Kdo je mož, ki pomaga pri krojenju usode nogometnih velikanov?

Nogomet 18. Dec 202320:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ko se je danes natanko opoldne na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu pričel žreb osmine finala lige prvakov, je na glavni oder znova stopil Giorgio Marchetti. Kdo je Italijan, ki javnosti na razumljiv način pojasni včasih zelo zapletena pravila žrebov in skrbi, da le ta potekajo brez zapletov?

Čeprav ne navdušuje na igrišču, je Giorgio Marchetti v nogometnem svetu poznan obraz. Italijan, brez katerega si ljubitelji okroglega usnja v zadnjih letih ne morejo predstavljati žrebov pod okriljem Uefe, je v nogometu prisoten že več kot štiri desetletja. Svojo kariero je namreč pričel že leta 1980 kot športni agent, leta 1991 pa presedlal v funkcionarske vode.

Sprva kot namestnik generalnega sekretarja pozneje pa kot generalni sekretar je bil pri Italijanski nogometni zvezi zadolžen za prestope, tekmovalne koledarje in licenciranje klubov, že tedaj pa je sodeloval tudi v različnih komisijah Uefe. Na njen sedež v švicarskem Nyonu se je preselil leta 2004, kjer je najprej postal vodja oddelka za profesionalni nogomet ter direktor trženja in komerciale, le tri leta pozneje pa napredoval na položaj direktorja vseh tekmovanj.

V zdajšnji vlogi direktorja za šport in namestnika generalnega sekretarja je že zadnjih sedem let, v omenjenem obdobju pa pomaga tudi pri izvedbi vseh žrebov Uefinih tekmovanj, kjer je nasledil zdajšnjega predsednika Mednarodne nogometne zveze Giannija Infantina.

Foto: Profimedia

Marchetti, ki bo 1. januarja zakorakal v 65. leto, si je zaradi svoje vidne vloge pri žrebih sicer ustvaril lepo število zvestih privržencev, ki mu predvsem med plesom kroglic na družbenih omrežjih pogosto izrekajo podporo. “Ko potujem, vidim, da me nekateri ljudje prepoznajo, vendar mi je vedno nekoliko nerodno. Ker sem tudi sam ljubitelj nogometa, sem vesel, ko čutim, da je navijačem všeč moj zelo majhen prispevek k nogometu,” je v avgustovskem pogovoru za angleški časopis Daily Star dejal Marchetti.

Čeprav svojo vlogo opravlja brezhibno, pa Lombardijec priznava, da pred žrebi še vedno čuti tremo. “Lagal bi, če bi dejal, da ne čutim pritiska. A oči klubov, ki so uprte vate, niso nič v primerjavi z milijoni očmi navijačev. Ko prenos poteka v živo, čutiš ogromen pritisk, da postrežeš z nečem, kar bo pritegnilo tako željno pozornost nogometnih navijačev po vsem svetu. Sam poskušam čim manj razmišljati o vsem, kar se ne dogaja na odru, in skušam pravilno slediti našemu postopku, kar pa ni vselej lahko,” je razkril Italijan.

Dandanes Marchetti sicer prebiva v Nyonu s svojo ženo Matildo, s katero imata tudi tri otroke – Andreo, Davideja in Mattea.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!