Bosta Oblak in Šeško med elito kmalu dobila slovensko družbo?

Nogomet 29. Mar 20245:00 0 komentarjev
Adam Gnezda Čerin
Adam Gnezda Čerin. Foto: Aleš Fevžer

Slovenski reprezentant Adam Gnezda Čerin v zadnjih dveh sezonah z velikimi koraki stopa proti eliti evropskega nogometa. Pred nogometašem Panathinaikosa je izjemno razburljiv zaključek klubske sezone, ki mu bo sledilo še toliko bolj pestro reprezentančno, morda pa tudi prestopno poletje.

Ko iščemo junake vseh nedavnih uspehov slovenske nogometne reprezentance, v prvi vrsti pomislimo na kapetana Jana Oblaka, stebra obrambe Jako Bijola in v zadnjem obdobju neustavljivi napadalni dvojec Benjamin Šeško – Andraž Šporar.

A nikakor v tem razmisleku ne gre izpustiti tudi Adama Gnezde Čerina, ki je postal talisman slovenske reprezentance in nazadnje reprezentančne tekme ni začel davnega maja 2022, ko je Slovenija gostovala v Beogradu. Vemo, kako se je takrat končalo, naša izbrana vrsta je v ligi narodov proti Srbiji izgubila s 4:1 in bila na najnižji točki druge ere selektorja Matjaža Keka. Hkrati je bil to tudi prelomen trenutek te generacije, od tu je voz slovenske reprezentance krenil po poti strmo navzgor. Še kako pa ga je v pravo smer vlekel tudi član grškega Panathinaikosa.

Adam Gnezda Čerin
Adam Gnezda Čerin je postal nezamenljivi člen slovenske reprezentance. FOTO: Aleš Fevžer.

Začel je dosegati pomembne gole in postal tarča velikih klubov

O tem, da so kvalitete Adama Gnezde Čerina neveščemu nogometnemu očesu pogosto skrite, smo razmišljali že jeseni. A v zadnjem obdobju je Idrijčan zablestel tudi v prvini, ki jo nogometna javnost najprej opazi. To so jasno zadetki.

O pomembnosti njegovega projektila s prostega strela v Belfastu proti Severni Irski ni potrebno izgubljati besed. Zadetek po krasni akciji slovenske reprezentance proti veliki Portugalski pa je bil nagrada za še eno sijajno partijo Gnezde Čerina, pred katerim so očitno velike nogometne stvari.

Na uho nam je namreč prišlo, da je ime 24-letnega vezista z velikimi črkami zapisano v beležnici oglednikov klubov iz najmočnejših nogometnih prvenstev. Tudi na spektaklu proti Portugalcem je bila slovenska dvaindvajsetica pod drobnogledom skavtov iz velikih evropskih moštev in ti so imeli kaj videti. Namige o tem, da bi se lahko Gnezda Čerin v kratkem iz Panathinaikosa preselil še korak naprej v svoji karieri, smo preverili pri njegovem zastopniku Amirju Ružniću.

“Drži, kar ste slišali. Lahko potrdim, da ga v tem trenutku spremlja kar nekaj zelo zanimivih klubov. Vrhunec tega zanimanja pa bo zagotovo evropsko prvenstvo. Po turnirju se bo zagotovo glede njega veliko dogajalo. A moram poudariti, da je Adam v Panathinaikosu zelo zadovoljen. Navijači ga zelo cenijo in spoštujejo,” poudarja Ružnić.

Amir Ružnić
Amir Ružnić je potrdil, da je Gnezda Čerin zaželeno ime na nogometni tržnici. Foto: SK

Podpis nove pogodbe ali selitev iz Aten?

Gnezdo Čerina, pa jasno tudi njegova klubska in reprezentančna soigralca Benjamina Verbiča in Andraža Šporarja, do konca sezone čakajo zares veliki nogometni izzivi. Panathinaikos je v boju za državni naslov, hkrati pa je uvrščen tudi v finale grškega pokala. Idrijčan je vse od svojega prihoda julija 2022 praktično nezamenljiv člen atenskega velikana, a Ružnić v pogovoru razkriva, da se je njegov varovanec znašel na točki, ko se lahko vprašanja glede njegove prihodnosti znova popolnoma odprejo.

Grško ligo lahko ekskluzivno spremljate na programih Sportkluba.

“Navijači Panathinaikosa Adama izjemno cenijo, ampak njegov status v klubu ni takšen, kot si želimo. Je med najslabše plačanimi igralci v ekipi, sploh glede na pomembnost za moštvo. Ponujena nam je bila nova pogodba, ki pa niti približno ne dosega naših pričakovanj. Tu sem pričakoval več spoštovanja vodstva kluba do Adama. Z vidika velikosti kluba in neverjetnih navijačev bi Adam takoj podpisal doživljenjsko pogodbo s Panathinaikosom, ampak ponujenih pogojev enostavno nismo mogli sprejeti. Smo pa pripravljeni na nadaljnje pogovore, saj Adam res uživa v klubu,” poudarja Amir Ružnić.

Adam Gnezda Čerin Panathinaikos
Trenutna pogodba Gnezdo Čerina s Panathinaikosom veže do poletja 2026. Foto: profimedia

Se lahko zavihti celo med pet najdražjih Slovencev?

Da ob razmisleku o prihodnosti Adama Gnezde Čerina ne moremo vnaprej odpisati večmilijonskega poletnega prestopa, je sicer najprodornejši slovenski agent poudaril že v Sportklubovem intervjuju v začetku leta. Kaj lahko se torej zgodi, da bo Idrijčan kmalu stopil v družbo slovenske nogometne smetane, za katero so veliki evropski klubi že znali odšteti veliko, veliko milijonov.

“Odkar je Adam prišel v Grčijo izredno napreduje in prepričan sem, da Panathinaikos ni njegova zadnja stopnička v karieri. Mu pa je ta klub dal veliko, pozna se, da igra pod pritiskom navijačev, medijev, javnosti. Vemo, kakšen klub je Panathinaikos, pričakovanja so velika. To je zagotovo dejavnik, ki mu je močno pomagal pri napredku in prišel je do točke, ko je po Benjaminu Šešku trenutno najbolj vroč slovenski igralec. Dobro, o Janu Oblaku ni potrebno izgubljati besed. Recimo torej, da je po Šešku najbolj vroč slovenski reprezentant v polju,” pogovor zaključuje Amir Ružnić.

Najdražji prestopi slovenskih nogometašev

1. Benjamin Šeško (Leipzig) – 24 milijonov evrov

2. Kevin Kampl (Leipzig) – 20 milijonov evrov

3. Jan Oblak (Atletico Madrid) – 16 milijonov evrov

4. Samir Handanović (Inter) – 15 milijonov evrov

5. Zlatko Zahović (Olympiacos) – 13,5 milijonov evrov

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!