Srce pri obeh klubih, a pesti bo stiskal za Muro

Liga Europa 19. Avg 202111:21 > 11:36
Mitja Mörec
Mitja Mörec (desno) je v svoji karieri oblekel dres tako Mure kot graškega Sturma. (Foto: Björn Larsson Rosvall/AP)

"Če bo Mura stala kompaktno in igrala na protinapade, bo prišla do svojih priložnosti," je pred današnjim dvobojem četrtega kroga kvalifikacij za ligo Evropa proti Sturm iz Gradca prepričan nekdanji član kluba z avstrijske Štajerske Mitja Mörec.

Danes 38-letni nekdanji nogometaš je eden od desetih Slovencev, ki so doslej oblekli dres današnjega tekmeca Mure v kvalifikacijah za ligo Evropa – graškega Sturma. Zanj je nastopal med letoma 2004 in 2007, nato pa ga je pot odnesla v Izrael.

“Veliko igralcev in sodelavcev, ki so bili v Sturmu v času, ko sem tam igral, ni več v klubu. Mislim, da je tam še hišnik, eden od soigralcev pa je sedaj pomočnik trenerja. Z njima še imam stik, a od mojega igranja za Sturm je minilo že kar nekaj časa,« priznava Mitja Mörec.

Z novim trenerjem naredili korak naprej

Čeprav je v svoji bogati športni karieri zaigral za klube po vsej Evropi, se je pred štirimi leti znova vrnil k severnim sosedom, kjer je tudi sklenil nogometno pot. Danes je v Avstriji trener, saj na Dunaju vodi drugoligaša Floridsdorfer AC. Razmere v avstrijskem nogometu kot tudi drevišnjega nasprotnika Sobočanov zato pozna zelo dobro.

“Sturm se predvsem v zadnjih treh letih dviga. S trenerjem Christianom Ilzerjem so naredili korak naprej, še toliko večjega v tej sezoni, ko je Ilzer lahko sestavil ekipo po svojih željah. Mislim, da se bo Sturm letos z Rapidom, Austrio in Laskom boril za drugo mesto,” pravi nekdanji branilec, preden se poglobi v taktiko kluba iz Gradca.

“Pod vodstvom Ilzerja so dobili na hitrosti, intenzivnosti. Visoko pritiskajo tudi na nasprotnikovi polovici. Igrajo v rombu, po dobljeni žogi, pa v globino. Igralce je izbral prav za ta sistem in mislim, da jim je to predvsem na zadnji tekmi z Laskom uspevalo zelo dobro. Izjemno širino imajo tudi v napadu, zlasti z Manpritom Sarkario in Andersonom Niangbojem. Z njima lahko vedno držijo visok ritem. Tu so, kar se tiče igranja v napadu, izredno močni,” izpostavi Mörec.

Odigrati tako kot proti Ludogorcu

Prednost Sturma vidi predvsem v agresivnosti, česar igralci Mura iz slovenskega prvenstva niso vajeni. Vseeno verjame, da se je trener Ante Šimundža s svojim strokovnim štabom dobro pripravil tudi na to in bo njegova ekipa temu kos.

Ante Šimundža je v evropska tekmovanja po Mariboru popeljal še Muro. Foto: Jure Banfi

»Sturm igra ofenzivno. Če bo Mura stala kompaktno in igrala na protinapade, bo prišla do svojih priložnosti. Ima dobre nogometaše na krilnih položajih, kar mora izkoristiti. Poudaril bi, da je recept za Muro druga tekma proti Ludogorcu, ko je igrala kompaktno, taktično in zrelo ter čakala na svoje priložnosti,« poudari.

Pomembna vloga Slovenca

Nekdanji reprezentant, za Slovenijo je zbral 14 nastopov, kot enega ključnih igralcev trikratnega avstrijskega prvaka izpostavi tudi rojaka Jona Gorenca Stankovića, za katerega pravi, da ima ogromno zaslug, da je tudi obramba Sturma robustna in dobro uigrana.

Jon Gorenc Stanković
Jon Gorenc Stanković (Foto: Guliver Image)

»Jon je morda včasih neviden, a svojo nalogo opravlja odlično. Počne to, kar mora in je zelo pomemben. Pomembnega moža v zadnji liniji so dobili tudi z Davidom Affengruberjem, ki je prišel iz Salzburga. Dobivajo malo golov, a verjamem, da Mura lahko pride do priložnosti in doseže zadetek,«  samozavestno napoveduje Mörec, ki se je pred tekmo znašel v zanimivem precepu, saj je prve nogometne korake napravil prav pri Muri.

»Srce je pri obeh klubih. Pri Muri sem začel nogometno pot, Sturm pa mi je ponudil priložnost, da sem se prebil v profesionalni nogomet. Vseeno je večji del srca pri Muri. Zanjo bom stiskal pesti in upam, da se ji uspe prebiti v ligo Evropa,« nobenih dvomov, za koga bo nocoj stiskal pesti, ne pušča Prekmurec.

Mura in Sturm se bosta v prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za preboj v ligo Evropa na murskosoboški Fazaneriji pomerila danes ob 20.00. Povratna tekma bo na sporedu prihodnji četrtek. Obe si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na SK1. Zmagovalca bo pot vodila v skupinski del lige Evropa, poraženec pa ima že zagotovljeno mesto v konferenčni ligi.

Komentari

Vaš komentar