“Jasmin Kurtić je hladnokrvni ubijalec, vsi ga obožujejo”

Nogomet 21. Jan. 202212:00 > 12:366 komentarjev
Delite:
FOTO: Guliverimages.

"Jasmin Kurtić je najboljši nogometaš Paoka in eden najboljših v ligi, navijači ga obožujejo," o slovenskem nogometašu pravi dober poznavalec velikana iz Soluna in grškega nogometa, Kostas Petrotos. Z novinarjem največje solunske radijske postaje Metropolis 95,5 smo se pogovarjali ob robu strelske eksplozije, ki je izkušenemu slovenskemu reprezentantu uspela v grški prvi ligi. Trenutno je z 12 goli celo najboljši strelec tekmovanja.

“Jasmin je eden najboljših igralcev v ligi in eden najboljših pri Paoku v tej sezoni. Tako dobrega tujca Paok v svojih vrstah že dolgo ni imel. Navdušuje iz tekme v tekmo. Navijači ga obožujejo, mediji prav tako. Veliko se govori in piše o njem. Na radijskih, televizijskih postajah, v časopisih … Povsod ga je veliko. Ne samo navijači Paoka, spoštujejo ga vsi v grškem nogometu,” nam je najprej povedal Kostar Petrotos, ko smo ga poklicali v Solun.

Kostas Petrotos

Jasmin Kurtić, ki je po desetletju igranja v Italiji v Grčijo prišel poleti, je tam nevsakdanje učinkovit. Do zdaj je bil njegov rekord števila zadetkov v eni sezoni šest, zdaj je že pri številki 12 in je celo najboljši strelec lige.

“Večino golov je dosegel iz enajstmetrovk in prostih strelov. Ko beseda nanese na prekinitve, je neverjetno učinkovit. Tako dobrega izvajalca nisem videl že dolgo časa. Navdušuje me, kako zelo hladnokrven je ob vsej norišnici, ki jo s tribun prinašajo vročekrvni Paokovi navijači. Jasmin v odločilnih trenutkih ostane miren in zabija gole. Je kot hladnokrven ubijalec,” pravi grški novinar o slovenskem nogometašu Paoka.

Zanimivo, Kurtić je od 12 prvenstvenih golov kar devetkrat zadel iz prekinitev. Dvakrat s prostih strelov in kar sedemkrat z enajstih metrov. Eno enajstmetrovko je zgrešil.

Lestvica strelcev grške superlige:

12 – Jasmin Kurtić (Paok)

11 – Tom van Weert (Volos)

10 – Youssef El-Arabi (Olympiakos), Carlitos Lopez (Panathinaikos)

Če bi bil hitrejši, bi igral za največje klube na svetu

“Igra na položaju osrednjega vezista v sistemu 4-2-3-1, številka osem. V zadnjih tekmah, odkar igra v paru z mladim Charis Tsingaras, ima več podpore. Je ‘box to box’ vezist, ki veliko preteče. Včasih gre na pozicijo drugega napadalca, drugih ga potegne na levo krilo,” je še povedal Petrotos, ki pokriva Paok za najbolj priljubljeno radijsko postajo na severu Grčije, Metropolis 95,5.

V vseh tekmovanjih je za Paok odigral 27 tekem in dosegel 13 golov. FOTO: Guliverimages.

“Je odlično tehnično podkovan. Dobro kontrolira žogo, težko mu jo je vzeti. Je tudi zelo nogometno inteligenten. Ve, kam teči, kako se postaviti na igrišču … Ima tudi močno osebnost. Vodstvene sposobnosti. Včasih resda ne zna kontrolirati živcev, ampak po drugi strani pa je navijačem Paoka všeč prav zato. Igra namreč kot pravi moški. Njegov minus je morda le hitrost, a po drugi strani je jasno, da, če bi bil hiter, ne bi igral za Paok, ampak za kakšnega od največjih klubov na svetu,” je s hvalospevi na račun izkušenega slovenskega vezista nadaljeval Petrotos.

Paok bo težko prvak, možnost za lovoriko je pokal

Paok je trenutno sicer na drugem mestu prvenstvene lestvice in za vodilnim Oylmpiakosom zaostaja za devet točk. Na naslov nogometaši iz Soluna, ki so do zdaj osvojili tri prvenstvene lovorike, čakajo od leta 2019, ko so prav pod vodstvom zdajšnjega trenerja Razvana Lucescuja prvaki postali nazadnje. Romun se je v klub vrnil lansko poletje.

“Težko, da bo Paok prvak, saj si je na začetku sezone nabral prevelik zaostanek. Zdaj je sicer v odlični seriji, zmagal je na zadnjih petih prvenstvenih tekmah, ampak težko, da lahko ogrozi Olympiakos. Morda, če ga premaga na derbiju, ki bo čez deset dni. Lucescu je na začetku sezone zapravil preveč točk, saj se je preveč osredotočal na nogometaše, s katerimi je bil pred tremi leti prvak. Potem je dojel, da tako ne bo šlo, zamenjal je nekatere stvari, in Paok je začel igrati veliko bolje,” pravi Petrotos o Kurtićevem klubu, ki tekme igra na stadionu Toumbia za 29 tisoč gledalcev. Paok je zelo priljubljen, po številu navijačev je tretji v Grčiji za 46-kratnim prvakom Olympiakosom in 20-kratnim prvakom Panathinaikosom.

Lestvica grške superlige:

1. Olympiakos 17 tekem – 43 točk

2. PAOK 17 – 34

3. AEK Atene 17 – 33

4. Panathinaikos 17 – 27

5. PAS Giannina 18 – 27

V grški superligi, v kateri nastopa 14 moštev, ekipe v prvem delu sezone med seboj odigrajo 26 tekem. Potem se prvih šest moštev v ligi za prvaka med seboj vsaka z vsako dvakrat pomerijo še enkrat. Veliko več možnosti za lovoriko naš sogovornik Paoku, ki je v tem tekmovanju do zdaj zmagal osemkrat, daje v pokalu.

Moštvo iz Soluna je v zadnjih letih postalo specialist za pokalno tekmovanje, ki ga je osvojila v štirih od zadnjih petih sezon (2017, 2018, 2019, 2021). V prvi tekmi četrtfinala v pokalu je Paok proti AEK remiziral brez zadetkov.

“Paok je v igri tudi v Evropi, v kateri želi čim dlje. Paok že dlje časa sanja o ligi prvakov, a mu nikakor ne uspe. Zdaj nastopa v konferenčni evropski ligi, v kateri ga na prvi stopnički izločilnih delov čaka danski Midtylland. Ne bo lahko, a navijači verjamejo v uspeh. Tudi zaradi odličnih iger Kurtića. Bomo videli,” je za konec še povedal Petrotos in potrdil, da se je Kurtić v milijonskem Solunu, v katerem so nori na nogomet, znašel sijajno.

Komentari

Vaš komentar