Od grške pravljice do kalvarije: Narobe je šlo prav vse

Nogomet 13. Apr 20227:00 > 18:21
Matic Kotnik ne preživlja najlepših časov.

Matic Kotnik je bil kot član Panioniosa še pred tremi leti najboljši vratar grške lige in slovenski reprezentant. Danes je njegova usoda precej bolj klavrna. Še vedno je v Grčiji, a pri tamkajšnjem prvoligašu Volosu ne preživlja najlepših dni. Kaj se dogaja z nekdanjim dolgoletnim vratarjem Celja, ki preživlja peto leto v tujini?

“Vse, kar je lahko šlo narobe, je šlo narobe. Ta cela sezona je kar veliko razočaranje,” je pogovor začel Matic Kotnik, ki je moral zaradi težav z ramo pred dvema tednoma pod nož in zaključiti sezono, v kateri je za Volos zbral vsega deset nastopov.

“Začelo se je poleti. Na koncu prejšnje sezone v Italiji sem staknil lažjo poškodbo kolena in začel s pripravami v Grčiji v zaostanku. Potem sem med glavnim delom priprav zbolel za covidom, tako da sem bil spet na stranskem tiru. Takoj, ko sem se vrnil v ekipo, sem na prvi tekmi staknil poškodbo prepone. Sledila je še ena vrnitev, ravno ko sem ujel ritem tekem, pa je prišlo še najhujše. Poškodba rame,” je razložil 31-letni vratar.

“Poškodba se je zgodila na prvenstveni tekmi, januarja. Najprej smo mislili, da ne bo tako hudo, da se bo dalo zadevo omiliti s terapijami, ampak se je izkazalo, da ne bo šlo. Da bo potrebna operacija,” je povedal o zdravstvenih težavah, ki ga tarejo v zadnjem času.

Posredovanje v dresu Volosa pri zmagi nad Panathinaikosom januarja letos. FOTO: Guliverimages.

Nared bo za začetek prihodnje sezone

“Čakajo me predvidoma štirje meseci okrevanja. Za zdaj sem na začetku poti. Načrt je, da bom pripravljen na sredini priprav na novo sezono. V Grčiji se sezona začne šele konec avgusta. Če bo vse tako, kot bi moralo biti, bi se takrat moral vrniti. Je pa to še precej daleč,” je povedal izkušeni vratar.

V Volosu, mladem grškem prvoligašu, ki prihaja iz istoimenskega mesta s približno 50 tisoč prebivalci, sicer uživa.

“Prej sem bil tri leta v Atenah, ki so ogromne. Tukaj mi je precej bolj všeč. Gre za manjše obmorsko mesto, ki je bolj prijazno za družino. Tudi pritisk je manjši. Grki so nori na nogomet, živijo ga 24 ur na dan, tako da si v večjih mestih vseskozi na očeh javnosti, tukaj pa je vse skupaj precej umirjeno,” je dejal slovenski nogometaš, ki v Grčiji živi z dekletom in hčerko.

V prvi grški ligi v družbi še štirih Slovencev

Kotnik je eden od petih slovenskih nogometašev, ki so v tej sezoni člani grških prvoligašev.

Trije od njih so vratarji. Še Nejc Vidmar pri Ionikosu in Gregor Sorčan pri Apollonu Smyrnisu. Prvi v tej sezoni še ni zaigral, drugi je pri vsega dveh nastopih. Podobno velja za mladega branilca atenskega AEK Žigo Lacija, medtem ko je zgodba z Jasminom Kurtićem pri Paoku seveda povsem drugačna. S 15 goli je celo prvi strelec lige.

Jasmin Kurtić pri Paoku blesti. FOTO: Guliverimages.

“Z vsemi se tu in tam slišim. Z Nejcem sva se slišala po moji poškodbi, saj je imel podobne težave. Z Gregorjem sva govorila, preden je prišel v Grčijo. Tudi z Žigo in Jasminom smo v stikih. Pri Paoku mu gre res dobro. Je eden najboljših igralcev v ligi, ima poseben status. Zaradi njega zdaj Grki malo bolje poznajo slovenski nogomet. Prej so vedeli samo za Jana Oblaka,” se je zasmejal Kotnik.

Štiri leta star klub s predsednikom, ki je prišel iz zapora

Nekaj besed je namenil tudi delovanju svojega zdajšnjega kluba, ki ima precej zanimivega predsednika.

Achilleas Beos je župan Volosa, ki je bil pred tem prvi mož enega izmed dveh drugoligašev iz istega mesta, Olympiakosa Volasa (drugi je Niki). Zapustil ga je, ker je bil osumljen nameščanja tekem in je nekaj časa preživel celo v zaporu. Potem je leta 2017 ustanovil zdajšnji Kotnikov klub. Že dve leti pozneje je z njim prišel v prvo ligo.

“Gre za zelo ambicioznega predsednika, ki ima visoka pričakovanja. Za zdaj ni šlo vse po načrtih. V klubu niso najbolj zadovoljni,” je povedal slovenski vratar Volosa, ki je v rednem delu sezone za šestim mestom in ligo za prvakov zaostal za deset točk. Trenutno je na tretjem mestu med osmimi moštvi, ki se potegujejo za obstanek.

Achilleas Beos v spremstvu policije ob prihodu na sodišče leta 2011. FOTO: Guliverimages.

Na mizi je imel ponudbi Olympiakosa in Panathinaikosa

Kaos je sicer reden spremljevalec grškega nogometa, kar je izkusil ob koncu triletnega obdobja, ki ga je preživel pri Panionisu. V ta klub iz predmestja Aten je prišel leta 2017 iz Celja in tam preživel do zdaj najlepše obdobje kariere.

“Začetek je bil zelo dober. Niti sam nisem pričakoval, da mi bo šlo tako dobro. Res sem branil dobro. Po tisti sezoni, moji prvi v tujini, sem bil res zadovoljen. Težko bi bilo bolje. Ko sem prišel, je bil klub dobro organiziran, igrali smo v Evropi, imeli smo dobro ekipo. Potem so se začele finančne težave in podobno, tako da se je situacija malce obrnila,” je povedal Kotnik, ki je imel že po prvi polovici prve sezone pri Panioniosu na mizi ponudbi grških velikanov Olympiakosa in Panathinaikosa.

Po sezoni 2018/19, v kateri je bil izbran za najboljšega vratarja lige, je bilo zanimanja za njegove usluge še več. Najbolj zanimiva ponudba je bila tista iz severnoameriške lige MLS, ki jo je na njegov poslal Houston Dynamo in je obetala lep zaslužek. Toda Panionios je vse ponudbe zavrnil.

“V klubu niso želeli niti slišati o tem, da bi odšel. Takrat stanje v klubu že ni bilo več rožnato, prepirali smo se glede denarja. Na koncu se je izšlo tako, kot se je. Slovo od Panioniosa ni bilo najlepše. Zadnje leto smo izpadli iz lige, ostali so nam dolžni tudi precej denarja,” se je spomnil obdobja pri Panioniosu, za katerega je odigral 83 tekem.

Za Panionios je branil med letoma 2017 in 2020.

Lani poleti je na njegova vrata potrkal tudi Maribor

Takrat, bilo je jeseni leta 2020, ga je pot vodila v Italijo. Okrepil je tamkajšnjega drugoligaša Brescio, za katero pa ni igral. V prejšnji sezoni je tako branil le na eni tekmi, v pokalu.

“Vedel sem, da grem v Italijo s statusom drugega vratarja. Prvi vratar, finski reprezentant Jesse Jornonen, je bil zacementiran v prvi postavi in večino sezone branil zelo dobro, ni bil poškodovan … Na splošno pa je bila to kar lepa izkušnja. Organiziranost klubov in preostale zadeve so v drugi italijanski ligi na precej višji ravni, kot so v Sloveniji in v Grčiji,” se je razgovoril koroški nogometaš, ki prihaja iz Slovenj Gradca.

Po prejšnji sezoni bi lahko podaljšal pogodbo z Brescio, na njegova vrata je potrkal tudi Maribor, toda na koncu se je odločil za vrnitev v Grčijo, kjer uživa velik ugled. “Za zdaj me ne vleče še nazaj v Slovenijo. Nikoli pa ne veš. Mogoče bo počasi prišel tudi ta trenutek,” je še povedal.

V reprezentančni opremi leta 2018.

Želi dokazati drugim in predvsem sebi

O načrtih za prihodnost ni želel preveč razglabljati. Pogodbo z Volosom ima sicer do izteka naslednje sezone.

“Kot sem rekel, trenutno je moja prioriteta, da pozdravim poškodbo in se vrnem v ritem tekem. Potem bomo videli. Nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnost. Mogoče pa se pojavi tudi kaka priložnost kje drugje,” je pogovor zaključil nekdanji občasni rezervni vratar Slovenije.

Zraven je bil v času selektorjev Tomaža Kavčiča in Igorja Benedejčića, enkrat pa tudi pod vodstvom Srečka Katanca. Pri njem je v Združenih arabskih emiratih na prijateljski tekmi proti Finski v začetku leta 2017 odigral tudi eno tekmo.

Toda šlo je nastop v B reprezentanci, tako da debija v izbrani vrsti še ni dočakal. Kdo ve, morda ga še bo. Po 157 nastopih v prvi slovenski ligi in 67 v najboljši grški ligi je jasno, da kakovost ima. Toda najprej bo treba pozdraviti poškodbo.

“Pred mano so težki časi, ampak verjamem, da jih bom prebrodil. Nisem več najmlajši, a sem prepričan, da imam pred sabo še kar nekaj let. Želim se vrniti na staro raven oziroma postati še boljši. Drugim in predvsem sebi želim dokazati, da še vedno znam. Verjamem, da bom to tudi storil,” je za konec povedal Kotnik.

Držimo pesti!

Celju, tudi za dobro slovenskega nogometa, želi uspeh

Kotnik je nogometno pot začel pri Dravogradu, potem pa leta 2009 prišel v Celje in tam ostal osem let. Za Celje je odigral kar 183 tekem v vseh tekmovanjih, zato nismo mogli mimo njegovega nekdanjega kluba, ki je pred to sezono z novim vodstvom zastavil zelo ambiciozen projekt.

“Spremljam prek medijev, prav veliko pa ne vem. Za dobro slovenskega nogometa upam, da jim uspe. Da postavijo zdrave temelje in konkurirajo za vrh. Da se dvigne kakovost slovenske lige,” je zaželel srečo svojemu nekdanjemu klubu, na katerega ima lepe spomine. “Tam sem preživel bolj ali manj lepih osem let,” je povedal o tem.

Komentari

Vaš komentar