Kako vroče bo nogometašem na svetovnem prvenstvu v Katarju?

FIFA Svetovno Prvenstvo 21. Sep 202217:36 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Četudi bo letošnje svetovno nogometno prvenstvo prvo v zgodovini, ki bo odigrano v novembru in decembru, pa bodo temperature v Katarju vse prej kot zimske.

Letošnje svetovno nogometno prvenstvo v Katarju bo v mnogih pogledih edinstveno. Ne le, da se bo prvič odvilo pozimi in v času, ko je klubska sezona na vrhuncu, za nameček ga bo prvič gostila tudi država z Bližnjega vzhoda. Prav to je tudi glavni razlog, da se je Mednarodna nogometna zveza odločila, da tekmovanje, ki običajno poteka junija in julija, premakne na november in december, saj Katar velja za enega najtoplejših krajev na svetu.

Kako vroče je v državi gostiteljici? Temperature se skozi leto v povprečju gibljejo med 14 in 41 stopinj Celzija, a večino mesecev v letu lahko te zlahka presežejo 30 stopinj Celzija. Najvišjo temperaturo v Katarju so sicer zabeležili julija 2010, ko se je živo srebro povzpelo vse do 50,4 stopinje Celzija, letos najvišjo temperaturo pa so meteorologi zabeležili junija, ko je ta znašala 48 stopinj Celzija.

A četudi bodo novembra, ko se bo začel letošnji munidal, temperature v primerjavi s poletnimi že močno padle, pa še zdaleč ne bodo nizke. Na popoldanskih tekmah skupinskega dela, ki bodo odigrane ob 13. in 16. uri po lokalnem času, lahko nogometaši pričakujejo temperature med 26 in 28 stopinj Celzija. A že nadaljevanje tekmovanja, ko bodo na sporedu izločilni boji, naj bi bilo reprezentancam precej lažje. Boji na izločanje se bodo namreč pričeli v decembru, ko se v Katarju tudi uradno prične zima, dnevne temperature pa se tedaj v povprečju gibljejo med 19 in 26 stopinj Celzija.

Foto: Guliverimage

Kljub temu Katarci ne želijo ničesar prepustiti naključju, zato je bil eden glavnih pogojev pri izgradnji nogometnih stadionov implementacija posebnih hladilnih sistemov. Ti so bili razviti v sodelovanju s katarsko univerzo, ena od njihovih glavnih odlik pa je, da jih pri črpanju zraka iz okolice napaja sončna energija.

“Zrak se pri tem ne bo le ohlajal, temveč tudi čistil. Ljudje, ki imajo alergije, ne bodo imeli težav na naših stadionih, saj bo tam najčistejši zrak,” je zatrdil Saud Abdulaziz Abdul Ghani, ki je zasnoval hladilni sistem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!