Do zlate žoge lažje v Barceloni kot v Bayernu

Nogomet 20. Sep 20227:59 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Poljski nogometni napadalec Robert Lewandowski spada med najboljše in najučinkovitejše igralce zadnjih let, a če je z Bayernom osvojil ogromno (predvsem nemških) moštvenih lovorik, se mu že vso kariero izmika najprestižnejša individualna - zlata žoga. Najbližje ji je bil lani, ko ga je v glasovanju nekoliko presenetljivo ugnal Argentinec Lionel Messi.

Številni poznavalci nogometa so bili ob prestopu Roberta Lewandowskega iz Bayern Münchna v Barcelono to poletje (odškodnina je znašala 50 milijonov evrov) nekoliko skeptični. 34-letnik iz Varšave je namreč po izjemno plodnem obdobju pri Bavarcih, za katere je na 253 tekmah dosegel kar 238 golov, sprejel največji izziv kariere in se preselil v Katalonijo. Kako se bo znašel v drugačnem sistemu pod vodstvom Xavija Hernandeza, so se spraševali ljubitelji nogometa, a Lewandowski je kritike hitro utišal. Na osmih tekmah za nov klub se je namreč podpisal pod enajst zadetkov in pokazal, da še naprej velja za enega najbolj vročih napadalcev v nogometu ta hip.

Kot je razkril v zadnjem pogovoru z mediji, se je na Camp Nou preselil tudi z željo po osvojitvi zlate žoge – najprestižnejše nagrade v nogometnem svetu. Ta se mu je za las izmaknila lani, ko je veljal za prvega favorita, a jo je na koncu že sedmič osvojil Lionel Messi.

“Počutim se, kot da sem v Barceloni že zelo dolgo. Nisem pričakoval, da mi bodo navijači tako hitro peli navijaške pesmi. Barcelona je ekipa, ki je dala največ osvajalcev zlate žoge v zgodovini te nagrade, zato mislim, da je pot do nje krajša tukaj kot v Bayernu,” je dejal najboljši strelec v zgodovini poljske reprezentance.

Z odličnimi in učinkovitimi predstavami Poljak vsekakor spada med glavne konkurente za osvojitev te nagrade, a v borbi zanjo je trenutno še vedno favorit član madridskega Reala Karim Benzema. Francoz ima v letošnji sezoni poleg odličnih individualnih nastopov ‘pod pasom’ še osvojitev španskega prvenstva in lige prvakov.

Podelitev zlate žoge bo potekala 17. oktobra, prvič v zgodovini nagrade pa jo bodo prejeli najboljši iz minule sezone (in ne koledarskega leta, kot je bilo to v navadi).