Če bo to nova superliga, potem Uefa sploh nima (resne) težave

Evropa 21. Dec 202313:45 4 komentarji
Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin. Foto: Uroš Skaza

Takoj po odločitvi sodišča EU, da je Uefa klubom nezakonito prepovedovala vstop v novoustanovljeno superligo, so pri slednji že predstavili format tekmovanja, ki naj bi luč sveta ugledal v sezoni 2025/2026. Težava organizatorjev je ta, da z izjemo Barcelone in Rela o vstopu v superligo ne razmišljajo ostali evropski velikani.

Odločitev sodišča EU, ki Uefino prepoved klubom, da delujejo izven okvirov njenih tekmovanj, označuje kot nezakonito, močno odmeva v športni javnosti.

Odločitev je presenetljiva, saj je pred letom dni argumentom Uefe pritrdil generalni pravobranilec sodišča EU. Čeprav sodišče mnenju pravobranilca pogosto sledi, temu tokrat ni bilo tako, saj je odločilo drugače v delu glede pravil krovnih zvez za predhodno odobritev novih tekmovanj.

Na razsodbo pa so bili vseeno očitno zelo dobro pripravljeni snovalci superlige. Predsednik madridskega Reala Florentino Perez je tako na novinarski konferenci poudaril, da je to zgodovinski dan za evropski nogomet, ki naj ne bi bil več podvržen monopolu. Hkrati so organizatorji novega tekmovanja tudi predstavili nov format, ki bo precej drugačen od sprva načrtovanega.

Florentino Perez še vedno verjame, da je Superliga rešitev za evropski nogomet. FOTO: Profimedia.

V superligi, ki bi lahko zaživela s sezono 2024/2025 bo tako sodelovalo 64 ekip, ki bodo razdeljene v tri kakovostne razrede – modrega, zlatega in zvezdniškega. Tekmovanje bo odprto za nove člane, med ligami bo omogočeno prehajanje glede na dosežene rezultate. Sistem tekmovanja naj bi bil razdeljen na skupinski del in izločilne boje. Vse tekme naj bi bile televizijskim gledalcem na voljo brezplačno.

Težava: kdo bo sploh igral v tej ligi?

Čeprav so klubi dobili ‘pravno’ dovoljenje za sodelovanje v novoustanovljenem tekmovanju, v zraku ostaja vprašanje, kdo se bo za to potezo sploh odločil. Predvsem navijači na Otoku so ob ustanovitvi prvotne superlige jasno pokazali, da si ne želijo sodelovati v tem tekmovanju, verjetnost, da bi v superligi tako sodelovali najmočnejši klubi iz Premier lige, je tako praktično nična. Še posebej zato, ker so angleški klubi leta 2022 ravno zaradi nastanka superlige sprejeli zavezujoče pravilo, da se ne bodo sami odločali o sodelovanju v morebitnih novoustanovljenih tekmovanjih, temveč bodo odločitve sprejeli enotno in samo z zeleno lučjo Premier lige. Sodelovanju se je za zdaj javno odpovedal Manchester United.

Nemški mediji poročajo o tem, da o sodelovanju v superligi njihovi klubi, na čelu z münchenskim Bayernom, niti ne razmišljajo. Francoski Paris Saint Germain se je tako ali tako že ob prvotnem pretresu evropskega nogometa postavil na stran Uefe. Španska Barcelona in Real tako ostajata edini veliki imeni v naboru klubov, ki bi lahko sodelovali v tem tekmovanju. Eden glavnih razlogov je ta, da kot ustanovitelja tekmovanja evropska giganta prejmeta pol milijarde vredno finančno injekcijo. Ostali španski klubi naj bi že danes v znak protesta pred tekmami La Lige nosili majice z napisom “Zasluži si to na igrišču!”, s čimer želijo preprečiti nastanek elitnega tekmovanja, v katerem ne bi bilo prostora za manjša moštva. Sodelovanje je že zavrnil tudi madridski Atletico.

Mednarodna javnost namiguje na to, da bil lahko bili odprti za pogovore o superligi morda italijanski klubi, omenjajo se tudi belgijski Anderlecht, nizozemski PSV, portugalska Benfica in Porto ter celo zagrebški Dinamo in beograjska Crvena zvezda. Skratka, za zdaj se zdi, da bodo nasprotniki Uefe težko sestavili tekmovanje, ki bi ligi prvakov predstavljalo resno konkurenco.

Uefa: Še naprej bomo branili evropski nogomet, kot so ga sprejeli klubi in navijači

Uefa je medtem v svoji izjavi izpostavila, da sodba ne predstavlja potrditve projekta superlige. “Namesto tega ugotavlja zgodovinsko nezadostnost na področju pravil za predhodno odobritev, kar pa predstavlja že zaznano tehnično vprašanje, za katero so bila junija 2022 tudi že sprejeti popravki. Uefa je prepričana v trdnost svojih novih pravil in v to, da ta spoštujejo vse predmetne evropske zakone in pravila.”

Kot so še dodali pri Uefi, bodo pred različnimi poskusi odcepitve še naprej branili model evropske nogometne piramide, ki so ga kot svojega potrdili tako nogometni deležniki kot tudi navijači.

Aleksander Čeferin bo s sodelavci še naprej odločno nasprotoval nastanku superlige. FOTO: Guliverimages.

Skupaj so tako po objavi povzetka sodbe skupno izjavo podali Uefa, Fifa, Eca, Združenje evropskih lig, sindikat Fifpro Europe, Združenje evropskih nogometnih navijačev in vodstvo španske La Lige. “V Evropi ni prostora za kakršno koli ‘superligo’. Športni dosežki so tisti, ki štejejo. Nogomet je za vse. Naj bo tudi odprt za vse,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje