"Rusija bo SP izkoristila, kot je Hitler OI"

Getty Images

Britanski zunanji minister Boris Johnson je obtožil Rusijo, da bo svetovno prvenstvo v nogometu poskušala izkoristiti, da bi popravila sliko svoje države, kot je to storil Adolf Hitler leta 1936 z olimpijskimi igrami.

Diplomatska vojna med Rusijo in Veliko Britanijo, ki se je začela z nenavadno smrtjo ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke v Salisburyju dobiva nove razsežnosti.

V nedavni razpravi v britanskem parlamentu se je celo slišalo da bi morala Anglija bojkotirati prihajajoči mundial v Rusiji, ruskega predsednika pa so primerjali z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem.

Anglija bi se morala odpovedati nastopu v Rusiji. Ni možnosti, da bi jaz odšel tja, ker bo to promocija Putinovega režima,” je bil oster laburist Jan Ostin in dodal: “Putin bo izkoristil svetovno prvenstvo, kot je Hitler olimpijske igre leta 1936 v svoje propagandne namene in svojega nacističnega režima.”

Na to se je navezal tudi šef britanske diplomacije Boris Johnson. “Mislim, da je primerjava z olimpijskimi igrami 1936 in Nemčijo primerna,” je izjavil Johnson in dodal, da bi bil bojkot nastopa na svetovnem prvenstvu “nepravična kazen za angleško reprezentanco”. Johnson izpostavlja, da je interes angleških navijačev za odhod v Rusijo štirikrat manjši od povpraševanja izpred štirih let in mundiala v Braziliji.

“Vizo za Rusijo je zaprosilo 24 tisoč angleških navijačev, medtem ko je bilo na zadnjem prvenstvu v Braziliji 94 tisoč Angležev. Na Rusih je, da jamčijo za varnost naših navijačev. V tem trenutku ne želimo našim navijačem prepovedati poti v Rusijo, ker želimo slišati od Rusov, kaj bodo naredili, da bodo naši navijači varni,” je dodal Johnson.