Ikona Olimpije, ki še vedno zaman čaka na opravičilo zmajev

Nogomet 8. Apr 20227:00 > 9:16 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Ob tokratni trenerski zamenjavi ga z Dunajske 159 niso poklicali. Časi so nekoliko drugačni, v zmajevem gnezdu se je zamenjala "oblast", na klop je prišel velikan svetovnega nogometa. Njegovo imenovanje kot navijač Olimpije sprejema z odobravanjem. Si pa želi, da bi se v prihodnosti še vrnil na klop zeleno-belih. V dneh pred večnim derbijem smo se v Ljubljani pogovarjali s Safetom Hadžićem.

“Oprostite, ravno sem nekaj delal, zato nisem najbolj urejen za fotografiranje,” nas z značilnim nasmeškom pozdravi v svojem priljubljenem ljubljanskem lokalu. A k Safetu Hadžiću nismo prišli zaradi fotografij, prišli smo na dobro nogometno debato in po zanimive nogometne zgodbe – še posebej o njegovi Olimpiji.

Na zeleno-beli trenerski klopi je sedel štirikrat. Prvič leta 2010, ko je z zmaji slabo startal v sezono in po sedmih tekmah brez zmage “posle” predal Dušanu Kosiću. Vrnil se je v sezoni 2016/2017, ko je po Luki Elsnerju in Marijanu Pušniku reševal, kar se je rešiti dalo, v polfinalu pokala izločil Maribor, a v finalu klonil proti Domžalam.

V sezoni 2018/2019 je v zmajevem gnezdu gasil požar po neposrečenem imenovanju Ilije Stolice in Aleksandra Linte. V prvenstvu je premagal Domžale in Rudar, ni pa mu uspelo rešiti evropske sezone proti Spartaku iz Trnave. Mesto trenerja je nato zasedel Zoran Barišić. A Safet Hadžić se je v obdobju Milana Mandarića vrnil še enkrat, takrat za daljše obdobje.

Ostal brez opravičila Olimpije

Med aprilom 2019 in junijem 2020 je Ljubljančan s finalno zmago proti Mariboru osvojil pokalni naslov v sezoni 18/19, nato pa barko Olimpije sezono kasneje med številnimi čermi vodil proti državnemu naslovu. A v podaljšani “korona” sezoni ni zdržal do konca, vodstvo kluba ga je obtožilo prejemanja nezakonitih plačil s strani agentov in suspendiralo. Na mesto trenerja so imenovali Dina Skenderja in se ustrelili v koleno – državni naslov so v vitrine pospravili Celjani.

“Imam dokumente, v katerih je Olimpija ugotovila, da se ni dogajalo tisto, kar so mi očitali. Pričakoval sem njihovo javno opravičilo, do katerega pa ni prišlo. Imam pa shranjene vse potrebne dokumente, ki dokazujejo, da nisem imel nič s tem,” se žalostnega slovesa od ljubljenega kluba spominja Safet Hadžić.

Z nogometnim strokovnjakom, ki čaka na naslednjo epizodo svoje kariere, smo se pogovarjali o spremembah v Olimpiji, prihodu Roberta Prosinečkega, večnem derbiju, Milanu Mandariću, odnosu do ljubljanskih navijačev, Mladenu Rudonji, hrvaških igralcih, ki so preplavili slovensko ligo, Zoranu Zeljkoviću, stagniranju slovenskega nogometa …

Foto: Uroš Skaza

Tokrat klica Olimpije ni dočakal

V zadnjih mesecih ste nekoliko izginili iz slovenske nogometne javnosti. Kaj te dni počne Safet Hadžić in kdaj ga lahko znova pričakujemo ob nogometnih zelenicah?

Med trenerji je velika konkurenca za službe, tako kot vsi, tudi sam čakam na pravo ponudbo oziroma pravi projekt. Vpet sem v nogomet, nenehno spremljam slovensko ligo, zanima me, kaj se dogaja in imam dober pregled nad tem, kar se dogaja v slovenskem nogometu.

So pa pri Olimpiji v zadnjem obdobju zamenjali trenerja in marsikdo se je vprašal, ali so vsaj poklicali Safeta Hadžića. Odgovor je?

Niso poklicali, kar je zame popolnoma logično. Poklicali so veliko ime, vesel sem, da je prišel Robert Prosinečki. Vsak trener ima dobre in slabe strani, tako je bilo tudi z Dinom Skenderjem. Nekatere stvari je delal dobro, nekatere slabše. Svoje naredi še dejavnik sreče v odločilnih trenutkih, ki te pripeljejo do pozitivnega rezultata.

So se pa, ko je postalo jasno, da Skender odhaja iz Olimpije, po družbenih omrežjih in forumih znova pojavili pozivi “Vrnite Safeta!” Kako gledate na ta status ikone pri navijačih Olimpije?

Navijači so zame najbolj merodajni. Gledajo iz svoje perspektive, ne vedo natančno, kaj se dogaja znotraj kluba, zanima jih predvsem igrišče. Če imajo še vedno tako dober odnos z mano, je to samo dokaz, da sem dobro opravil svoje delo.

Foto: Uroš Skaza

Zaman čakal na javno opravičilo, o Rudonji ni izgubljal besed

V tistem zadnjem obdobju ste sicer Olimpijo zapustili v ne ravno najbolj rožnatih okoliščinah, bili ste suspendirani, govora je bilo celo o tožbah, ker naj bi prejemali nezakonite provizije. Kako je zdaj s tem, so stvari za nazaj rešene?

Z njimi sem zadeve rešil. Nekatere tožbe s strani Olimpije so zaključene. Imam dokumente, v katerih je Olimpija ugotovila, da se ni dogajalo tisto, kar so mi očitali. Pričakoval sem njihovo javno opravičilo, do katerega pa ni prišlo. Imam pa shranjene vse potrebne dokumente, ki dokazujejo, da nisem imel nič s tem.

V kakšnih odnosih ste se razšli z g. Mandarićem, sta še v stiku?

Z gospodom Mandarićem se po končani zadevi nisem več srečal. Ga pa še vedno spoštujem, svoje delo je kvalitetno opravil, zagotovil je finančno stabilnost. S svojim imenom je naredil precej za imidž kluba, vendarle gre za človeka, ki nekaj pomeni na svetovnem nivoju. Ima pa vsak človek svoje napake, tako jih ima tudi on.

Kaj pa z Mladenom Rudonjo, ki je znova pomembna oseba v Olimpiji?

O Mladenu ne bi veliko govoril. Je na svoji funkciji in opravlja svoje delo. Je pa naredil veliko stvar s tem, ko je pripeljal Roberta Prosinečkega.

Navijači Olimpije zahtevajo dominanten nogomet

Nikoli niste skrivali, da je vaša barva zelena. Koliko spremljate dogajanje v Olimpiji v zadnjih mesecih, ko se je zamenjalo klubsko vodstvo?

Vedno bom zelen, to je jasno. Oblast se je zamenjala, najbolj pomemben pa je rezultat. Za Olimpijo je pomembna le ena stvar, da osvaja lovorike. Tudi v novi zgodbi tako vsi pričakujemo samo eno, da bo Olimpija državni prvak.

Vas je, glede na to, da je imel Dino Skender tako tesne vezi z vodstvom kluba, presenetilo dejstvo, da so mu v klubu pokazali vrata?

Iskreno, malce me je. Sicer ne vem, kako so organizirani oziroma kako razmišljajo novi lastniki, ampak zagotovo sem zagovornik tega, da trener potrebuje določen čas. In da do menjave pride takrat, ko dolgoročno ni pravih rezultatov. Je pa vodstvo tisto, ki odloča. Z mojega vidika pa je bila odločitev morda celo preuranjena.

Koliko pomemben dejavnik so bili v tej zgodbi navijači, ki so bili nezadovoljni s podobo Olimpije na igrišču?

Za mene je stvar popolnoma razumljiva. Skender igra specifičen nogomet, bolj zaprt. Olimpija pa je velik klub, navijači želijo dominanten, napadalen nogomet z veliko zadetki in dinamično igro.

Tujci, ki so trenutno v Olimpiji, niso dodana vrednost slovenske lige

Skozi zadnje obdobje je v slovenskem nogometu, tudi v Olimpiji, ogromno tujcev. Kakšen je vaš odnos do tega, da v Sloveniji igra toliko tujih nogometašev, še posebej s Hrvaške?

Zagotovo mi to ni všeč. Zdi se mi, da so sicer ti hrvaški nogometaši dovolj kvalitetni za slovensko ligo, neke dodane vrednosti, ki bi slovensko ligo dvignila na višji nivo, bliže evropski konkurenci, pa ne prinašajo. Sem zagovornik tega, da igrajo domači igralci.

Poglejte Bravo, ki dobro deluje z manjšim proračunom in večinoma domačimi igralci. Pa nima težav z držanjem slovenskega nivoja in se počasi približuje tudi Evropi.

Na klop Olimpije je prišel Robert Prosinečki. Ko je bil nogometaš Olimpije, ste vi igrali za Ljubljano. Kakšni so vaši nogometni spomini nanj?

O Robertu Prosinečkemu ni potrebno izgubljati besed. Če igraš za Real in Barcelono, to pove vse. Bil je virtuoz, v hudi konkurenci je s Crveno Zvezdo osvojil evropski naslov. Res izjemna kariera.

Tudi kot trener je že naredil nekaj dobrih stvari, na vse skupaj gledam kot na veliko stvar za Olimpijo. Upam, da se bo vse skupaj dvignilo na višji nivo in da se bodo navijači odzvali v večjem številu, kot so se doslej.

Kaj ste novega, drugačnega s strani Olimpije videli že na tekmi z Radomljami?

Celotno ekipo je pomaknil nekoliko višje, bližje nasprotnikovim vratom. Težava je ta, da v tem trenutku še niso tako uigrani in če igre ne kontroliraš ves čas, te lahko nasprotnik hitro kaznuje. Če igraš napadalen nogomet, kot ga želi igrati Prosinečki, potem potrebuješ hitrejšo igro in hitrejše podaje, kot so bile v preteklosti.

Spomini na premagovanje Maribora so eni najlepših v karieri

V naslednjih dneh prihaja večni derbi. Sami verjetno dobro veste, da je priprava na takšne tekme nekoliko drugačna, kot so priprave na druge tekme. Kaj gre trenerju v dneh pred tekmo vseh tekem skozi misli in kako pripravlja svojo ekipo?

Debiji so smetana na torti, velika stvar, ki nosi s seboj ogromno čustev. Že sama energija pri trenerju in igralcih je na višjem nivoju. Derbi je derbi, dobro je, da v tokratnega obe ekipi prihajata z zmago in pozitivno energijo. Gledalci si želimo gledljive tekme z veliko priložnostmi in zadetki. Na koncu pa naj zmaga boljši. Seveda si želim, da bi zmagala Olimpija, upam pa predvsem to, da bo zmagal nogomet.

Sami ste odvodili osem derbijev. Tri ste dobili, štirikrat remizirali in le enkrat izgubili. Kako to, da ste bili na derbijih tako uspešni?

Zdi se mi, da je bila moja napadalna filozofija v tistem obdobju nekakšna noviteta. To je bil glavni razlog za dobre rezultate. Je pa lepo, da imam tako pozitiven izkupiček proti Mariboru, sploh če vemo, da je na njegovi klopi sedel izjemno trofejen trener (Darko Milanič, op. a.) in da ga je vodil izjemen športni direktor (Zlatko Zahović, op. a.).

Foto: Jure Banfi

V Ljudskem vrtu bo na klopi Olimpije sedelo veliko nogometno ime, ampak verjetno ne gre pričakovati, da bi dobil aplavz mariborskih navijačev. Vi ste ga …

Zagotovo sem bil takrat tudi sam presenečen. To se je zgodilo, ko smo ob polčasu vodili s 3:0 in verjetno so bili navijači kar malo šokirani. Spoštujem Maribor, zame je zagotovo velika stvar, da so mi skandirali in ploskali navijači velikega rivala.

Ko je na sporedu derbi, je lestvica nepomembna

V teh dneh veliko govorimo o slabi formi Maribora na večnih derbijih. Devet tekem brez zmage je dolg niz. Kako lahko to vpliva na samo pripravo na tekmo? Bodo še bolj motivirani, morda še bolj v krču?

Vsak niz se enkrat konča, vedno je tako. V zadnjem času Olimpija res zmaguje na derbijih, je pa Maribor trenutno od vseh ekip nekako najbolj stabilen in posledično prvi favorit za osvojitev naslova. Opažam pa, da čeprav zmagujejo, še niso odigrali 90 minut na najvišjem nivoju, vselej se jim zgodi kakšna napaka. Če bodo še to popravili, potem imajo lepe možnosti za dober rezultat. Je pa derbi tekma, na kateri je mogoče vse.

Kako bo na derbi vplivalo dejstvo, da ima Maribor sedem točk prednosti pred Olimpijo in da so zmaji tisti, ki morajo napadati tri točke?

Ko pride derbi, je lestvica nepomembna. Prisotna so tako močna čustva, da točkovna izhodišča ne štejejo nič.

Robert Prosinečki je ekipo prevzel osem tekem pred koncem. Vsi od njega pričakujejo velike stvari. Če kdo, imate ravno vi ogromno izkušenj s tem, kako je prevzeti ekipo v obdobju, ko je potrebno reševati sezono. Kakšna naloga čaka novega trenerja Olimpije?

Mislim, da v prvi fazi Robert ne bo imel velikih težav. Zna sprostiti ekipo, je veliko ime, igralci hitro sprejmejo to, kar si želi. Tudi ekipa je sestavljena tako, da bi ji moral ugajati njegov način igre. Kar se tiče predstav na igrišču, bo zagotovo storjen korak v pozitivno smer. V vsakem primeru pa bo na koncu kot vedno odločal rezultat.

Foto: Uroš Skaza

Če Olimpija izgubi derbi, je možnosti za naslov konec

Kako težko je z že nekako sestavljeno ekipo na hitro izvleči dober rezultat?

Robert je tako veliko ime in ima toliko izkušenj v nogometu, da to zanj ne bo prevelik zalogaj. Natančno ve, s katerimi stvarmi se mora spopasti, da bo naredil dober rezultat.

Kaj pa ste vi naredili v vaših obdobjih, da vam je vselej uspelo krivuljo obrniti navzgor?

Bistveno je, da znaš skozi igro sprostiti igralce. Da jim pustiš, da pokažejo tisto, kar znajo najbolje. Da jih ne zaviraš. Če znaš to pravilno vkomponirati v ekipo, potem prideš do dobrega rezultata.

Se je po vašem mnenju Olimpija v tej sezoni še sposobna vrniti v boj za naslov?

Po mojem mnenju se je. Veliko bo odvisno od derbija. Ta bo razkril in pokazal marsikaj. Če Maribor tekmo dobi, potem je možnosti za naslov Olimpije konec.

Žal mu je, da slovenski nogomet stagnira

Ko se v zadnjih dneh pogovarjamo o derbiju, kar malce pozabljamo na Koper, ki je blizu vrha lestvice. Poleti ste bili med kandidati za službo na Bonifiki, zdaj pa ekipo vodi Zoran Zeljković, s katerim ste nekaj časa skupaj igrali za Ljubljano. Kako ocenjujete njegovo delo?

Zorana dobro poznam. Je zelo ambiciozen, zanimajo ga novitete, ves čas išče informacije, rad dela. Glede na to, da je Koper dobil tekmo z Muro, so zagotovo veliki kandidati, da osvojijo prvenstvo.

Že vrsto let delujete v slovenskem nogometu. Kaj opazujete, kam gre razvoj tega športa v Sloveniji?

Mislim, da naš nogomet stagnira. Že v trenažnih procesih bi morali spremeniti nekatere stvari. Odločno zagovarjam tudi to, da bi moralo v prvi ligi igrati čim več domačih fantov, kar bi jim pomagalo pri njihovem razvoju. Skozi čas bi tako tudi reprezentanca dobila kvalitetnejše nogometaše, ki bi resnično pomagali pri tem, da se dvigne na višji nivo.

Kaj so vaša pričakovanja in želje za nadaljevanje kariere? Kakšen klub, kakšen projekt bi vas prepričal?

Zanima me napadalna igra, s hitrejšimi podajami in držanjem posesti. Klubi pa svoje filozofije vidijo vsak po svoje, kar spoštujem. Vsak odloča zase.

Foto: Uroš Skaza

Če se zgodba z Robertom Prosinečkim ne izide po željah in se v Olimpiji znova spomnijo na vas, pa bi se verjetno še vrnili?

Zagotovo. To je moj klub. Ampak Brane Oblak je dobro rekel – Robert je veliko ime in prava poteza, ampak potrebuje okrog sebe prave ljudi. Tudi sam bi se s pravimi ljudmi z veseljem vrnil v Olimpijo.

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!