Je Uefa podlegla arabskim milijardam? Na obzorju tektonske spremembe

Nogomet 5. Dec 20238:31 2 komentarja
Foto: UEFA/Gualter Fatia

Evropska nogometna zveza je z vlado Združenih arabskih emiratom podpisala zavezujoč dogovor, na podlagi katerega bo do leta 2030 v Abu Dabiju odigrana najmanj ena finalna tekma lige prvakov. Najvišji organ evropskega nogometa bo za televizijske pravice, sponzorstvo in gostovanje svojih tekmovanj prejel znesek v višini 2,4 milijarde dolarjev.

Po poročanju španskega časnika “OK Diario” bi se tekma za naslov evropskega klubskega prvaka lahko že kmalu preselila na Bližnji vzhod, potem ko sta Evropska nogometna zveza (Uefa) in Združeni arabski emirati dosegli donosen šestletni dogovor o sodelovanju, ki bo začel veljati že prihodnjo sezono.

Pogajanja med Uefo in ministrstvom za kulturo in turizem ZAE so po navedbah istih virov trajala več mesecev, na koncu pa sta ga potrdila predsednik Uefe Aleksander Čeferin in dubajski voditelj Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Kot dodaja OK Diario, naj bi bila že v kratkem podpisana tudi donosna pogodba o razdelitvi televizijskih pravic za tekmovanja pod okriljem Uefe, ki bo veljala vse do leta 2030, vrhunec pa doseglo s finalom lige prvakov v Abu Dabiju.

Obramba pred napadi lobistov superlige

Španski mediji še navajajo, da gre bržkone za obupano potezo Uefe, potem ko je postalo jasno, da bo pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu najverjetneje izgubila tožbo, ki so jo sprožili klubi superlige Real Madrid, Barcelona in Juventus. Trojica bo namreč v primeru uspešne sodbe nadaljevala z razvojem svojega projekta, ki je naletel na veliko negodovanje nogometne javnosti v Evropi.

Domneva se, da bi se lahko novoustanovljenemu tekmovanju lahko priključili štirje savdski klubi, pri čemer bodo Real Madrid, Barcelona in Juventus od savdskih princev in ob podpori Mednarodne nogometne zveze za razvoj novega svetovnega tekmovanja prejeli ogromen proračun. “Uefa se zaveda, da lahko 21. decembra izgubi tožbo na Sodišču EU glede superlige in je z Abu Dabijem dosegla sponzorski dogovor za ligo prvakov. Tekmovanje nameravajo narediti bolj privlačno za klube in se izogniti njihovi dezertaciji v superligo,” je v španski nogometni oddaji El Chiringuito de Jugones razkril novinar Eduardo Inda.

pokal lige prvakov
Foto: Frank Hoermann/ SVEN SIMON/Guliverimage

Prav zaradi tega pri že omenjenem španskem dnevniku špekulirajo, da je Čeferin skušal zagotoviti čim boljše pogoje za udeležence tekmovanj pod okriljem Uefe in tako evropski krovni organizaciji pomagati, da se ubrani pred napadi lobistov superlige.

Pogodba, ki je ocenjena na 2,4 milijardi dolarjev, naj bi bila sicer uradno sklenjena 8. februarja prihodnje leto na seji izvršnega odbora Uefe, namestnik generalnega sekretarja Giorgio Marchetti pa je zadolžen za izvedbo in za pridobitev dovoljenja za sklenitev dogovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje