Odločitev, ki buri duhove: kdo sploh še razume pravila? (VIDEO)

Evropa 29. Nov 20239:06 2 komentarja
Simon Marciniak. Foto: Profimedia

Nov večer lige prvakov, nova sodniška odločitev, ki buri duhove.

Nogometaši Newcastla so bili v torkovem večeru na pragu veličastne zmage na Parku princev v Parizu. Z zadetkom Alexandra Isaka je angleški prvoligaš vodil vse do sodniškega dodatka tekme, nato pa so silni pritiski Paris Saint Germaina vendarle obrodili sadove in francoski prvak je izid poravnal na 1:1. Remi bistveno bolj ustreza Francozom, ki ostajajo pred črno-belimi na lestvici skupine F in imajo pred zadnjim krogom vse v svojih rokah.

Standings provided by Sofascore

No, če smo pošteni, je pomembno vlogo pri zadetku Kyliana Mbappeja odigral poljski sodnik Symon Marciniak, ki je globoko v sodniškem dodatku s pomočjo VAR-a dosodil enajstmetrovko za Parižane. Sodniška ekipa je namreč ocenila, da je Tino Livramento kršil pravila igre z roko, ko ga je okroglo usnje po podaji Ousmaneja Dembeleja zadelo najprej v prsa, nato pa v komolec.

Sporna odločitev sodnikov

Navadno vsaka sodniška odločitev sproži deljena mnenja. Tokrat pa je zelo malo tistih, ki menijo, da je bila enajstmetrovka za Paris Saint Germain dosojena pravilno. Nekdanji nogometaš Newcastla in legenda angleškega nogometa Alan Shearer je pohvalil predstavo srak v Parizu in ob tem poudaril, da tega ne sme zasenčiti ‘ogabna’ sodniška odločitev.

“To je bila slaba odločitev. Žoga se je odbila od prsi in zadela roko, ki ni bila v nenaravnem položaju, to je pač položaj teka. Škoda, po tem dogodku nam ni ostalo praktično nič časa za reakcijo. A tu nimamo kaj, to moramo sprejeti, sam pa ne smem povedati vsega, kar si mislim,” je zadevo po koncu tekme komentiral trener Newcastla Eddie Howe.

Foto: Profimedia

Kaj pravijo aktualna pravila igre (splošne smernice)?

Ko sodniki ocenjujejo igro z roko, morajo upoštevati tri ključne kriterije:

  1. Ali je bila to namerna akcija igralca oziroma je roko premikal proti žogi?
  2. Razdaljo igralca od žoge in hitrost, s katero žoga zadane roko
  3. Položaj roke – je ta v ‘nenaravnem’ položaju, torej stran od telesa

Ko govorimo o primeru na tekmi PSG : Newcastle, so očitno sodniki upoštevali tretji kriterij in določili, da je bila zadeta roka Livramenta v nenaravnem položaju in da je to enajstmetrovka.

Vsako tekmovanje zadeve interpretira po svoje

Pravila igre z roko so sicer ‘rak rana’ sodniških odločitev že nekaj časa in tudi zato je po navodilih predsednika Uefe Aleksandra Čeferina aprila letos ustanovila posebno skupino, ki jo vodi nekdanji hrvaški nogometaš Zvonimir Boban in ki ima za nalogo usklajevanje teh pravil po vseh državah članicah Uefe. Osnovna pravila namreč trenutno vsak interpretira malce po svoje.

Zvonimir Boban ima nalogo, da reši eno največjih težav v pravilih nogometne igre. Foto: Guliverimages

Uefina skupina je že pred časom podala predlog, da igra z roko, ko bi se žoga vanjo odbila od telesa, ne bi bila kaznovana. A ta predlog v letošnji sezoni še ni zaživel v praksi. No, vsaj v Uefinih tekmovanjih ne, so pa podobno zadevo sprejeli v Premier ligi in prav mogoče je, da Livramentova poteza v najmočnejši ligi na svetu ne bi bila kaznovana.

Kaj pravijo pravila igre v slovenski ligi?

Skratka, zaradi pravil igre z roko je znova nastala velika zmeda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje