Hladen tuš za Slovence, veselje Srbije (VIDEO)

Odbojka 8. Jun 20239:35 > 13:18 1 komentar

Po pričakovani zmagi nad oslabljenimi Srbi je bila slovenska odbojkarska reprezentanca v vlogi favorita tudi na drugi tekmi lige narodov proti Bolgariji, a tokrat ostala praznih rok. Bolgarski odbojkarji so bili v japonski Nagoji s 3:0 (24, 23, 17) boljši od čete Gheorgheja Cretuja.

Slovenci so v Nagoji v polni postavi, od prvokategornikov zaradi poškodb manjkata le Tonček Štern in Dejan Vinčić, zato so bili tudi proti Bolgariji, ki se za začetek zanaša na moč sicer izjemnega, 19-letnega Aleksandra Nikolova, veliki favoriti. Drugačna pesem bi bilo, če bi v bolgarski zasedbi igrala tudi Matej Kazijski in Cvetan Sokolov, a znova se je pokazalo, da papirnati favoriti ne zmagujejo vedno.

Tekma je bila z izjemo zaključka izenačena, Slovenci so jo izgubili v končnicah prvih dveh nizov. Spet se je videlo, da varovanci Gheorgheja Cretuja še niso pravi. Če Srbi v prvem krogu tega niso znali izkoristiti, pa za Bolgare to ne velja. Ko je bilo potrebno, so bili dovolj zbrani, kar jim je na koncu prineslo zmago, s katero so popravili spodrsljaj iz prvega kroga, v njem so nepričakovano izgubili proti Kitajski.

Nikolov pokazal, da se spreminja v zvezdo

Mladi Bolgari so ravno na krilih izjemnega najstnika Nikolova (17 točk) razorožili Slovence in jim prizadejali prvi poraz. Poleg Nikolova se je s 13 točkami izkazal še drugi sprejemalec Martin Atanasov s 13 točkami, soigralec Roka Možiča pri Veroni Aleks Grozdanov pa se je izkazal s štirimi bloki.

Foto: volleyballworld

Pri Slovencih razpoloženih igralcev ni bilo. Edini, ki je presegel mejo desetih točk, je bil kapetan Tine Urnaut (13), medtem ko so ostali bili pod pričakovanji. Klemen Čebulj se je ustavil pri osmih točk, junak zmage nad Srbijo Možič pa pri 7. Odsotnost Šterna se bo očitno bolj poznala, kot je marsikdo mislil.

Pred Slovenci je dan počitka, nato pa se bodo v Nagoji pomerili s spremenjeno postavo Francijo, ki je na prvi tekmi nudila odličen odpor favorizirani Poljski.

Srbi gladko, Poljaki so se mučili

Še pred tekmo Slovenije in Bolgarije je Brazilija ugnala Nemce, Srbi pa so na svojo drugi tekmi prišli do prve zmage. Kitajci so jim povzročali težave le v prvem nizu, nato pa so srbski odbojkarji pokazali, da so kvalitetnejši in tekmo mirno obrnili sebi v prid. Dražen Luburić je dosegel 19 točk, Miran Kujundžić je vknjižil 16 točk, kar štiri z asom. Pri Kitajski je bil s 17 točkami najboljši Jingyin Zhang.

Poljaki so imeli po zmagi nad Francijo veliko več dela na svojo drugi tekmi. Iran je povedel z 2:0 v nizih, a poljski odbojkarji se niso dali in na koncu po velikem preobratu prišli do druge zmage v letošnji ligi narodov (3:2).

Liga narodov 2023, 3. dan:

Sreda, 7. junij:
ZDA – Nizozemska 3:0 (19, 23, 21)

Četrtek, 8. junij:
Slovenija – Bolgarija 0:3 (-24, -23, -17)

Brazilija – Nemčija 3:1 (24, 16, -19, 15)

Srbija – Kitajska 3:0 (32, 16, 20)

Poljska – Iran 3:2 (-23, -23, 21, 15, 13)

Nizozemska – Kuba 3:0 (26, 23, 18)

Prvi teden tekme potekajo na turnirjih v Nagoji in Ottawi.

Lestvica: