Argentina zaradi nemirov odpovedala tekmo v Jeruzalemu

FIFA Svetovno Prvenstvo 6. Jun 20189:25 > 9:41
Quinn Rooney/Getty Images

Lionel Messi in druščina v soboto ne bodo odigrali prijateljske tekme za pripravo na prihajajoči SP v nogometu proti Izraelu v Jeruzalemu, potem ko so se tako odločili po protestih Palestincev, ki nasprotujejo tekmi v delu mesta, kjer je nekoč stala palestinska vas.

Tekma je bila kamen spotike takoj po tem, ko so se vodilni možje Izraelske nogometne zveze odločili, da bo odigrana v Jeruzalemu. Tekma bi bila odigrana v soseski Malha, ki stoji na področju, kjer je prej stala palestinska vas, ki je bila uničena med vojno za vspostavitev Izraela.

Odpoved se je dolgo napovedovala, saj je predsednik Palestinske nogometne zveze Jibril Rajoub arabske nogometne navdušence pozval, naj zažigajo drese in slike Lionela Messija, če bo ta prišel na tekmo. 

Podpredsednik Argentinske nogometne zveze Hugo Moyano pa je dejal, da so grožnje vplivale na nogometaše in njihove družine že med treningi reprezentance v Barceloni. “Mislim, da je dobro, da smo odpovedali to tekmo. Naredili smo dobro stvar in ne želimo tvegati. Stvari, ki se dogajajo v teh krajih, kjer umre takšno število ljudi, so žalostne. Kot ljudje tega ne smemo sprejeti. Tudi družine nogometašev so zaradi groženj trpele,” je dejal Moyano. 

V Argentini so se za odpoved odločili tudi zaradi nemirov na meji med Izraelom in Gazo meseca maja, ki so izbruhnili ob odprtju ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu. Takrat je bilo ubitih 60 Palestincev. 

Iz Izraela pa poročajo, da je predsednik vlade Benjamin Netanyahu že poklical argentiskega predsednika Mauricia Macrija in ga prosil, naj ekipa vseeno obišče državo, a možnosti za to praktično ni več. Palestinci so že pozdravili potezo gavčev in se jim zahvalili za razumevanje.

Argentinci zdaj iščejo novega partnerja za pripravljalno tekmo, največkrat se omenjata San Marino in Malta.