Cimer se mu je smejal, ko je dejal, da ga bo zabil Angležem

Nogomet 12. Jul 202214:00 > 14:06 0 komentarjev
Mark Zabukovnik
Poleti 2022 je Radomlje zamenjal za Celje. Leto in pol kasneje Zabukovnika kliče tujina. Foto: Uroš Skaza

Čeprav je v minuli sezoni debitiral v Prvi ligi Telemach, se je Mark Zabukovnik hitro uveljavil kot standardni član prve ekipe Radomelj. Na račun dobrih predstav je sledil vpoklic v slovensko nogometno reprezentanco do 21 let, pretekli mesec pa je uspešno sezono kronal s prestopom k ambicioznim Celjanom.

Sezono 2021/22 si bo Mark Zabukovnik zapomnil kot prelomno v svoji sicer kratki nogometni karieri. Enaindvajsetletnik je v dresu Radomelj zaigral na 34 prvenstvenih tekmah in dosegel dva gola, mlinarji pa so tako tudi z njegovo pomočjo osvojili šesto mesto in sploh prvič obstali med prvoligaško elito.

“Lanska sezona je bila zelo uspešna tako za Radomlje kot zame. Če smo bili prej v prvi ligi ’kanta za nabijanje’, smo bili tokrat več kot enakovredni,” je nad doseženim ponosen Mark Zabukovnik, ki se je lani sploh prvič preizkusil v prvoligaški konkurenci.

Mark Zabukovnik
Foto: Aleš Fevžer

“Zagotovo je bil to preskok, a pred tem sem dve sezoni že nastopal v drugi ligi, kar mi je zelo pomagalo. Za mladega fanta, ki pride iz mladincev, se mi zdi druga liga zelo dobra za razvoj. Navadiš se na zahteve članskega nogometa, zaradi česar je vse precej lažje,” pravi vezist, prepričan, da je v njegovi generaciji vse preveč nogometašev, ki iščejo bližnjice do članskega nogometa.

“Že od veliko fantov sem slišal podcenjevalni odnos do druge lige, a sam mislim, da je idealna. Jo priporočam, saj je preskok iz mladinske v člansko kategorijo zares velik. V Sloveniji je malo igralcev, ki je sposobnih tega preskoka. Po drugi strani pa rabiš tudi veliko zaupanje kluba,” razmišlja Zabukovnik.

Selitev v Celje zagotovo ni korak nazaj

Čeprav je tega pri Radomljah nedvomno užival, je po koncu sezone napočil čas, da po 15 letih zapusti klub, kjer je napravil prve nogometne korake. Na njegov naslov je prišla ponudba Celjanov, ki je sogovornik ni mogel zavrniti, pa čeprav so le ti prvenstvo končali dve mesti nižje od mlinarjev.

“Veliko prijateljev se je šalilo na račun tega. A selitev v Celje zagotovo ni korak nazaj. Dejstvo je, da gre za večji klub od Radomelj in hkrati za standardnega prvoligaša z ambicijami, da je v vrhu prve lige. Mislim, da to pove vse,” je prepričan nogometaš, ki sicer priznava, da je ob svoji prvi selitvi v nov klub občutil tudi nervozo.

Mark Zabukovnik
Foto: Uroš Skaza

Ta je odtlej že minila, zato se sedaj osredotoča nase. Odločen je, da se še izboljša in nadgradi svojo igro, da bo lahko novi ekipi pomagal do uresničitve klubskih ciljev, ki so v preteklih dveh sezonah močno zaostali za pričakovanji. “Zagotovo je glavni cilj uvrstitev v Evropo. A če bomo na ravni, ki se od nas pričakuje, mislim, da lahko posežemo tudi po najvišjih mestih. A dejansko stanje se bo pokazalo šele, ko se bo prvenstvo začelo,” ostaja pri napovedih previden Zabukovnik, ki je v je že nekaj časa tudi standardni član slovenske vrste do 21 let.

Dvoboja z Angleži se bo spominjal za vse življenje

Prvič je zanjo nastopil lanskega septembra, odtlej vpisal devet nastopov, pred mesecem dni pa se veselil tudi strelskega prvenca. Ta bi težko bil lepši, saj ga je dosegel proti Angležem, ki so jih Slovenci premagali z 2:1.

“Če bi lahko, bi šel nazaj in ga še enkrat podoživel, saj ne dosegam veliko golov. A iskreno, sem pred tekmo svojemu cimru Martinu Turku dejal, da ga bom dosegel. On se mi je smejal, vendar mi je uspelo. Za takšne tekme živiš in te se bom zagotovo spominjal za vse življenje,” z nasmeškom na obrazu še pripomni Zabukovnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!