Prvaki na Finsko ne odhajajo z belo zastavo

Evropa 10. Avg 202211:22 > 11:27 0 komentarjev
foto: Jure Banfi

Nogometaše Maribora v četrtek čaka pomembna preizkušnja. Odpravljajo se na Finsko, kjer bodo v tretjem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa poizkušali izničiti zaostanek s prve tekme v Ljudskem vrtu (0:2). Povratno tekmo proti HJK-ju si boste lahko ogledali na Sportklubu 1.

Po zaušnici na prvi tekmi proti finskemu HJK-ju iz Helsinkov bodo Mariborčani vtis poizkušali popraviti na gostovanju v finski prestolnici. Tretje evropsko gostovanje za aktualne slovenske državne prvake bo vse prej kot enostavno. Dva gola prednosti sta veliko, a puške Štajerci ne mečejo v koruzo.

Tudi trener Mariborčanov Radovan Karanović verjame v preobrat. “Nič ni izgubljenega. Sem prvi, ki tako misli. Na prvi tekmi je bila sreča na finski strani, zdaj pričakujem, da se obrne na našo. Skušali si bomo izboriti nadaljevanje evropskih kvalifikacij,” trdi in dodaja: “Želim, da v tekmo takoj krenemo hrabro, da pokažemo, zakaj smo prišli tja. Pomembno bo priti do prvega zadetka.”

Karanović dodaja, da bo Maribor poizkušal izkoristiti sproščenost Fincev, ki so se že postavili v položaj favorita. “Mislijo, da so zagotovo že napredovali. To bomo poizkušali izkoristiti. Favorita ni.”

“Pomembno je, da zabijemo v prvem polčasu. Tudi iz psihološkega vidika. Manjka nam gol, da dobijo fantje pravi zagon. Potem bodo morali izkoristiti situacijo. Ko daš gol, igraš drugače. Rezultat 2:0 je velika prednost za Helsinke, a če bomo dovolj odločni in hrabri, je vse dosegljivo. Sem optimističen.” – Radovan Karanović

FOTO: Jure Banfi.

Maribor na povraten obračun odhaja s slabo popotnico: s porazom ne večnem derbiju proti Olimpiji. Ljubljančani so bili boljši z 2:0 in svoje velike tekmece še prikovali na zadnje mesto prvenstvene lestvice. “Poraz na derbiju je boleč, a poizkušamo obdržati pozitivno atmosfero. Potrebno je dvigniti glavo. Rezultat na derbiju ni dejansko stanje kluba. Nismo si zaslužili izgubiti. Olimpija je zadela iz prve prave priložnosti,” o tekmi razmišlja Karanović.

Nekaj težav povzročajo tudi poškodbe

Mladi srbski vezist Vladan Vidaković je lažje poškodovan, vseeno pa bo nared za povratno tekmo. “Dobil sem udarec, a ni prehudo. Je samo modrica, nič ni polomljeno,” je povedal pred letom na Finsko. Tudi on ostaja optimističen: “Mislim da imamo možnosti. Seveda ne gremo tja z belo zastavo. V tekmo gremo po zmago. Nič ni izgubljeno. Potrebno bo doseči prvi zadetek.”

Vladan Vidaković. Foto: NK Maribor

“Rezultat ni dober, a zdaj moramo dati svoj maksimum,” dodaja 23-letnik, ki je hvaležen za ponujeno priložnost pri aktualnih slovenskih prvakih. “V Mariboru so mi dali priložnost, zdaj poizkušam upravičiti njihovo zaupanje.”

Vidaković je opozoril tudi na posebnosti gostovanja na Finskem: “Občinstvo bo zagotovo naredilo na nas dodaten pritisk. Umetna trava nam ne bo pomagala, a to je pač Finska.”

Trener Maribora Radovan Karanović ne bo mogel računati na Maxa Watsona, ki se je poškodoval na derbiju, na seznamu poškodovanih ostajajo tudi Martin Milec, Ažbe Jug ter Aleks Pihler. 

Mariborska 23-erica:

Bergsen, Zalokar, Pridgar, Žinič, Mitrović, Šoštarič Karić, Sikošek, Uskoković, Koderman, Guerrico, Vidaković, Antolin, Maher, Božičković, Repas, Brnić, Šturm, Božić, Laušić, Kronaveter, Vipotnik, Baturina, Sirk.

Mariborčani bodo poizkušali obrniti potek začetka sezone. Izpadli so iz kvalifikacij za Ligo prvakov proti Sheriffu iz Tiraspola, slabo so začeli tudi novo epizodo v državnem prvenstvu. Po štirih odigranih tekmah se nahajajo na zadnjem mestu s tremi točkami. Za vodilno Olimpijo zaostajajo že za velikih 9 točk.

Tekmo proti HJK-ju iz Helsinkov si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali v četrtek ob 18. uri samo na programu Sportklub 1.  Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.