Čeferin o Superligi: Ponujali so mi 3,5 milijarde evrov

Liga prvakov 1. Dec 20219:20 > 10:36 14 komentarjev
Foto: Guliverimage

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je bil gost pogovorne oddaje na Hrvaški nacionalni televiziji (HRT) "U svom filmu" in v slabo uro trajajočem intervjuju med drugim spregovoril o ključnih 48 urah po ustanovitvi sedaj že propadle nogometne Superlige.

Aprila letos je svet pretresla novica o ustanovitvi novega klubskega nogometnega tekmovanja, v katerem bi nastopalo 20 najmočnejših in najbogatejših evropskih klubov.

A drzna zamisel, pod katero so se kot prvi podpisali Arsenal, Atletico Madria, Barcelona, Chelsea, Inter Milan, Juventua, Liverpool, Manchester Cityj, Manchester United, Milan, Real Madrid in Tottenhama je po burnih odzivih nogometnega sveta – tudi politike in navijačev, manj kot 48 ur pozneje dočakala neslaven konec.

“Vedel sem, da moram postopati čim bolj agresivno. Če tekmovanja ne bi ukinili v naslednjih 48 urah, bi jim lahko uspelo. Prepričan sem bil, da se borimo za pravo stvar. To elitno tekmovanje bi pomenilo, da bi 45 od 55 članic Uefe pristalo na robu bankrota. Ti ljudje so milijarderji, vsi jim prikimavajo, nimajo realne slike. Vedel sem, da hodimo po robu. Ali bomo padli ali pa zrušili Superligo. Deležni smo bili tako groženj kot podpore. V teh 48 urah nisem spal, jedel, pil, a je bilo vredno,“ je v pogovoru z voditeljico Tončico Čeljusko razkril Aleksander Čeferin.

Če bi prišlo do uresnčitve Superlige, bi ji predsedoval prvi mož Reala Madrida Florentino Perez. Foto: Guliverimages

Njihovi načrti bi uničili nogomet

Slovenec na čelu Uefe, ki se zadnja leta redno uvršča na Forbesovo lestvico stotih najvplivnejših Zemljanov, je dejal, da sta njegova odločna reakcija in postopanje ustanovitelje tekmovanja ujela povsem nepripravljene. “Bili so šokirani, a to je bila moja iskrena reakcija, saj bi njihovi načrti uničili nogomet. Osebno se mi ne bi zgodilo nič groznega, saj bi se lahko z njimi dogovoril, vendar pa to ni bil moj cilj.“

Na vprašanje voditeljice, ali je zamisel o Superligi za vselej poražena, je Čeferin dejal, da verjame, da ga naslednjih deset let zagotovo ne bo na mizi, a obenem pripomnil, da se nikoli ne ve, “saj kapital ne pozablja”.

“To je vojna”

Obenem je tudi razkril, da je mesec pozneje prejel celo povabilo ljudi blizu ustanoviteljev tekmovanja in nesramno bogato ponudbo. Dejali so mi: Kaj pa, če vam damo 3,5 milijarde evrov in vi to naredite namesto nas. Odgovoril sem jim, da je nekdo tu nor! Ali oni ali jaz? Jaz nisem, tako da me od takrat niso več klicali. Ta kapital bo še prihajal, vendar mislim, da smo lahko naslednjih deset let mirni,“ je zatrdil prvi mož Uefe, ki veliko zaslug za neslaven konec tekmovanja pripisuje tudi odločnemu odzivu evropske politike in predvsem navijačev.

Aleksander Čeferin, UEFA
(Foto: Guliverimage)

Nekateri klubi so me poklicali in dejali, da bodo vstopili v Superligo, vendar bodo ostali naši prijatelji in nas zalagali z informacijami. Odgovoril sem jim: Od jutrišnjega dne ste vsi moji sovražniki. To je vojna. Ko smo zanetili ogenj, so v zrak skočili navijači, sledili pa so jim britanski premier Boris Johnson, francoski predsednik Emmanuel Macron in tudi hrvaški predsednik vlade gospod Plenković ter skoraj vsi evropski voditelji. Seveda je to pomagalo. V veliko pomoč so bili tudi navijači. Pričakoval sem njihov odziv, a ne tako odločnega. Navijači razumejo, da je nogomet za vse,“ je dejal 54-letnik in dodal: “Nogomet je tako močan, ker se igra povsod. Zame je bil to boj, v katerem sem bil pripravljen izgubiti svoj položaj predsednika.“

Mundial na dve leti bi uničil ženski nogomet in olimpijske igre

Čeferin se je sicer dotaknil tudi aktualnih dogodkov, ki v zadnjih tednih in mesecih razdvajajo nogometno javnost. V prvi vrsti predvsem predlog Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in njenega prvega moža Giannija Infantina, ki želi svetovno prvenstvo organizirati na vsaki dve leti.

#related-news_0

Tudi za to zamisel menim, da je že mrtva, čeprav je bila aktualna še pre mesecem dni. Njihov predlog je slab, saj bi  vsako leto potekal enomesečni turnir – bodisi evropsko bodisi svetovno prvenstvo. Igralci že sedaj težko sledijo visokemu ritmu tekem. Poleg tega bi to povsem uničilo ženski nogomet in olimpijske igre. Mislim, da ne pretiravam, če idejo označim za noro. Uefa ima že sedaj trikrat več prihodkov od Fife in če bi se zamisel uresničila, bi bili prihodki evropske zveze še večji. Vendar pa bi bile v izgubi predvsem nacionalne zveze. Nogometa ne razvijaš tako, da imaš vsaki dve leti prvenstvo, saj se nato nanj uvrstijo vedno iste reprezentance. Če bi ga želel razvijati, bi moral organizirati svetovno prvenstvo z 68 reprezentancami, za nameček pa razdeliti denar iz finančnih rezerv in izboljšati infrastrukturo,“ je zaključil Čeferin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje