Iran se je po zmagi nad sosedi pridružil trinajsterici

FIFA Svetovno Prvenstvo 27. Jan 202218:29 > 20:26
Slavje po uvrstitvi na mundial. Foto: Guliverimage

Nogometaši Irana so z zmago nad sosednjim Irakom (1:0) potrdili uvrstitev na letošnje svetovno prvenstvo v nogometu. To je državi z Bližnjega vzhoda uspelo že tretjič zapored, skupno pa šestič v zgodovini.

Irancem je nove tri točke z golom v 48. minuti zagotovil Mehdi Taremi. Kot se je izkazalo na koncu, je bil edini gol na srečanju v Teheranu dovolj, da si je Iran že dve tekmi pred koncem zagotovil eno od prvih dveh mest na tretji stopnji azijskih kvalifikacij. Na SP se bodo poleg Irana neposredno uvrstile še tri azijske reprezentance, četrta pa bo igrala medcelinske kvalifikacije s peto ekipo južnoameriških kvalifikacij.

Veselje Irancev ob uvrstitvi na prvenstvo:

Za državo z Bližnjega vzhoda je to šesta uvrstitev na nogometni mundial. Prvič so med elito nastopali v Argentini leta 1978, nato pa še v Franciji 1998, Nemčiji 2006, Braziliji 2014 in Rusiji 2018. V družbi najboljših reprezentanc sveta se sicer nikoli niso prebili iz prvega dela tekmovanja, najvišjo uvrstitev pa so zabeležili prav v Argentini s 14. mestom.

Iran je sicer – če odštejemo gostitelje iz Katarja – prva azijska reprezentanca, ki si je zagotovila mesto na prvenstvu novembra in decembra letos. Zaenkrat je znanih 14 držav, ki bodo nastopale na prihajajočem mundialu.

Reprezentance, že uvrščene na SP 2022:

Gostitelj: Katar

Evropa: Nemčija, Danska, Belgija, Francija, Hrvaška, Španija, Srbija, Švica, Anglija, Nizozemska

Južna Amerika: Brazilija, Argentina

Azija: Iran

Komentari

Vaš komentar