Jutri izredni sestanek Uefe, finale v Rusiji malo verjeten

Evropa 24. Feb. 202212:28 > 17:12
Delite:
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin. Foto: GEPA pictures/Mario Buehner

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je za jutri sklical izredni sestanek, na katerem bo odbor Uefe razpravljal o smiselnosti organizacije finala lige prvakov v St. Peterburgu. Neuradno se je sicer Evropska nogometna zveza že odločila, da finala v Rusiji ne bo. Tamkajšnji nogometni zvezi grozijo tudi druge sankcije.

“Glede na trenutne napetosti med Rusijo in Ukrajino se je predsednik UEFA odločil sklicati izredni sestanek izvršnega sveta, ki bo na sporedu ob 10. uri v petek, 25. februarja. Na njem bodo člani ocenili položaj in sprejeli nujne ukrepe,” so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

“Uefa neutrudno dela na razvoju in promociji nogometa v skladu z evropskimi vrednotami, kot sta mir in spoštovanje človekovih pravic. Pripravljeni smo ponuditi roko ljudem v Ukrajini. Vse skupaj jemljemo zelo resno,” so med drugim še zapisali pri Uefi.

Glavna tema pogovorov članov izvršnega odbora Uefe bo prestavitev finala lige prvakov, ki bi ga v maju morala gostiti Gazprom Arena v St. Peterburgu. Po poročanju tujih medijev, je zelo malo verjetno, da bo najpomembnejša klubska nogometna tekma sezone odigrana v Rusiji.

Na mizi bo verjetno tudi vprašanje o tem, koliko je podjetje Gazprom še ustrezen sponzor najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu.

Poleg tega se poraja vprašanje, kaj bo s tekmami ruskih klubov v evropskih tekmovanjih. V ligi Evropa bo danes Zenit gostoval pri Betisu iz Seville, tako da vsaj v naslednjih dneh mednarodnih tekem najvišjega nivoja v Rusiji vendarle ne bo. Ukrajinska predstavnika Šahtar in Dinamo sta z evropskimi tekmovanji v tej sezoni že zaključila.

Kaj bo z dodatnimi kvalifikacijami za nastop na svetovnem prvenstvu?

Težave se pojavljajo tudi na reprezentančnem nivoju. Rusija bi se morala v dodatnih kvalifikacijah za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju prihodnji mesec najprej v Moskvi pomeriti s Poljsko, nato pa jo v primeru uspeha čaka domača tekma z boljšim iz para Češka – Švedska. Vse nogometne zveze so se že obrnile na Uefo v želji, da z ustreznimi akcijami poskrbi za igranje tekem v varnem okolju, nikakor pa si ne želijo igrati na ruskih tleh. 

Najbolj odločen glede tega predsednik švedske nogometne zveze Karl-Erik Nilsson: “V tem trenutku se zdi nepredstavljivo, da bi lahko prihodnji mesec igrali tekme v Rusiji. Trenutno si nihče ne želi igrati tam. Naše misli so pri ljudeh v Ukrajini, ki so se danes prebudili v grozljivo situacijo.

Šport in kriza v Ukrajini:

Podporo Ukrajini izrazil tudi slovenski reprezentant

V vrtincu starševstva, mamljivih ponudb in preteče vojne

Ukrajinski reprezentant po zadetku izkazal podporo domovini

Trener Dinama iz Kijeva: Ne bom pobegnil, nisem strahopetec

Angleški klubi utegnejo bojkotirati finale lige prvakov

Evropska rokometna zveza odpovedala vse tekme v Ukrajini

Dogajanje v Ukrajini v živo spremljajo novinarski kolegi na N1

Komentari

Vaš komentar