Milošević po Birkirkari kot po finalu svetovnega prvenstva

Evropa 22. Jul 202122:12 > 23:13 0 komentarjev

"Dobili smo, kar smo želeli," je po zmagi z 1:0 nad skromno malteško Birkirkaro na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za Konferenčno ligo povedal trener Olimpije Savo Milošević, na prihod katerega smo novinarji po tekmi čakali več kot pol ure, kar ni ravno praksa.

Olimpija je prvo tekmo v sezoni 2021/22 odigrala na stadionu ZŠD Ljubljana v Spodnji Šiški, saj stadion v Stožicah zaradi prenove zelenice ni bil nared. Olimpiji se je, kar smo od nje že vajeni, pripetilo kar nekaj organizacijskih spodrsljajev. Med drugim ni bilo povezave s svetovnim spletom, kar je v slabo voljo spravilo nekaj predstavnikov sedme sile, ki smo poročali s tekme.

Še precej slabše volje pa smo bili novinarji – predvsem tisti iz časopisnih medijev, ki so lovili roke za oddajo člankov – po tekmi, ko smo na trenerja Olimpije na improvizirani novinarski konferenci ob zelenici stadiona čakali več kot pol ure, kar na takšnih tekmah ni ravno praksa.

Eden izmed novinarskih kolegov je celo dejal, da je tako dolgo na novinarski konferenci nazadnje čakal na Vicenteja del Bosqueja. V Johannesburgu, 11. julija 2010, po finalu svetovnega prvenstva, na katerem je legendarni trener z znamenitimi brki Španijo popeljal do njenega edinega naslova svetovne prvakinje.

Dovolj o tem, preverimo, kaj je po debiju na klopi Olimpije povedal njen trener Savo Milošević. Mimogrede, morda smo kakšno besedo preslišali, ozvočenja na novinarski konferenci namreč ni bilo, Srb pa je govoril zelo tiho.

O tekmi:

“Že pred tekmo sem dejal, da ne bo lahko. Nobena evropska tekma ni lahka. Dobili smo, kar smo želeli. Zanesljivo smo zmagali. Mogoče nam je malo žal, da nismo zabili še enega gola, smo pa dobro nadzorovali potek tekme. Nasprotnik si ni priigral niti ene priložnosti.

Prve tekme so vedno zahtevne. Predvsem v fizičnem smislu. Tudi vreme ni bilo idealno za igro. V drugem polčasu smo na igrišče pošiljali fante, stare 18, 19 let, tako da nismo mogli dvigniti ravni igre.

Na splošno pa smo lahko zadovoljni. Če ne drugega, smo bili zbrani od prve do zadnje minute in pokazali željo. Takšne tekme dobiva značaj, ob tem pa tudi kakovost, ki smo jo pokazali pri zmagovitem golu.”

Edini gol na tekmi je v drugem polčasu dosegel debitant Mustafa Nukić.

O plusih in minusih tekme z Birkirkaro:

“Največji plus je zagotovo ta, da smo igrali disciplinirano. Tudi v prvem polčasu, ko nam stvari niso šle od rok. Nismo ogrozili svojih vrat, ostali smo zbrani in imeli žogo v svojih nogah. Birkirkara je po uri igre močno padla, kar smo izkoristili. To je pozitivno. Ekipa je pokazala stabilnost.

Minus je morda to, da smo sprejemali nekatere slabe odločitve, kar je normalno. Ogromno nogometašev še ni na svojem maksimumu. Noge so utrujene, delamo napake, česar pa svojim nogometašem nikoli ne bom zameril. Napake se v nogometu dogajajo. Seveda pa si želim, da bi jih bilo manj. Ko nasprotnik ni pritiskal na nas, so se nam dogajale napačne enostavne podaje, nekatere stvari smo želeli reševati prehitro.”

O tem, na koliko odstotkih je trenutna Olimpija:

“Ne bi se ukvarjal s številkami. Treba je počakati tri, štiri tekme. Ena tekma ne more biti merilo, bomo pa potrebovali čas. Toda za zdaj ekipe ne bi ocenjeval.”

O tem, ali bo gol dovolj za napredovanje:

“Na Malti bo težko. Birkirkara je izrazito domača ekipa, prav tako bo tam vroče, prek 30 stopinj Celzija. Tudi zaradi tega mi je žal, da nismo zabili drugega gola. Birkirkara bo doma pritisnila, igrala bo ofenzivno. Po drugi strani bo to odpiralo prostor za naše napade, a predvsem v prve pol ure nam bo težko. Treba bo igrati zelo pametno.”

O tem, ali lahko Olimpija pride do evropske jeseni:

“Bomo videli. Najbolj pametno je, da gremo korak za korakom. Najprej moramo prek Birkirkare. Potem nas čaka portugalski predstavnik. Vsi vemo, kako dobra je portugalska liga, a nemogoče ni nič. Ne bi pa gledal tako daleč v prihodnost. Najpomembnejše je, da preživimo prve dve, tri tekme in pridemo v pravi ritem. Trenutno imamo težke noge. Ekipa se bo dvigovala iz tekme v tekmo.”

Zmagoviti gol Mustafe Nukića: