Čeferin odgovoril Škerjancu: Ljudje ne poznajo VAR protokola

Nogomet 30. Nov 202117:06 7 komentarjev

V tretji oddaji Pod prečko je v sodniškem kotičku gostoval nekdanji mednarodni sodnik in zdajšnji referent za sodniške zadeve pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS) Darko Čeferin, ki se je sprehodil preko spornih sodniških odločitev v minulem krogu Prve Lige Telemach.

O bazenu na Žaku

Najprej so se dotaknili “bazena” na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški. Mnogi so bili mnenja, da tekme v takih pogojih ne bi smelo biti, a ne glavni sodnik Matej Jug. Menil je, da so pogoji dovolj dobri, da se tekma odigra. Po tekmi, ki jo je Koper dobil z 2:1, so se spraševali tudi o zdravju glavnega sodnika.

“Pravila velevajo, da glavni sodnik odloča o tem, ali so pogoji za igro dovolj dobri ali ne. Ob tem mora upoštevati, da igra na določeni podlagi ne predstavlja nevarnosti za igralce, žoga se mora odbijati, ne sme plavati na igrišču. Sodnik po vseh teh zahtevanih kriterijih sprejme odločitev in ta je dokončna. Sodnik se je odločil, da se tekma odigra, moram pa povedati, da smo že tudi v Sloveniji gledati tekme v še mnogo težjih pogojih, kot so bile v nedeljo v Spodnji Šiški.”

Bravo - Koper

O udarcu s komolcem Kramariča

V sodniškem kotičku so se dotaknili tudi udarca s komolcem Martina Kramariča. Bedeja Osujija je namerno udaril s komolcem v predel vratu, Jug mu je pokazal rumeni karton. Bi mu moral rdečega? “Rad bi obrazložil, o čem mora sodnik razmišljati. V naši retoriki govorim tako, ko igralec roko uporabi kot orodje, ga mora opomniti z rumenim kartonom, ko jo uporabi kot orožje in ogroža zdravje nasprotnika, mora biti igralec izključen. Sodnik se je v tem primeri pravilno odločil, saj udarec ni bil močan – ključ in merilo je intenziteta udarca. V tem primeru Kramarič ni ogrožal zdravja Osujija, zato se je Jug pravilo odločil.”

O enajstmetrovki dosojeni v prid Aluminija

Na so so prišli do najbolj spornega trenutka preteklega vikenda, enajstmetrovke v Kidričevem, po kateri so na noge skočili Sežančani. Aaron Kačinari je po prostem udarcu objel Emirja Azemovića, sodnik Martin Matoša pa je odločil, da je bil to prekršek za najstrožjo kazen.

“Kako se lahko kaj takega zgodi na tekmi z VAR-om? Razmišljamo, zakaj sploh vztrajati, če pa nas tako sabotirajo? Do zdaj še nisem videl, da bi kdo piskal kaj takega, če bi, bi na tekmah videli po 10 enajstmetrovk,” je po tekmi dejal direktor Kraševcev Davor Škerjanc.

Kaj je pa po očitkih odgovoril Čeferin? “Na posnetku se lepo vidi, da je sodnik odločno pokazal na belo piko, zanj je bila situacija v trenutku povsem jasna. Tudi sam sem mnenja, da je sodnikova odločitev povsem pravilna. Zakaj? Zato, ker je igralec Tabora z obema rokama objel člana Aluminija. Na pol mu sleče dres in bolj očitno ne gre. Na tekmi je bil tudi VAR, pravilo je, da sodnik sporoči v VAR sobo, zakaj se je odločil za enajstmetrovko, VAR pa potem preuči, če je kaj spornega. V tem primeru je bilo vse jasno. Moram še poudariti, če se sodnik ne bi odločil za enajstmetrovko, bi ga zagotovo opomnil VAR in sodnika povabil na ogled posnetka. Stoodstoten sem v to,” je v našem studiu dejal nekdanji slovenski sodnik.

“Ljudje ne poznajo protokola VAR, ki je zelo obsežen. To me ne čudi, saj niso sodniki, hočem povedati, če bi ga ljudje poznali, kasneje ne bi poslušali takih izjav,” je neposredno Škerjancu in somišljenikom odgovoril Čeferin in še enkrat poudaril, da je bilo vse po pravilih.

Foto: Zajem naslova

O prepovedanem položaju nogometaša Brava v Sežani

Škerjanc je po porazu v Kidričevem (2:3) iz postavil tudi domneven prepovedan položaj proti Bravu. Obračun je bil deset dni nazaj. Tudi Ljubljančani so Sežance premagali z zadetkom razlike. “Na tem posnetku so črte potegnjene malce po domače, zato je brezpredmetno, da gledamo tukaj take fotografije. Kar se pa tiče stadiona v Sežani, trenutno ni možno potegniti črt za presojo prepovedanega položaja, upajmo, da se bo to spremenilo v prihodnje. V tem primeru je bil zadetek priznan. VAR se oglasi, ko ima dokaz, da gre za očitno napako sodnika, tukaj ga ni imel, zato je ostalo pri sodniški odločitvi. Tako je pravilo,” je še sklenil Čeferin.

Celotna 3. oddaja Pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje