FIFA se očitno požvižga na mnenje MOK-a

FIFA Svetovno Prvenstvo 17. Okt 202111:53 > 12:01 0 komentarjev
Alexander Hassenstein, Getty Images

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino se o izvedbi svetovnega prvenstva na vsaki dve leti ni posvetoval z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in njegovim predsednikom Thomasom Bachom. "Predsednik Fife nikoli ni stopil v stik s predsednikom Moka, da bi debatirala o predlogu bienala," so danes sporočili iz Moka.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, to nadalje zaostruje javno razpravo o prizadevanjih Fife, da bi v prihodnje na vsaki dve leti pripravila mundial.

Mok je že v soboto izrazil “zaskrbljenost” glede načrtov Fife in hkrati podprl pozive k “širšemu posvetovanju” vseh deležnikov, ki jih zadeva to tekmovanje.

Guliver Image

Evropska nogometna zveza (Uefa) in južnoameriško celinsko združenje Conmebol sta že pred časom ostro nastopila proti krajšanju ritma tekem, šef Uefe Aleksander Čeferin pa je odkrito grozil z bojkotom.

Mednarodne športne organizacije, nacionalne nogometne zveze, klubi in igralci ter organizacije igralcev in trenerjev so izrazili “močne zadržke in zaskrbljenost” glede načrtov Fife, je v soboto zvečer po srečanju z novinarji dejal tiskovni predstavnik Moka Mark Adams.

Pri Moku menijo, da bi skrajšan ritem mundiala negativno vplival tudi na druge športe, vključno s tenisom, kolesarjenjem, golfom, gimnastiko, atletiko in formulo 1.

“To bi spodkopalo raznolikost in razvoj športa zunaj nogometa,” so zapisali pri Moku.

Dan Mullan, Getty Images Sport

Razpravo o reformi mednarodnega koledarja in mundialu na vsaki dve leti je oživil nekdanji trener Arsenala Arsene Wenger, ki je vodja razvoja pri Fifi. Wenger načrtuje, da bi imeli od poletja 2025/26 izmenjaje svetovna in celinska prvenstva, kvalifikacije pa bi imeli skupaj oktobra ali oktobra in marca.

Fifa še vedno ni obupala nad sporno idejo o uvedbi prvenstva vsaki dve leti. Svetovna organizacija trenutno izvaja študijo izvedljivosti omenjenega načrta kljub ostrim kritikam zvez, klubov, igralcev in navijaških skupin.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!