Savdijci ne izključujejo organizacije mundiala v poletnih mesecih

FIFA Svetovno Prvenstvo 11. Dec 20239:30 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ne le za leto 2030, Mednarodna nogometna zveza je pred časom izbrala tudi gostitelja za svetovno prvenstvo štiri leta pozneje. Gostila ga bo Savdska Arabija, ki ne izključuje, da bo turnir organizirala poleti.

Mundial leta 2034 utegne biti najbolj vroč v zgodovini. Kot je za BBC razkril savdski športni minister Princ Abdulaziz bin Turki Al-Faisal njegova država resno razmišlja, da bi za razliko od Katarja, ki je svetovno prvenstvo lani organiziral pozimi, tekmovanje gostila v običajnem poletnem terminu.

Živo srebro v savdski prestolnici Rijadu se sicer v juniju in juliju redno povzpne nad 40 stopinj Celzija, pretirano hladneje pa ni niti ob obali Rdečega morja. Čeprav se temperature v Savdski Arabiji tudi pozimi gibljejo pri okoli 32 stopinjah Celzija, pa so nogometaši iz Evrope in drugih predelov sveta igranja v takšnem vremenu vseeno precej bolj vajeni.

Zagotovo razmišljamo o obeh scenarijih. Ugotoviti moramo, kaj je najboljša možnost,” je povedal savdski minister za šport. “Ni važno, ali prvenstvo poteka poleti ali pozimi, šteje le, da bo vzdušje med prvenstvom pravo.”

Savdska Arabija sicer že gradi tri nove stadione za prihajajoče azijsko prvenstvo, ki ga bo gostila leta 2027, a jih za mundial potrebuje še dodatnih 14, ki morajo za nameček sprejeti več kot 40.000 obiskovalcev. Kljub temu je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) državi kot edini kandidatki že oktobra dodelila tekmovanje. Kot dodaja BBC, Savdska Arabija sedaj čaka le še na dokončno potrditev Fife, a je verjetnost, da bi se zveza premislila, zelo majhna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!