Nekdanji prvi slovenski slalomist se bo dokazoval pri Hrvatih

Alpsko smučanje 13. Okt 202312:15 1 komentar
Mitja Valenčič je tekmovalne smuči v kot postavil leta 2014. FOTO: Aleš Fevžer

Kot alpski smučar je prav v Zagrebu prišel do rezultata kariere, zdaj je 45-letni Mitja Valenčič na Hrvaškem ugriznil tudi v nov poslovni izziv, in sicer kot trener bratov Ljutić.

Hrvaška smučarska najstnica Zrinka Ljutić, ki je po zmagoslavjih v evropskem pokalu in naslovu mladinske svetovne prvakinje letos prvič stopila tudi na stopničke za zmagovalke svetovnega pokala, bo tudi v novi sezoni sodelovala s slovenskim strokovnjakom. Serviser Miha Cerer ji bo smuči pripravil tudi čez dva tedna, ko bo odštevala ure do prve tekme na ledeniku Rettanbach nad Söldnom. Seveda, če bo Avstrijcem uspelo pripraviti progo. A to je že druga tema.

Še daleč ob Zrnikinih ciljev pa se v hrvaškem taboru na novo sezono pripravljajo mlajša sestra Dora ter brata 21-letni Tvrtko in 16-letni Hrvoje Ljutić. Slednja zdaj delujeta v novi ekipi, na čelu katere je nekdanji slovenski reprezentant Mitja Valenčič. Nekdanji trener pri kranjskem Triglavu in nato tudi v slovenski reprezentančni strukturi je z Zagrebčanoma že nanizal lepo število ledeniških treningov. Vlogo serviserke ob tem opravlja Katja Kač.

Starejši Tvrtko Ljutić je sicer letos že nastopil na svetovnem prvenstvu in ima izkušnje iz evropskega pokala. Uradno je član B hrvaške reprezentance. Mlajši Hrvoje pa šele stopa na raven FIS tekmovanj. Je član C ekipe, a trenira z bratom.

Tvrtko Lutić. FOTO: Profimedia

Prihodnje leto bo sicer minilo okroglo desetletje od konca Valenčičeve kariere. Brniški smučar, ki je nastopil na sedmih svetovnih prvenstvih in treh olimpijskih igrah, je bil most med generacijo Jureta Koširja in novim rodom na čelu z Žanom Kranjcem. Čeprav je točke osvajal tudi v veleslalomu, pa se je uveljavil predvsem kot slalomist. Niz let je bil najboljši Slovenec med količki. Leta 2010 se je v Whistlerju spogledoval celo z olimpijko kolajno, a je po drugem času prve vožnje nato zdrsnil na šesto mesto. Ob enajstih uvrstitvah med deseterico pa je do rezultata kariere v svetovnem pokalu prišel prav na Sljemenu nad Zagrebom (4. mesto, leta 2010).

Hrvati zaupajo Slovencem

Slovensko smučarsko delovanje pri južnih sosedih ima sicer dolgo brado. V preteklosti so pri Hrvatih delovali tudi Peter Pen, Jure Hafner, Cene Jovan, Robert Kristan, Nataša Bokal, Robert Horvat, Sandi Murovec … Pa tudi Pavel Grašič, ki bo v novi sezoni trener Samuela Kolege.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje