Bomo že na SP-ju v Katarju videli 48 reprezentanc?

Alexander Hassenstein, Getty Images

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je po zasedanju sveta Fife v Miamiju potrdil, da bo Fifa predlagala širitev svetovnega prvenstva leta 2022 v Katarju z 32 na 48 ekip.

  “Svetu smo predstavili študijo izvedljivosti, v kateri sklepamo, da je mogoče razširiti svetovno prvenstvo 2022 z 32 na 48 ekip, če bodo izpolnjeni nekateri pogoji,” je povedal Infantino, ki pa dodaja, da bo končno odločitev sprejel kongres Fife.

Vse skupaj je sicer zelo vprašljivo. Zaradi diplomatske krize v zalivski regiji ( Katar nekatere sosednje države, vključno s Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, obtožujejo podpore terorizmu) je težko verjetno, da bi Katar dobil sogostitelja turnirja.

Moj vtis je, da politična situacija pušča širitev povsem odprto,” je povedal predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel. Kot sogostitelja se sicer omenjata Kuvajt in Oman, ki nista del blokade Katarja.

Infantino je še dodal, da bo Fifa končne predloga pripravila do junija, vse skupaj pa bo znano 5. junija, ko kongres Fife gosti Pariz. “Če se to zgodi – fantastično, če se to ne zgodi – fantastično,” pravi Infantino.

Če bo širitev uspela, bi lahko glede na opravljeno študijo, v skupinskem delu videli tudi po šest tekem na dan. Študija Fife je sicer ugotovila, da je razširjeno prvenstvo, ki ga promovira Infantino, izvedljivo.

Na SP-ju 2022 bo v primeru potrditve novega sistema tekmovalo 48 reprezentanc v 16 skupinah s po tremi ekipami, nato pa bodo sledili štirje krogi na izločanje. Prvenstvo se s tem ne bi podaljšalo, trajalo pa bi med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.