Junak West Hama po golu za zmago na robu solz

Evropa 8. Jun 20239:02 0 komentarjev
Jarrod Bowen West Ham nogomet
Foto: Guliver Images

V Pragi je bilo v sredo zvečer vse pripravljeno na podaljšek, ko je v 90. minuti Brazilec Paqueta v prostor poslal neumornega Jarroda Bowena, ki je dobil dvoboj z vratarjem Fiorentine in poskrbel za prvo evropsko lovoriko West Hama po 53 letih. Vzhodni London ima nove heroje, ki so z zmago v finalu konferenčne lige postali nesmrtni.

Bowen je takoj po tekmi v izjavi za televizijo priznal, da je z golom uresničil svoje sanje: “Seveda sem sanjal o tem, da bi zadel. A zadeti za zmago v zadnji minuti. To je nekaj posebnega. O tem igralci vedno sanjamo. To mi je uspelo pred našimi izjemnimi navijači. Mislim sem, da bom potočil solzo. Tako sem srečen, tega ne znam opisati z besedami.”

Za West Hamom je sicer težka sezona na domačih tleh. V angleški Premier ligi so nekaj časa trepetali za obstanek, na koncu pa s 40 točkami osvojili 14. mesto. Bili so daleč od uvrstitve v Evropo, ki so si jo na koncu priigrali v konferenčni ligi. Po lanski izredni sezoni v evropski ligi, ko je četo Davida Moyesa šele v polfinalu zaustavil kasnejši zmagovalec Eintracht Frankfurt, so kladiva v tej sezoni v Evropi znova udarjala zelo natančno.

“Imeli smo svoje sanje. Za nami ni najboljša sezona, tudi sam nisem bil najboljši, ampak danes nam je skupaj z našimi navijači uspelo. Že pred tekmo smo na Instagramu videli, koliko navijačev je z nami. To nam je dalo dodatnega motiva. Da smo jim omogočili to slavje, je nekaj neverjetnega,” je po tekmi še povedal Bowen, ki je sezono sklenil s 54 nastopi v vseh tekmovanjih in 13 golih ter devetih asistencah. 26-letnik, ki je bil po tekmi vidno ganjen, je priznal, da je odigral največjo tekmo svoje kariere.

David Moyes West Ham nogomet
Izkušeni David Moyes je v Pragi prišel do prve velike lovorike v trenerski karieri. Foto: Guliver Images

David Moyes končno dočakal svoj velik trenutek

V Pragi pa včeraj niso slavili samo navijači in igralci West Hama. To je bil poseben večer tudi za izkušenega stratega Davida Moyesa. V 25-letni trenerski karieri je dosegel veliko, a z izjemo superpokalne lovorike na klopi Manchester Uniteda v nobenem tekmovanju ni dvignil lovorike. 60-letnik, ki je bil zaradi slabih predstav v domačih tekmovanjih, skozi vso sezono pod silovitim pritiskom, je po koncu svoje 1097. tekme v vlogi trenerja dočakal svoj veliki trenutek. Naslov je na zelenici proslavil skupaj s svojim 87-letnim očetom, ki je Davida po Evropi spremljal že v prejšnji sezoni.

“To je fantastično. Za mano je že zelo dolga nogometna kariera, takšni trenutki pa so zelo redki,” je Moyes razlagal takoj po tekmi in dodal: “Trenerji redko doživimo takšne trenutke. Za ves klub je to izjemen uspeh. West Ham je sijajen klub, ki veliko postori za svojo lokalno skupnost v vzhodnem Londonu. Smo ena velika družina, ki postaja vse boljša in močnejša. To je le nov korak na naši poti razvoja.”

West Ham je sezono v Evropi končal brez poraza in si z zmago v konferenčni ligi znova zagotovil evropsko jesen v sezoni 2023/24. S tem bo Moyes lažje zadržal nosilce igre in ekipo še dodatno okrepil. Za uspešno igranje v evropski ligi bo to zagotovo potrebno.

Ne glede na vse njegove izkušnje je Moyes po tekmi priznal, da je uspeh v Pragi njegov največji uspeh v karieri: “S tem se moram strinjati. To da lahko slaviš s svojo družino in da slaviš z golom v zadnji minuti, se ne zgodi velikokrat. Lahko bi se končalo drugače, ampak danes smo mi tisti, ki se počutimo sijajno. Če bi mi nekdo pred tremi leti, ko sem prevzel West Ham, dejal, da se bomo rešili izpada iz lige in slavili v Evropi, bi mu rekel, da je nor.”

Declan Rice West Ham nogomet
Bo Declan Rice ostal zvest svojemu domačemu klubu? Foto: Guliver Images

Pred kladivi je izjemno težko poletje. Na poletni tržnici bo klub moral iskati okrepitve, hkrati pa je v nevarnosti, da izgubi svojega najdragocenejšega otroka. Kapetan Declan Rice je priznal, da se zanj zanima kar nekaj bogatejših in večjih klubov. Njegov odhod bo West Ham zelo težko nadomestil, saj Rice ni pomemben samo na zelenici. Za 24-letnega angleškega reprezentanta, ki je po portalu Transfermarkt.de vreden 80 milijonov evrov, se trenutno najbolj zanimajo Manchester City, Arsenal in münchenski Bayern.