Kek spregovoril o “drugačnih modelih”, ki so lačni kot še nikoli

Nogomet 13. Okt 202312:40 > 13:00 2 komentarja
Matjaž Kek
Foto: Aleš Fevžer

"V tem tednu smo naredili, kar smo načrtovali in pričakovali. Po drugi strani nam morajo nogometna evforija, ki se kaže po razprodanih Stožicah in visoka pričakovanja, v našo ekipo prinesti mirnost, saj je igranje teh tekem privilegij in čast. Vsi smo si želeli biti v tem položaju," je pred izjemno pomembno sobotno tekmo kvalifikacij za Euro 2024 povedal slovenski selektor Matjaž Kek.

Slovenci, ki oktobrski kvalifikacijski cikel začenjajo z vodilnega položaja v skupini (13 točk), so na šestih tekmah štirikrat zmagali, remizirali z Dansko in doživeli le en poraz. V Helsinkih jim ga je prizadejala Finska, ki bo v soboto v razprodanih Stožicah tudi nasprotnik Slovenije. Kekova četa bo lačna maščevanja in še bolj motivirana, kot bi bila sicer.

“Zelo spoštujemo tekmeca, ob tem pa se zavedamo svoje kakovosti. Pričakujem pragmatično, odgovorno, nepopustljivo in disciplinirano Slovenijo,” je pred sobotnim obračunom v Stožicah, ki so se bo začel ob 18. uri, nadaljeval slovenski selektor. Dodal je, da so vsi fantje, ki so na voljo na Brdu pri Kranju, kljub nekaj manjšim težavam s poškodbami, nared za jutrišnjo tekmo s Finsko.

Razprodane Stožice ne smejo biti breme

Kot smo že poročali, so Stožice razprodane, slovenski reprezentanti bodo imeli na voljo v Ljubljani tudi 12. igralca, kar selektor le pozdravlja.

“Upam, da bo ozvočenje dobro, da bo kulisa prava, večkrat pa sem že poudaril, da to ne sme biti breme. Mora biti privilegij in veselje, da smo se pripeljali v ta položaj. Nekaj časa smo že skupaj, vsak dodaten trening nam je prišel prav. Pričakujem, dobro in kakovostno Slovenijo,” je nadaljeval Kek in v uvodni besedi še dodal, da se vsi zavedajo, da je pred njimi ključni del kvalifikacij. Vedo, kaj je na kocki.

“Zaslužili smo si biti tukaj”

“Smo pred prvo od tekem, ki bodo razkrile, kateri dve ekipi se bosta uvrstili na Euro. Moramo razmišljati le tej tekmi, o nasprotniku, ki ga dovolj dobro poznamo … Jasno pa je, da moraš najprej razmišljati o sebi. O svojih dobrih stvareh in stvareh, ki jih lahko še popraviš. Nikakor pa ne smeš razmišljati predaleč, o slabih scenarijih in podobno. Da, nogomet se bo igral tudi v nedeljo, ponedeljek in torek, a če si nekaj zaslužiš, potem je lažje tudi v pripravah. Menim, da smo si sami to zaslužili, da smo danes tukaj, kjer smo. Zaznali smo zelo dobre stvari in tiste nekoliko slabše, v trenažnem procesu pa potrebuješ ravnotežje med obema. To bo ključno pred sobotno tekmo. Nasprotnik bo formiran, karakteren, a enako velja tudi za Slovenijo. V razprodanih Stožicah, v nekem pozitivnem duhu smo že dokazali, da lahko zbiramo točke proti vsakemu v tej skupini,” je še poudaril selektor.

Matjaž Kek
Foto: Aleš Fevžer

“To bi bila velika napaka”

V slovenski reprezentanci vlada izjemno vzdušje, to igralci poudarjajo že celoten teden. Kek poudarja, da je od tega odvisen tudi celoten mozaik slovenske reprezentance, a dodaja, da niso še tam, da bi lahko na kogarkoli gledali z viška in ga podcenjevali. “To bila velika napaka, na tem tudi delamo, da bi igralce pravilno usmerili. Veste, kako je s sproščenostjo, včasih ta tudi skriva določeno napetost. Ampak brez neke napetosti in pozitivne treme, brez tega, da te nekaj žgečka, ni pravega športa. Jasno je, da se nervoza stopnjuje, a vse se bo končalo ob prvem sodnikovem žvižgu. Takrat mora Slovenija odločno začeti, ne sme iti na glavo, brez neke ideje, ampak pragmatično, disciplinirano, z igrivostjo in nepredvidljivostjo. Tukaj pa je tudi individualna kvaliteta, ki jo Slovenija ima, to je pokazala tudi v teh kvalifikacijah,” je še dodal Kek.

O čem je še govoril slovenski selektor Matjaž Kek?

O tem, ali so imeli več časa za priprave:

Vsak trening pride prav, to je popolnoma normalno, po drugi strani pa te neposreden prihod iz kluba drži budnega. V preteklosti smo že bili videti dobro, ko smo imeli le dva treninga in slabše, ko je bilo časa za priprave več. In obratno. Načrt je bil narejen, tega smo se držali. Skušali smo igralcem dati čas, da se spočijejo. Smo sredi klubskih sezon. Eni imajo naporne sezone, drugi manj, te smo skušali dvigniti s treningi. Dejstvo je, da bodo v soboto odločale malenkosti. Tisti delčki nogometne igre in ravno v teh moraš biti na najvišji ravni. Kot sem rekel, pred nami je odločilni del kvalifikacij.

S čim je bil najbolj zadovoljen na pripravah pred Finsko:

Sam sem najbolj zadovoljen, ko ti uspe trening. Ko dobiš povratno informacijo, ker zagovarjam to, da mora bit komunikacija obojestranska. Ne moreš nekaj zahtevati in nekaj iskati, če ne dobiš povratne informacije. Kar pa vi opažate pri fantih, lahko rečem le, da takšni so. To sem opazil predlani. To so eni “drugačni modeli”, kot smo jih bili navajeni v preteklosti v slovenski reprezentanci. Take jih tudi jemljem, tako tudi strokovni štab, ki dela z njimi fantastično, v tem, lahko rečem, idealnem okolju. Vse skupaj je z dobro voljo in sproščenostjo lažje, ne sme pa nas to zavesti, uspavati in nas zapeljati v neko lagodje. Kar bo štelo, bo štelo v Stožicah, tam pričakujem eksplozijo. Upam, da bo vse našteto dovolj dobra podlaga za uspeh, zavedamo pa se, kdo nas čaka.

slovenija nogomet
Foto: Aleš Fevžer

O Finski in porazu v Helsinkih:

Vse sem že povedal. Nasprotnik, ki ga je treba spoštovati. Imajo individualno kvaliteto, zgrajen slog igre. Krasi jih odličen karakter, ki je v zadnjem času tudi uspešen. Tista tekma je že preteklost, fokus je le na tekmi, ki nas čaka.

O tem, da Slovenija v zadnjem obdobju na ključnih tekmah poklekne in zakaj bo tokrat drugače:

Enostavno moraš v športu, če želiš biti uspešen, graditi svojo zgodbo na uspehu in ne na neuspehu. Seveda moraš graditi na objektivnem optimizmu in objektivnemu dejstvu, ki ga vidiš morda na treningih, tekmah. Ali je realno, da se Slovenija vsaki dve sezoni na veliko tekmovanje, danes ne bomo debitirali. Do uspeha lahko pripelje le pozitivno razmišljanje. Sam ne znam graditi na neuspehu, kot se tudi ne počutim dobro, ko izgubimo.

Moje razmišljanje temelji na nekem časovnem obdobju, na nekem zaporedju dogodkov, na nekih odgovorih, ki sem jih dobil, ko sem igralcem postavil določene naloge. Upam, da je to nekaj, kar je pri nas že dolgo prisotno, res nas že dolgo ni bilo na velikem odru, to vse drži, a naj ne bo to pritisk. Šport je sestavljen iz porazov in zmag. Teh je bilo v zadnjem času več kot slabših rezultatov. Slovenija, ta skupina fantov, je tako lačna uspeha, da je to zagotovilo, da bodo dali vse. Napake pa so sestavni del življenja, tako mojega kot vašega.

Matjaž Kek
Foto: Aleš Fevžer

O fantih, ki so drugačni, kako se z njimi, kako je delati njimi:

Živimo v drugačnem času, zato smo vsi nekoliko drugačni. V zadnjem času smo šli skozi obdobja, ki nam niso bila znana. Vsak človek se v določeni skupini razvija po svoje, ampak z nekim pridihom te skupine. Zagotovo so ti fantje drugačni, kot so bili tisti pred 12, 13 leti. Vse skupaj nerad primerjam kot tudi ne svoja trenerska obdobja. Tudi sam se moraš razvijati in skušati približati skupini, ki jo vodiš.

Mesto selektorja vedno nosi določen pritisk. Pričakovanja so velika, saj že dolgo nismo bili nikjer. Ponavljam, v prvi vrsti je to zame privilegij, zadovoljstvo in čast. Izziv mi je zmagati vsako tekmo in biti boljši od nekoga, ki ti tega ne priznava. Mene to žene naprej. Zmagati želim na vsakem treningu, zato sem rekel, da sem vesel, če nam trening uspe. Ko je tako, se počutim, da sem zmagal. Ekipo okoli sebe imam fantastično in je morda to celo najmočnejši adut te reprezentance. In tako se tudi skušati obnašati sam. “One man band” ne gre več, to ne funkcionira. Bolj kot se pozitivna energija širi z enega na drugega, je vse skupaj lažje. Črpati moramo energijo iz te pozitivne zgodbe. Dolgo je trajalo, da smo jo ustvarili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje