Slovenija drevi po prvo zmago v kvalifikacijah za EP

Euro 24. Mar 201910:24 > 10:44
Ekipa24.si

Reprezentanca Slovenija se bo drevi v Stožicah pomerila s Severno Makedonijo in lovilo prvo zmago v kvalifikacijskem ciklusu za EURO 2020.

Makedonci so v 1. krogu navdušili in s 3:1 odpravili Latvijce. Na tekmi je zasijal Elif Elmas, ki je dosegel krasen zadetek, reprezentanca, ki jo vodi Igor Angelovski, pa bo uspeh skušala nadgraditi še z dobro predstavo na večerni tekmi s Slovenijo.

Slovenija je po vrnitvi Matjaža Keka na selektorsko mesto na gostovanju v Izraelu prikazala všečno predstavo in prišla do točke (1:1), prva domača tekma pa prinaša veliko priložnost za prvo zmago. Naloga ne bo lahka, saj je makedonska reprezentanca pod taktirko Angelovskega iz tekme v tekmo nevarnejša, odlično pa deluje predvsem zmes mladcev in prekaljenih igralcev, med katerimi še naprej izstopa ikona makedonskega nogometa Goran Pandev.

Severna Makedonija, ki je v seriji treh zaporednih zmag, ima z zmago v Ligi D Lige narodov že zagotovljeno rezervno pot do evropskega prvenstva. Na zadnjih 10 reprezentančnih tekmah so zmagali kar osemkrat in na zadnjih 13 obračunih klonili le proti Armeniji (0:4). V zadnjih dveh letih jim je na 17 obračunih poraz prizadejala le še Španija, ki je v Skopju slavila z 1:2, Makedonci pa so v tem času zmagali še v Izraelu (1:0) in v gosteh remizirali z Italijo (1:1).

Vsak tekmec je različen, vsak ima svoje dobre in slabe stvari. Veste, kako igra Makedonija pod mojim vodstvom, in to bomo poskušali nadaljevati. Slovenija ima dober protinapad, nevarne nogometaše, a pomembno je, kako bodo igrali moji igralci,” je na sobotni novinarski konferenci povedal 42-letni Angelovski, ki Makedonce vodi že od jeseni 2015. Angelovski našo reprezentanco dobro pozna, saj je rdeče rise v Sloveniji že vodil. To se je zgodilo 23. marca 2016, ko je Slovenija prijateljsko tekmo dobila z 1:0. To je bila po prejšnjih treh gladkih porazih tudi prva zmaga Slovencev nad Makedonci.

Slovenski reprezentantje bodo morali biti pozorni predvsem na levo stran napada današnjih gostov, kjer blesti član Leeds Uniteda Ezgjan Alioski. 27-letnik pokriva celotno levo stran in lahko s svojo hitrostjo zagreni dan vsakemu branilcu. Na sredini je ključni mož Makedoncev Enis Bardhi, na levi strani napada pa običajno stoji kapetan in še vedno glavni napadalec Goran Pandev. Slednji je v četrtel že stotič zaigral za reprezentanco in bil z asistenco ter tremi streli tudi najnevarnejši Makedonec pred vrati nasprotnika. Pandev je s 33 goli tudi prvi strelec makedonske izbrane vrste.

Kakšna je vaša napoved za večerno tekmo? Se bo Slovenija razveselila prve zmage po vrnitvi Matjaža Keka?