Svetovno prvenstvo 2030 bodo gostile tri celine

Pokal
Foto: profimedia

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je danes sporočila, da bo svetovno prvenstvo leta 2030 na evropskih, afriških in južnoameriških tleh.

Nemška tiskovna agencija dpa je pri tem zapisala, da bodo v času zaključnega turnirja 2030 večino tekem gostili Španija, Portugalska in Maroko, ki so se odločili tudi za skupno kandidaturo pri organizaciji enega največjih športnih dogodkov na svetu.

Prve tri tekme prvenstva bodo gostili Urugvaj, Argentina in Paragvaj. Za to potezo se je Fifa odločila ob stoletnici svetovnih prvenstev. Prvo je bilo namreč na sporedu leta 1930, gostil ga je prav Urugvaj, ki je takrat tudi postal svetovni prvak.

Omenjene južnoameriške države so prvotno želele v celoti izpeljati svetovno prvenstvo 2030, a se Fifa ni strinjala z njihovim predlogom. Po treh tekmah se bo tekmovanje, na katerem bo nastopilo 48 reprezentanc, nato preselilo v Maroko, Španijo in na Portugalsko.

Fifa bi prireditelja SP 2030 morala določiti šele prihodnje leto, tako da je bilo njeno današnje sporočilo za vse veliko presenečenje.

“Svet je čedalje bolj razdeljen, Fifa in nogomet pa združujeta,” je v zvezi s tem dejal predsednik Fife Gianni Infantino in dodal, da želi Fifa na najbolj primeren način želi obeležiti 100. obletnico svetovnega prvenstva.

Giani Infantino
Giani Infantino, foto: Guliverimage

“Prva od teh treh tekem na južnoameriških tleh bo na stadionu, kjer se je naša zgodba svetovnih prvenstev tudi začela – na kultnem stadionu Centenario v Montevideu,” je še dodal Infantino.

Svetovno prvenstvo 2026 bodo gostile ZDA, Mehika in Kanada. Fifa je tudi sporočila, da so se za organizacijo svetovnega prvenstva 2034 doslej prijavile države iz Azije in Oceanije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje