov. Takšen pač sem, tudi navijači Olimpije mi še danes zamerijo, da ne bi kot Mariborčan vodil Olimpije, ampak s tem sem zgolj izrazil spoštovanje do tega kluba, ker zanj ne bi mogel dati 100 %. Če pa kot trener ne daš vse od sebe, potem si slab trener. To je res zgolj spoštovanje.”

Matjaž Kek o svoji prihodnosti

Mijatović: Verjamem, da se bomo hitro dogovorili

Na vrženo rokavico o prihodnosti slovenskega selektorja se je odzval tudi predsednik NZS Radenko Mijatović.

“V tem obdobju smo ne glede na nekatere težke situacije ohranili spoštljiv odnos in komunikacijo. Rezultata na kratek rok ne moreš doseči, potrebna je kontinuiteta. Ustvarjena je zelo dobra in obetavna reprezentanca, fantje so mladi, vzdušje je takšno, kot si ga lahko predsednik samo želi. Vprašanje glede prihodnosti selektorja bomo reševali hitro po novem letu, sedli za mizo in se, tako kot vedno, dogovorili,” zanimivo razmišlja prvi mož slovenskega nogometa.

FOTO: Uroš Skaza

In dodaja.

“V kriznih časih so ga nekateri mediji menjavali in bil je zelo zanimiv za marsikatere klube in reprezentance. Takrat smo bili v obdobju ustvarjanja reprezentance, zdaj pa smo uvrščeni na veliko tekmovanje. Vse se bomo pogovorili in dogovorili. Mislim pa, da so naše želje obojestranske,” se je nasmejal Mijatović.

A ga je Kek, ravno tako dobro razpoložen in nasmejan, hitro dopolnil: “Vsak naj govori zase.”

Zanimiva debata o prihodnosti Matjaža Keka