Meglena prihodnost nogometnega ponosa Prekmurja

Nogomet 21. Dec 202311:31 1 komentar
Foto: Jure Banfi

Kam in kako v prihodnost potuje NŠ Mura? Odpravili smo se po sledeh govoric, ki namigujejo celo na prodajo nogometnega ponosa Prekmurja v roke tujih investitorjev.

Čeprav jo navadno povezujemo z Ljubljansko kotlino, je megla v zadnjih tednih pravzaprav nogometni simbol Prekmurja.

Foto: Jure Banfi
Mura Domžale Mura Domžale
Meglena realnost Domžal in Mure. Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

V prvi vrsti zato, ker sta bili zadnji domači prvenstveni tekmi črno-belih odigrani v gosti megli, ki je gledalcem zastirala pogled na dogajanje na igrišču. Očitno pa vremenski pojav niti malo ni zmotil domačih nogometašev, ki so povezali dve zaporedni zmagi. V Fazaneriji sta padli ekipi Rogaške (3:1) in Domžal (1:0).

V manj dobesednem pomenu pa je meglena tudi prihodnost murskosoboškega prvoligaša. Po sijajni sezoni 2020/2021 in nato zgodovinski jeseni 2021 je Mura trčila v zid svojega razvoja in napredka. Jasno je bilo, da bo uspehe Anteja Šimundže in izjemne generacije, na čelu z Luko Bobičancem, Ninom Koutrom, Amadejem Marošo, Matkom Obradovićem, Tomijem Horvatom, Žanom Karničnikom in Žigo Kousem težko ponoviti, a padec je bil večji od pričakovanega.

Veliki uspehi Mure pod vodstvom Anteja Šimundže so le še lep spomin. FOTO: Jure Banfi

Prodaja kluba? Ne, iskanje (resnega) investitorja

Z lansko zelo kratko evropsko epizodo in nato še klavrno sezono, ki jo je končala na petem mestu prvenstvene lestvice, je Mura naredila korak nazaj na svoji poti. Poletno kadrovanje, ko je posle iz rok umikajočega se športnega direktorja Denisa Rajbarja prevzel novinec v tem poslu in sveži nogometni upokojenec Gregor Balažic, je bilo pestro, zmedeno in pod potegnjeno črto za zdaj neuspešno.

Prekmurci so jesen, v kateri so bili nekaj časa celo blizu rdeče cone, končali na šestem mestu. Trenutno so pravzaprav le štiri točke za četrtim Mariborom, kar pa veliko govori predvsem o izenačenosti slovenske lige in hudi krizi vijolic, manj pa o tem, da so črno-beli na dobri poti v Evropo.

Kako naprej? To je vprašanje, s katerim se v teh dneh intenzivno ukvarja vodstvo kluba. Na najvišjem nivoju sicer že nekaj časa poteka iskanje strateškega partnerja v tujini, ki je s povezovanjem s specializiranimi posredniki za to področje v zadnjih mesecih dobilo še močnejši zagon. Ob dejstvu, da klubske blagajne niso več tako polne, kot so bile v času evropskih uspehov, se je na ulicah z nogometom obsedene Murske Sobote začelo šušljati celo o prodaji kluba, ki pa po naših informacijah ni v v načrtu vodilnih mož Mure. Slednji torej iščejo predvsem resnega investitorja, ki bi klubu znova pomagal narediti korak naprej. Razmislek in izbira bosta temeljita, saj si predsednik Robert Kuzmič in sodelavci ne želijo pasti v past sumljivih vlagateljev, ki so v zadnjih letih v anonimnost potisnili marsikateri slovenski nogometni kolektiv.

Robert Kuzmič
Robert Kuzmič je Muro prevzel, ko je bila povsem na dnu. Zdaj išče partnerje za nadaljnji razvoj. Foto: Uroš Skaza

Kaj bo v slačilnico prinesla zima?

Zima bo v nogometnem Prekmurju pestra tudi na področju kadrovanja. Slabo varovana skrivnost je, da sta na izhodnih vratih pozitivno izstopajoča posameznika prvega dela sezone Dardan Shabanaxaj in Roko Jurišić. Še posebej Shabanaxaj je s svojimi predstavami močno opozoril nase in se znašel na seznamu želja tudi Maribora in Olimpije. A v Murski Soboti za Avstrijca zahtevajo odškodnino, ki presega zmožnosti ostalih slovenskih klubov, zato je najverjetneje, da bo krilni napadalec kariero nadaljeval v tujini.

Pestro bo tudi na področju prihodov. Vse kaže na to, da bodo pri Muri obrnili ploščo in znova stavili na tiste, ki so klubu prinesli največ uspehov. To pa so domači igralci. V igri za vrnitev oziroma posojo iz Spezie je tako mladi reprezentant Tio Cipot, kot poroča EkipaSN bi se lahko na Fazanerijo spet preselila nekdanji kapetan Alen Kozar, ki je zadnje leto preživel v Singapurju in pa Žiga Laci, ki pri atenskem AEK-u ne dobiva priložnosti v prvi ekipi. Kot smo že poročali, je v igri tudi vrnitev Aljaža Antolina, a bo za slednjega Maribor zahteval določeno odškodnino. Morda pa se kluba celo dogovorita v smeri menjave Roko Jurišić – Aljaž Antolin …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje