Kdo je prvi nasprotnik Maribora?

Sergei Stepanov/NurPhoto via Getty Images

Nogometaši Maribora letošnjo evropsko pot začenjajo proti Zrinjskemu, ki so ga v preteklosti že izločili in nato tudi zaigrali v skupinskem delu Lige prvakov. Kdo je nasprotnik vijoličastih v 2. predkrogu kvalifikacij za najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje?

Aktualni prvaki BiH veljajo za enega od najstarejših klubov na področju nekdanje Jugoslavije, vendar do danes še ni dosegel vidnejših uspehov, tako v nekdanji državi, kot v novejši zgodovini. Ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja v času velikih gibanj na mednarodnem prostoru in prebujanju nacionalnih identitet, je med vsemi južnoslovanskimi narodi obstajal težnja, da svojo tradicijo predstavijo prek športa. Tako je po številnih zapletih leta 1905 hrvaška mladina na čelu s profesorjem Kuštrebom in ob pomoči kulturnega društva “Hrvoje” ustanovila “Đački športski klub”, sedem let kasneje pa ga preimenovala v “Gimnazijski nogometni klub Zrinjski”. Ime izhaja iz ugledne hrvaške plemiške družine Zrinjski. Z začetkom prve svetovne vojne so klub prepovedali za tri leta.

Klub se je v prvi, kraljevski Jugoslaviji, jasno držal hrvaške nacionalne indetitete, izraženo prek imena in barve, tako da je bilo nemogoče, da bi igral pod nadzorstvom takratnih oblasti, saj bi tako ogrožal “edinstvo” Jugolasvije. Z začetkom druge svetovne vojne je klub igral v hrvaški ligi, a na za dolgo, saj so klub ukinili komunisti, ki so na oblast v Jugoslaviji prišli ob koncu vojne – 1944/45.

Šele, ko je BiH leta 1992 razglasila neodvisnost, se je Zrinjski vrnil na nogometni zemljevid. V času vojne je klub igral prijateljske tekme v BiH, Hrvaški pa tudi Kanadi in Nemčiji. Klub je igral v ligi “Herceg Bosne”, ki so jo ustanovii hrvaški klubi iz BiH, za njih pa je igral tudi zdajšnji trener in eden najboljših jugoslovanskih igralcev vseh časov in legenda rivalskega Veleža Blaž Slišković.

Leta 2000 so prvič igrali v elitnem randu Premier ligi BiH in si takoj zagotovili nastop v pokalu Intertoto. Od takrat je Zrinjski ob Željezničarju osvojil največ lovorik in do danes postal kot eden od najboljših klubov iz BiH. V evropskih pokalih večjih uspehov niso imeli, še najdlje so prišli v sezoni 2010/11, ko so z nastopi končali v 3. krogu kvalifikacij za Evropsko ligo. V sezoni 2007/08 jih je v kvalifikacijah za Evropsko ligo povozil Partizan (6:1 in 5:0), vendar je Zrinjski vseeno napredoval zaradi divjanja navijačev črno-belih, ki so bili izključeni. V naslednjem krogu jih je izločil Rabotnički (2:1 in 0:0). Pred tremi leti se je meril tudi z vijoličastimi, ki so napredovali po zaslugi zmage v Ljudskem vrtu z 2:0, potem ko se je prvi obračun v Mostarju končal brez zadetkov. Maribor je nato še drugič v zgodovini kluba zaigral v skupinskem delu Lige prvakov.

Stadion in mesto: Stadion pod Bijelim Brijegom, Mostar
Ustanovljen: Leta 1905
Barva: Rdeče-bela
Trofeje: 5× prvak BiH, 1× pokal BiH
Uvrstitev v minulem prvenstvu: 1. mesto
Največji uspeh v Evropi: tretji krog kvalifikacij za Evropsko ligo (2010/11)
Evropa v minuli sezoni: Izpadli proti Legiji v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov (1:1, 0:2)
Trener: Blaž Slišković