Epsko slovo najmočnejšega nogometaša na svetu

Nogomet 10. Maj. 20228:27
Delite:
Foto: Guliverimages

Adebayo Akinfenwa je ime, ki ga pozna večina ljubiteljev angleškega nogometa. Zagotovo pa vsi tisti, ki ste igrali priljubljeno računalniško igrico Fifa. Mož, ki je sam sebe poimenoval "The Beast", je ravno zaradi super popularne nogometne simulacije na Otoku dobil status ikone. In gora mišic se bo od aktivnega igranja nogometa poslovila na najboljši možen način.

Sloviti londonski Wembley bo v soboto, 21. maja, gostil tisto tako zelo posebno tekmo. Finalne tekme “play-offa” angleških nižjeligaških druščin so vedno znova super zanimive in postrežejo z zgodbami, ki zaznamujejo več generacij klubov, ki se pomerijo na zadnji, tako zelo odločilni tekmi sezone. Tokratni finale “play-offa” tretje lige oziroma League One bosta odigrala Wycombe Wanderers in Sunderland, labodje pa bodo vrnitev v Championship odigrali tudi s pomočjo Adebaya Akinfenwe, ki bo po tekmi sklenil svojo bogato nogometno kariero.

Ta se je začela daleč od hrama angleškega nogometa, kjer bo Akinfenwa tako zelo simbolično končal svojo nogometno pot. Njegov prvi profesionalni klub je bil namreč litovski Atlantas, kamor se je preselil zaradi poznanstva z enim od trenerjem. Čeprav je z golom odločil finale pokala leta 2001 na to epizodo “The Beast” nima prav lepih spominov, zaradi ponavljajočih se rasističnih opazk se je odločil za vrnitev na Otok.

Tam je dolgo časa iskal svoje mesto pod soncem, prvič pa nase resno opozoril v majici Swanseja. Izjemno uspešni sta bili njegovi dve epizodi pri Northampton Townu, za katerega je skupno na 168 tekmah dosegel 71 golov. A svetovne prepoznavnosti seveda ne dobiš z zabijanjem zadetkov v tretji ali četrti angleški ligi …

Greva eno Fifo? Jaz bom igral z “The Beastom”!

Ko je izjemno popularna nogometna igrica Fifa začela “pokrivati” tudi nižje angleške lige, so ustvarjalci nogometne simulacije naleteli tudi na robustnega napadalca, ki je bil strah in trepet branilcev v nižjih angleških ligah. In zvezda je bila rojena.

Akinfenwi so v Fifi pri parametru “strength” oziroma moč določili največjo možno vrednost – 99. In ta podatek se je začel po družbenih omrežjih širiti kot požar. Anglež, ki prav danes praznuje 40 let, je postal globalno prepoznaven in ima na družbenem omrežju Instagram skoraj milijon in pol sledilcev. Ob zaključku kariere so se ustvarjalci igrice Fifa še enkrat spomnili nanj in pripravili posebno “kartico” v čast nogometašu, ki je dokaz tega, da lahko tudi 100-kilogramski fantje dobro igrajo nogomet.

To je nagrada za navijače

A čeprav bo Akinfenwa ostal najbolj prepoznaven zaradi računalniške igrice, ne moremo mimo dejstva, da je bil zares spoštovanja vreden “golgeter”. Na 332 tekmah v angleški četrti ligi je dosegel 110 golov, v tretji jih je na 287 tekmah dodal 80. En gol je dosegel tudi v Championshipu, v katerem je lani nastopal z Wycombom, za katerega igra od leta 2016. Kakšna zgodba bi bila, če bi s svojim zadnjim golom v bogati karieri ekipo iz Adams Parka vrnil med drugoligaše. In to na največjem nogometnem odru na svetu.

“Neverjetno, čudovito. Pri 40 letih bom na Wembleyju, tam bom odigral svojo zadnjo tekmo. Ljudje me sprašujejo, kaj mi to pomeni. Pomeni nagrado za naše navijače. Ta klub ti dovoli biti to, kar si. In uživati v najlepši igri na svetu,” pred finalom svetu sporoča nogometaš, ki mu statusa ikone ne more vzeti nihče.

Komentari

Vaš komentar