V Pragi namesto slavja po tekmi pravi kaos in spopadi s policijo (VIDEO)

Evropa 8. Jun 202310:39 3 komentarji
West Ham navijači policija
Foto: Profimedia

Navijači nogometnega kluba West Ham so se med proslavljanjem zmage v evropski konferenčni ligi proti Fiorentini z 2:1 ponoči v Pragi spopadli s policijo. Pred tekmo pa so pridržali 16 navijačev italijanskega kluba, ki so napadli skupino angleških pristašev v češki prestolnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Angleški navijači so po koncu dvoboja, ki ga je z zadetkom v 90. minuti odločil Jarrod Bowen, preplavili ulice češke prestolnice in se pridružili preostalim pristašem londonske ekipe v starem delu mesta. Na stadionu je bilo sicer 19.300 navijačev, od tega je West Ham prejel 5000 vstopnic. Kljub temu je ogromno navijačev pripotovalo v Prago brez vstopnic. Spopad je po tekmi izbruhnil, potem ko so policisti skušali odvzeti prižgano baklo enemu od navijačev, nato pa so policisti napadli drugo skupino s prižganimi baklami. Navijači so se odzvali z metanjem steklenic in drugih izstrelkov proti policistom, piše dpa.

Že pred tekmo je policija pridržala 16 italijanskih navijačev, ki so napadli pristaše West Hama zunaj enega od barov, pri čemer so lomili in metali stole ter v skupino angleških navijačev zmetali še nekaj pirotehnike. Po informacijah češke policije so bile poškodovane tri osebe, napaden pa je bil tudi en policist. Po pričevanjih očividcev so bili nekateri navijači v spopadu opremljeni s pasovi in verigami.

Tudi med dvobojem je prišlo do neljubega dogodka. V prvem polčasu je nogometaša Fiorentine Cristiana Biraghija v glavo zadel plastični kozarec s tribun, zaradi česar so morali okrvavljenega Italijana pred nadaljevanjem oskrbeti klubski zdravniki.

Še pred koncem dvoboja je West Ham v izjavi za javnost zapisal, da obsoja obnašanje “majhnega števila posameznikov” na tekmi. Dejali so še, da bodo sodelovali z lokalno policijo pri iskanju storilcev.

“Ta dejanja nimajo mesta v nogometu in nikakor ne predstavljajo vrednot našega nogometa, kluba in velike večine naših navijačev, ki so se v Pragi ta teden in v zadnjih dveh sezonah v evropskem tekmovanju obnašali brezhibno,” so zapisali v izjavi.

Londonski klub je sicer osvojil prvo evropsko lovoriko po letu 1965, ko je bil najboljši v nekdanjem pokalu pokalnih zmagovalcev. Fiorentina pa je ostala brez druge lovorike, potem ko je prav tako v pokalu pokalnih zmagovalcev slavila pred 62 leti.