Na obzorju velika sprememba, ki prihaja v nogomet

Nogomet 28. Nov 202319:22 1 komentar
FOTO: Profimedia.

Ne samo rdeči in rumeni, kmalu v nogomet najverjetneje prihajajo tudi oranžni kartoni, ki prinašajo začasne izključitve, so potrdili na Mednarodnem odboru za nogometna pravila (IFAB). Na obzorju je novo pravilo, ki utegne močno vplivati na nogomet.

Mednarodni odbor za nogometna pravila (IFAB) je danes na letnem poslovnem srečanju v Londonu razglabljal o ideji o začasnih izključitvah igralcev zaradi taktičnih prekrškov, jezikanja in splošnega neprimernega obnašanja, in jo podprl.

To je potrdil tudi predsednik sodniškega odbora Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Pierluigi Collina, ki sedi v tehničnem odboru Ifaba, in dejal, da bodo predlagani preizkusi zelo verjetno vključeni na poklicno nogometno raven.

Marca bodo na skupščini IFAB v Glasgowu to spremembo pravil in njihovo preizkušanje priporočili, po informacijah blizu odločevalcev pa bo najverjetneje tudi potrjena.

To bo po Varu, ki je v nogomet prišel pred petimi leti, nova sprememba v sodniških pravilih, ki bi utegnila močno vplivati na igro.

Oranžni karton bi pomenil nekajminutno, verjetno desetminutno izključitev, po kateri bi se kaznovani nogometaš vrnil na igrišče.

Zanimivo je, da oranžnega kartona, tako kot rdečega in rumenega, ne bi pokazal sodnik na igrišču, ampak bi bil označen na elektronski tabli četrtega sodnika ob igrišču.

Ideja o takšni kazni, ki jo že poznajo v ragbiju in še nekaterih športih, je v nogometu prisotna že nekaj časa. V Angliji jo že nekaj let preizkušajo na najnižjih nogometnih ravneh, preizkusi pa so se izkazali kot dobri.

S testiranjem novih pravil bi utegnili v elitni angleški premier ligi začeti že s sezono 2024/25, še pravijo informacije, ki prihajajo iz Londona.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje