Dobra in zelo slaba novica za Matjaža Keka

Nogomet 11. Maj 202316:00 1 komentar
Jan Oblak
Kdaj se bo v pogon vrnil Jan Oblak? FOTO: Uroš Skaza.

Jan Oblak, kapetan slovenske nogometne reprezentance in njen ključni član, zaradi zdravstvenih težav še vedno ne trenira, zato je za junijski tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Finski in Danski vprašljiv. Dobra novica je, da se v pogon vrača izkušeni vezist Jasmin Kurtić.

Iz Španije prihajajo vesti, ki so za selektorja slovenske reprezentance Matjaža Keka pred junijskima tekmama kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 zelo zaskrbljujoče.

Jan Oblak še vedno ni na voljo trenerju Atletico Madrida Diegu Simeoneju in zaradi težav z vratom sploh ne trenira. Bilo naj bi celo tako hudo, da bo prvi zvezdnik slovenskega nogometa moral na operacijo.

Če se bo to zgodilo, za tekmi proti Finski (16. junij) in Danski (19. junij) zagotovo ne bo nared, kar bi bil za Slovenijo velik udarec.

V tem primeru bi priložnost med vratnicama najverjetneje dobil Vid Belec, ki je bil v zadnjih letih vseskozi slovenski vratar številka dve in je v tem času zbral 18 nastopov. Vratar Apoela iz Nikozije, ki ima bogate izkušnje tudi iz Italije, redno na Cipru redno brani tudi v tej sezoni. Morda pa se zgodi celo to, da priložnost za debi dobi Matevž Vidovšek, najboljši vratar slovenske lige, ki je Olimpiji v tej sezoni pomagal do dvojne krone.

Oblak, ki je do zdaj odigral 56 tekem za Slovenijo, je za Atletico v tej sezoni odigral 38 tekem, nazadnje pa zanj branil ob porazu z 1:2 na prvenstvenem derbiju proti Barceloni 24. aprila. Naslednje tri tekme, proti Mallorci, Valladolidu in Cadizu, je izpustil, pričakovati pa ga na igrišču seveda ne gre niti v nedeljo, ko Madridčane v prvenstvu čaka gostovanje pri Elcheju.

Jasmin Kurtić
Jasmin Kurtić se po šestih mesecih vrača na igrišča. FOTO: Uroš Skaza.

Jasmin Kurtić je nazaj

Precej boljše volje smo glede junijskih tekem Slovenije lahko ob informacijah, ki smo jih dobili iz Grčije. S 83 nastopi najizkušenejši član zdajšnje slovenske reprezentance Jasmin Kurtić, ki je zaradi težav s kolenom nazadnje zaigral konec oktobra lani in je seveda izpustil tudi obe marčevski tekmi Slovenije, je zdrav in se je vrnil na treninge Paoka. To seveda pomeni, da bo junija na voljo selektorju.

34-letni vezist v tej sezoni za Paok, ki ga čakata še dve tekmi (ena v prvenstvu in finale pokala), za svoj klub v tej sezoni skorajda zagotovo ne bo več zaigral, saj je na izhodnih vratih Grčije. S Paokom, kamor ga je posodila Parma, bo sodeloval le še do konca sezone, potem pa poiskal nov izziv. Pogodba s Parmo mi namreč poteče, kariere tudi v Solunu zagotovo ne bo nadaljeval.

Glede na to, da pol leta ni igral, v tej sezoni pa zbral le 12 nastopov, je njegova pripravljenost sicer vprašljiva, a gre verjeti, da ga bo selektor zagotovo poklical pod svoje okrilje. Nenazadnje je bil zraven – čeprav je bilo jasno, da ne bo nared – že pred dvema mesecema.

Kurtić bo po koncu sezone pripotoval v Slovenijo in se za reprezentančne obveznosti pripravljal individualno, potem pa se bo priključil reprezentantom iz lig, v katerih bodo sezone končali že konec maja ali še prej in jih bo Kek verjetno zbral pred uradnim začetkom naslednjih reprezentančnih priprav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje