Schalke prekinil vezi z Gazpromom

Bundesliga 28. Feb 202213:28 > 13:49 2 komentarja
Schalke
Foto: Martin Meissner/AP/Guliverimage)

Potem ko je nemški nogometni klub Schalke pretekli teden sporočil, da s svojih dresov umika ime ruskega pokrovitelja Gazproma, se je danes odločil za popolno prekinitev sodelovanja.

Sicer globoko zadolženi klub iz Gelsenkirchna se je zaradi ruske invazije Ukrajine odločil, da v celoti prekinja vezi z ruskim energetskim velikanom Gazpromom, s katerim je sodeloval od leta 2007. Odločitev je bila sprejeta le nekaj dni po tem, ko so v klubu sporočili, da njihove drese ne bo več krasil napis omenjenega pokrovitelja.

Nogometaši Schalkeja so na sobotni tekmi proti Karlsruheju nastopili z dresi brez napisa Gazprom. Foto: Guliverimage

Kot poročajo nemški mediji, odločitev pomeni močan udarec za finance kluba, čigar dolg znaša okoli 200 milijonov evrov. Rusko državno podjetje je bilo namreč najpomembnejši financer, pogodbo z Nemci pa je imelo sklenjeno vse do leta 2025.

A kot je zagotovilo vodstvo Schalkeja, odločitev ne bo vplivala na nadaljnjo finančno sposobnost kluba, pa čeprav jim je dogovor prinesel približno devet milijonov evrov na leto. “Vodstvo kluba je prepričano, da bo lahko v bližnji prihodnosti predstavilo novega partnerja,” so še dodali.

S položaja je posledično odstopil tudi predstavnika Gazproma v nadzornem svetu Schalkeja Matthias Warnig.

Velika podpora potezi

Veliko podporo potezi so izkazali tudi navijači. Povpraševanje po dresih brez zdaj že nekdanjega glavnega ruskega sponzorja je bilo tako veliko, da je bila danes spletna trgovina preobremenjena.

“Prosimo vas za malo potrpljenja, spletna trgovina dosega svoje meje,” so tvitnili iz kluba. Dresi v temeljnih barvah Schalkeja, rdeči in rumeni, so od danes naprodaj v omejenem številu.

“To je zdaj umazan denar”

Začasni predsednik Nemške nogometne zveze Hans-Joachim Watzke je sicer glede dogovora med Schalkejem in Gazpromom nedavno za ZDF dejal: “To je zdaj umazan denar in teega ne moremo več sprejeti.”

Watzke je že napovedal, da bodo Schalkeju, če bo ta zaradi prekinitve dogovora zašel v še večje finančne težave, na pomoč priskočila tudi zveza.