Pričakujem, da mi bo Karanović izročil šopek rož

Nogomet 11. Jul 20226:57 > 6:58 2 komentarja
Nermin Bašić
Nermin Bašić ni "preživel" niza sedemnajstih tekem brez zmage. Foto: Uroš Skaza

S povprečjem 1,7 osvojenih točk na tekmo je bil Nermin Bašić v minuli sezoni četrti najboljši trener v celotni prvoligaški konkurenci in imel ogromno zaslug, da so Radomlje Prvo ligo Telemach sklenile na visokem šestem mestu. Vselej zgovorni 38-letnik je za Sportklub med drugim spregovoril o težavah, s katerim se v zadnjih tednih spopada, "sporu" z mariborskim stanovskim kolegom in velike porastu hrvaških nogometašev v slovenski ligi.

Če bi o naslovu prvaka odločalo le zadnjih sedem krogov, bi v sicer že tako nepredvidljivi slovenski ligi, tega presenetljivo osvojile Radomlje. Klub, ki je še dobro leto nazaj nastopal v drugem kakovostnem razredu slovenskega nogometa, se je s silovitim zaključkom prebil vse do šestega mesta in poskrbel za enega prijetnejših presenečenj.

Kar nekaj zaslug za to ima njihov trener Nermin Bašić. Ta je še lansko jesen v klubu opravljal vlogo športnega direktorja, po klavrnem prvem delu prvenstva, ki so ga sklenili na na repu lestvice, pa na klopi nasledil Roka Hadžića in poskrbel za spomladanski preporod.

“Morda se bo slišalo vzvišeno, a sem pričakoval, da bomo tako uspešni. Kar povprašajte moje igralce, kaj sem jim dejal pozimi med pripravami. Že na prvi tekmi proti Aluminiju se je videlo, kako smo napadalni in samozavestni. Verjel sem v ekipo in v sebe, da lahko našo igro nadgradimo, igramo napadalno in smo drugačni,“ danes ponosno razlaga Nermin Bašić, prepričan, da je to dokaz tega, koliko pozornosti so posvetili individualnemu in kolektivnemu delu.

Foto: Uroš Skaza

Novo pravilo jim je zadalo ogromen udarec

A 38-letnik, ki je bil s povprečjem 1,7 osvojenih točk na tekmo celo četrti najboljši strateg v celotni prvoligaški konkurenci, prav veliko časa za obujanje preteklosti nima. V klubu je namreč v zadnjih tednih prišlo do ogromno sprememb, saj jih je zapustilo kar osem igralcev, kar je močno spremenilo njegove načrte.

“Sanjal sem o tem, da bi nadgradili to, kar nam je uspelo v pretekli sezoni, a zadnje tri tedne se lovim in sprašujem, kaj mi je bilo tega treba, saj vse začenjam znova. Vložene je bilo ogromno energije, a zdaj sem se pomiril z dejstvom, da je v Sloveniji pač tako. Morda je vse skupaj dober pokazatelj tega, da smo opravili dobro delo. Ko te zapusti osem igralcev, to pomeni, da si uspešno opravljal svojo delo, imel dobro igro, igralca, ki je prišel zastonj, pa tudi za nekaj denarja prodal. A to je naloga nas trenerjev in motiviran sem, da to znova naredim tudi v naslednji sezoni,“ je odločen nogometni strokovnjak.

V teh dneh s sodelavci v klubu mrzlično iščejo nove igralce, po odhodih Gedeona Guzine in Tomislava Mrkonjića pa si želijo okrepiti predvsem napad. Naloga bi bila zagotovo precej lažja, če bi jim pri tem lahko pomagal Hajduk, s katerim so pozimi sklenili sodelovanje, a jim novo pravilo onemogoča, da bi iz Splita pripeljali več kot tri nogometaše.

Nermin Bašić
Foto: Uroš Skaza

“To pravilo nam je naredilo največ škode. Hajduk nam je posojal vrhunske igralce in nas tudi finančno razbremenil. Za nas je to ogromen udarec. Sedaj se skušamo temu prilagoditi in iščemo alternative, vendar je zelo težko. Največja težava je, ker smo izgubili celoten napad, ki je dosegel več kot 20 golov. Težko je nadomestiti enega nogometaša, kaj šele tri,“ priznava Bašić, ki zaradi tega pričakuje zahteven vstop v novo sezono.

“Upam, da bomo z rezultatskega vidika uspešni, a na igrišču ne bomo niti približno videti tako dobro kot v minuli sezoni. Potrebujem tri, štiri tedne, da znova vpeljem svojo filozofijo in iz igralcev izvlečem maksimum,“ meni trener Radomljanov, ki ga z igralci v uvodnem krogu čaka težko gostovanje v Ljudskem vrtu pri Mariboru.

Uvod v sezono ne bi mogel biti težji

Dvoboj v štajerski prestolnici bo sicer priložnost tudi za vnovično snidenje Bašića s stanovskim kolegom Radovanom Karanovićem. Spomnimo, da se je med dvojcem zaiskrilo po remiju v 31. krogu, saj je Karanović tedaj Radomljanom “svetoval”, da naj tako zaprto, kot so igrali proti vijolicam, igrajo tudi na naslednjih tekmah.

No, mlinarji so storili precej več kot to in v predzadnjem krogu na Bonifiki premagali Koper, s tem pa močno vplivali na končni razplet prvenstva, ki se je končal s slavjem vijoličnih.

“Pričakujem, da mi bo Karanović v Ljudskem vrtu izročil šopek rož, saj smo opravili dober posel za njih,“ se sprva pošali Bašić, nato pa le nadaljuje v resnejšem tonu. “Težje skoraj ne more biti, spet po drugi strani pa nam bo tudi lahko, saj nihče od nas ne pričakuje, da zmagamo. Smo nova ekipa, zato se bomo morali tudi taktično obnašati drugače. Bomo videli, kako bo, a verjamem, da bomo ljudem znova interesantni in všeč.“

V Sloveniji se počuti bolje kot v BiH

Bašić je z dobrim delom v Radomljah znova vzbudil tudi pozornost drugih klubov. Čeprav mu ponudb ni manjkalo, pa se je odločil, da s slovenskim prvoligašem v začetku junija sklene nov enoletni dogovor.

Nermin Basic
Foto: Aleš Fevžer

“Imel sem tri resne ponudbe, med njimi je bila tudi ta od Sarajeva. Bili smo blizu dogovora, vendar so se stvari zakomplicirale. Prvič v življenju sem si rekel, da ne želim prehitevati stvari. V Sloveniji se počutim najbolje, bolje kot v svoji Bosni. Če sem iskren, svoje življenje načrtujem tu,“ razkrije strateg, ki verjame, da bo njegov čas še prišel.

“Pri svojih 38 letih sem bil že v osmih klubih in štirih državah. Preveč je bilo stresa. Potrebujem svoj mir. V Radomljah me spoštujejo, tu delam že dolgo in ljudje me poznajo,“ še pripomni Bašić.

Nermin Bašić o porastu hrvaških nogometašev v 1. SNL

Predvsem se je treba vprašati, zakaj je tako. To bi se morali spraševati vsi, ki delamo v slovenskem nogometu. Že pri igralcih starih med sedem in devet let bi morali biti pozorni, kako jih vzgajamo. Sprašujem se, kakšno imajo mentaliteto, če so že pri 18 letih polni sebe, ne prenesejo kritike in imajo pogodbe vredne nekaj tisoč evrov.

Narejenih je bilo ogromno napak s strani klubov, staršev, agentov. Nemčiji, Belgiji je uspelo narediti zasuk na tem področju in to bi morali storiti tudi v Sloveniji. Zgolj s finančno pomočjo Nogometne zvez Slovenije prvoligašem se težava ne bo rešila. Treba je začeti pri sedemletnih nogometaših, pri usposabljanju trenerjev, da lahko nekaj razvijejo. Verjemite mi, da če se to ne bo spremenilo, bo imela Slovenija ogromno težavo z mentaliteto igralcev in njihove vzgoje.

Sam še nikjer nisem doživel, da je igralec tako užaljen, ko mu predstaviš svoje zamisli. Namesto da bi trenirali in imeli željo po napredku, hodijo tarnati direktorju ali predsedniku. Vse, kar narediš v želji, da bi fant postal boljši, on to dojema kot kritiko. Kljub temu je tu veliko nadarjenih, zanimivih fantov, zato je prostora za napredek ogromno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje