Iličić: Nisem se prišel družit, prišel sem osvajat naslove

Nogomet 11. Okt 202211:10 1 komentar

Ne dogodek tedna, ne meseca, dogodek letošnje sezone Prve lige Telemach je nedvomno vrnitev Josipa Iličića v NK Maribor. Dolgoletni reprezentant se je v ekskluzivnem pogovoru za oddajo Pod prečko še dodatno razkril ozadje velike vrnitve v mesto ob Dravi.

Odgovor na vprašanje, zakaj Maribor, je večini slovenskih ljubiteljev nogometa popolnoma jasen. A minilo je dvanajst let od Iličićeve obljube navijačem, da se v prihodnosti še vrne v Ljudski vrt, v katerem je v dveh mesecih popolnoma začaral navijače vijolic.

“To moja odločitev, ki sem jo sprejel dolgo časa nazaj. Rekel sem, če se bom nekoč vrnil v slovensko ligo, se bom zagotovo samo v Maribor. Tega sem se držal. Ko nekaj obljubim, to tudi uresničim. To bo nova dimenzija v moji karieri, vrnil sem se domov, kjer se najbolje počutim,” izpostavlja 34-letnik.

Igrati v tem dresu je nekaj posebnega

Ob povratku v Maribor Iličić ni podpisal “veteranske” enoletne pogodbe, ampak je dogovor z vijolicami sklenil vse do leta 2025. Kaj so njegovi cilji v prihajajočem obdobju, ko imajo vijoličasti tradicionalno visoke cilje tako doma kot tudi v Evropi?

“Moj prvi cilj je, da bom zdrav in dobro pripravljen, saj želim upravičiti zaupanje kluba. To je trenutno najbolj pomembno. Želim si, da bi me ljudje gledali kot vse ostale. Del uspešne kariere v tujini je za mano, tu začenjam znova. Trajalo bo nekaj časa, da se optimalno pripravim. Takrat bom tudi stopil na igrišče. Ko bom 100 % pripravljen,” odločno poudarja Josip Iličić.

Dvanajst let je dolga doba. Sploh v nogometu, kjer se čas meri v dnevih, včasih celo urah. Kaj vse je danes v NK Maribor drugače kot takrat, ko je Josip Iličić z le nekaj izjemnimi prestavami hitro naredil preskok na še višjo raven?

“V tistih dneh so se stvari zame odvijale zelo hitro. Takrat je bil Maribor zame nekaj nepredstavljivega. Šele ko sem se preselil v Maribor sem ugotovil, kaj je pravi nogomet. Med Mariborom in tujino ni velike razlike, morda le po kvaliteti na igrišču. Sicer pa je bil klub vedno dobro organiziran in tako bo tudi v prihodnje. Želja vsakega igralca je, da nastopi v tem dresu in začuti to ljubezen do nogometa,” odkrito priznava 80-kratni slovenski reprezentant.

FOTO: Aleš Fevžer.

Želi se znova dokazati na igrišču

Iličić je nogometaš, kakršne navijači obožujejo. Spreten v preigravanjih, natančen v zaključkih in sila nepredvidljiv za nasprotnikove branilce. Skratka gre za posameznika, ki ljubitelje nogometa drži na robu svojih sedežev. In zato so Kranjčana povsod, kamor je prišel, navijači tako zelo lepo sprejeli.

“Edino merilo nogometaša je to, kar pokaže na igrišču. Seveda je lepo, če ljudje tudi v privatnem življenju mislijo lepo o meni, a teh odzivov verjetno ne bi bilo, če ne bi na igrišču pokazal tistega, kar znam. Igrišče je najpomembnejše in zato sem prišel. Ne zato, da bi se družil z navijači, ampak da bi Mariboru pomagal do naslovov,” je jasno sporočilo nove okrepitve vijolic.

Foto: Jure Banfi

Kdaj znova za Maribor? In kdaj za reprezentanco?

Osrednje vprašanje, ki si ga v teh dneh zastavljajo navijači Maribora je, kdaj bodo svojega ljubljenca znova lahko pozdravili tudi v dresu štajerskega ponosa. Na igrišču, tam kjer se je Iličić vedno najbolje počutil.

“Skozi kariero sem se naučil, da moram iti iz dneva v dan, iz tedna v teden. Nogomet je nepredvidljiv. Trener me razume, vrnil se bom, ko bom pripravljen. Pričakovanja so velika, ampak vajen sem nase prevzemati breme in tudi tokrat ga bom. Želim si, da se v tem dresu, s tem priimkom in številko na hrbtu pokažem v najboljši luči. To pa bom lahko, ko bom stoodstotno pripravljen,” poudarja legendarna 72-ica.

In ker se vrača v tekmovalni pogon, Josip Iličić ne more niti vprašanja, kaj pa reprezentančna prihodnost?

“To je neka druga zgodba. S selektorjem veva, kako sva se dogovorila. Zgodba še ni zaprta, a reprezentanca dobro deluje in trenutno morajo biti vsi osredotočeni na tiste, ki so na voljo. Bil sem del tega, a dokler ne bom stopil na igrišče in videl, kako naprej, o tem ne razmišljam. Zdaj se želim čim bolje pripraviti, do junija kontinuirano igrati in priti nazaj v pravo formo,” pogovor zaključuje z naskokom prvi zvezdnik Prve lige Telemach.

Celoten pogovor z Josipom Iličićem:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje