Kek: Želeli smo, ampak manjkalo je kakovosti

Euro 14. Okt 20199:38 > 9:42
Twitter/NZS

Slovenija je z drugim porazom v oktoberskem kvalifikacijskem ciklusu ostala brez realnih možnosti za preboj na Euro 2020, kar priznava tudi selektor Matjaž Kek, ki že pogleduje v prihodnost.

Na žalost boleč poraz v tekmi, na kateri smo želeli, ampak nam je manjkalo kakovosti, ko smo prišli pred njihovo zadnjo linijo. V organizaciji igre smo imeli velike probleme. Avstrija je bila boljša,” je poraz športno priznal slovenski selektor Matjaž Kek in dodal: “Vedeli smo, da je Avstrija močna v skoku. Slabo smo reagirali. Na to smo opozarjali. Ko smo mi prišli v situacijo iz kota, mislim, da je bila enajstmetrovka.”

“Ne moremo govoriti o zavajanju, ker smo septembra zasluženo zmagali. V Makedoniji je manjkalo vse. Vedeli smo, da je Avstrija nevarna v tranziciji, pa v kreaciji. Učinek posameznikov bi moral biti večji. Menjave so bile zgodaj, niso prinesle učinka. Po veselem septembru smo zdaj na žalost brez točk,” je nadaljeval Kek in poudaril, da bi si želel, da bi Slovenci igrali kot Avstrijci: “Presekala nas je izključitev, to je neumnost. Želja je bila, borba je bila. Včasih bi morali ostati bolj mirni in več razmišljati o kakovosti igre. Avstrija igra tako kot mi je všeč, s to hitro tranzicijo.”

Po dveh ničlah proti Severni Maekdoniji in Avstriji je uvrstitev na Euro zgolj še teoretična. “Cilj je Euro, normalno. Ni pa pogoj. Razmišljati moramo o novembrskih tekmah. Kvalifikacije želim končati z novimi točkami. Nismo odvisni od sebe, Avstrija ima dve zaključni žogi, težko je pričakovati, da bi se lahko karkoli zgodilo. Razmišljati moramo o sebi. Smo tam, kjer nismo želeli biti. Če želi ekipa na turnir, mora biti konstantna, mi pa tega v teh kvalifikacijah nimamo,” meni Kek in dodaja: “Kaj naj bi si očital? Odgovoren sem za rezultat. Če izgubiš, si lahko očitaš vse. Če septembra znaš, pa oktobra ne znaš več… Delamo dovolj pošteno, naš odnos je dober, težko je izoblikovati prepoznavnost v tako kratkem času.

Mariborski strokovnjak je namignil, da bi na zadnjih dveh obračunih preizkusil tudi nekaj novincev, o vzdušju v Stožicah pa: “Lažje bi bilo ob še glasnejši podpori. Zadovoljen sem, da smo uspeli vzbuditi zanimanje za nogomet. Želimo si podpore. Z rezultatom, z igro, s kvaliteto pride to. Zmage prelomijo vzdušje. Hvala navijačem, ker so nam pomagali, bili so velika podpora.” (vir izjav: nogomania.com)