Hrvatom zaradi ustaških vzklikov grozi nova kazen

Nogomet 13. Okt 202313:51 1 komentar
Hrvaška
Foto: AP Photo/Martin Meissner via Guliverimage

Na tekmi v Osijeku med Hrvaško in Turčijo je prišlo do incidenta. S tribun stadiona Opus Arena so se namreč slišali ustaški vzkliki, zaradi katerih Hrvatom zdaj grozi kazen s strani Uefe.

Hrvaška nogometna reprezentanca je na včerajšnji tekmi proti Turčiji prvič zaigrala na novi Opus Areni v Osijeku. Objekt, ki sprejme več kot 13 tisoč gledalcev, je zvezo in državo stal 65 milijonov evrov, otvoritev pa bodo Hrvatje najraje hitro pozabili.

Turki so namreč tekmo dobili z 1:0, edini zadetek je dosegel Baris Yilmaz, ki je izkoristil grobo napako vratarja Dominika Livakovića.

Poleg poraza pa se po tekmi veliko govori o obnašanju določenih navijačev na tribuni. Znova so se namreč slišali ustaški vzkliki.

Ostro se je odzval selektor Hrvaške Zlatko Dalić: “Ne razumem. Ni mi jasno, da lahko pride skupina 20 ljudi in uniči vse dobro, kar počne 15 tisoč navijačev. Zakaj? Kdo to organizira? Komu je to treba?”

Dodal je: “Vedeti moramo, da ne gre za celoten stadion, ampak za 15 do 20 ljudi. Ne bi smeli kaznovati vseh navijačev.” Skupina je bila hitro identificirana in poslikana s strani policije. Šlo naj bi za člane skupine ultrasov iz Vinkovcev in Osijeka, ki bi lahko kakršen koli športni dogodek na Hrvaškem zadnjič spremljali v živo.

Hrvaška nogometna zveza zdaj čaka na morebitno kazen s strani evropske krovne nogometne zveze Uefe. Zna se zgoditi celo, da reprezentanca naslednjo kvalifikacijsko tekmo proti Armeniji odigra pred praznimi tribunami zagrebškega Maksimira.

Delo za varnostnike tudi pred tekmo

Že pred obračunom med Hrvaško in Turčijo je bila policija na delu. Med vikendom pred tekmo hrvaške reprezentance v Osijeku so se razgrajači vtihotapili na stadion in na zastavo zapisali ustaško črko U, pod njo pa so s črno barvo prekrižali kratico HNS (Hrvaška nogometna zveza).

Hrvaški navijači so ogorčeni tudi nad vzdušjem na novem stadionu v Osijeku. “Iz stadiona ste naredili gledališče, a smo na pogrebu,” so se glasili komentarji nezadovoljnih privržencev kockastih na spletu.

Karte za uvodno tekmo na Opus Areni so sicer pošle v zgolj osmih minutah, nato pa so razočarali tako Hrvatje na igrišču in tisti na tribunah. Varovanci Zlatka Dalića niso dobili prave podpore, igra je bila temu primerna.

Hrvaška - Turčija
Foto: guliverimages

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje