FIFA z grožnjo strla združeno akcijo reprezentanc

Katar 2022 21. Nov 202211:52
Foto: Profimedia

Kapetani devetih reprezentanc naj bi na svetovnem prvenstvu v Katarju nosili kapetanske trakove "ena ljubezen", čeprav jih FIFA ni potrdila, da bi tako promovirali raznolikost in vključenost. Po grožnji krovne nogometne zveze, da bodo za gesto sankcionirani s kartoni, so se zdaj odločili proti uporabi posebnih trakov.

FIFA je medtem kot strela z jasnega napovedala lastno akcijo posebnih kapetanskih trakov, s katero želi opozarjati na diskriminacijo. Sprva naj bi bila načrtovana šele med zaključnimi boji, natančneje od četrtfinala naprej, so zapisali v sporočilu za javnost, čeprav so z angleške nogometne zveze denimo sporočili, da o omenjeni akciji niso bili obveščeni, poroča BBC.

Hkrati je FIFA v skladu s členom 13.8.1 pravilnika o opremi še zagrozila, da bodo kapetani, ki si bodo nadeli nepooblaščene trakove, kaznovani: “Za vsa zaključna tekmovanja Fife mora kapetan vsake ekipe nositi kapetanski trak, ki ga zagotovi FIFA.”

Kapetanski trak, ki ga FIFA ne želi na zelenicah v Katarju. Foto: Profimedia

Na potezo krovne svetovne nogometne organizacije so se v skupni izjavi že odzvale nogometne zveze, katerih kapetani so načrtovali nošnjo trakov “ena ljubezen” in sporočili, da svojih igralcev ne morejo postaviti v položaj, v katerem bi se lahko soočili s športnimi sankcijami: “Zelo smo razočarani nad odločitvijo Fife, za katero menimo, da je brez primere,” je zapisano v izjavi.

“FIFA je vključujoča organizacija, ki želi nogomet postaviti v korist družbe s podpiranjem dobrih in legitimnih ciljev,” so še danes zapisali na spletni strani Fife, ki z močnim pridihom ironije vključevanje kaže s prepovedjo posebnih kapetanskih trakov, ki si ga je želelo nadeti kar devet kapetanov.

Trakovi #NoDiscrimination, ki jih je pripravila FIFA, niso obvezni. Za zdaj ni znano, če so se v reprezentancah morebiti odločili za uporabo. Trak “ena ljubezen” je načrtoval tudi kapetan Anglije Harry Kane. Angleži bodo na SP prvo tekmo odigrali danes ob 14. uri, ko se bodo pomerili z Iranom.

Komentari

Vaš komentar